Spaghetti Bolognese staat wereldwijd bekend als een Italiaanse klassieker. De meeste culinaire historici zijn het erover eens dat de oorsprong van bolognesesaus, ook bekend als ragù alla bolognese, teruggaat tot de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië, met Bologna als centrum. Het wordt gezien als een stevig stoofgerecht dat teruggaat tot de 18e eeuw. Traditioneel werd het geserveerd met brede lintpasta, zoals tagliatelle, die de dikke en rijke saus goed kon vasthouden.
De evolutie naar het wereldberoemde ‘spaghetti bolognese’ vond plaats buiten de Italiaanse grenzen. In de loop der jaren hebben internationale interpretaties van het gerecht geleid tot het gebruik van dunne, lange pasta zoals spaghetti. Buiten Italië bevatten veel recepten vaak meer tomaten dan de authentieke versie en gebruiken ze gehakt in plaats van het traditionele stoofvlees.
De oorspronkelijke bolognesesaus kenmerkt zich door zijn eenvoudige ingrediënten, zoals gehakt, tomaten, wijn en groenten, die langzaam worden gestoofd om een rijke en geconcentreerde smaak te creëren. In Bologna wordt de saus met zorg bereid en wordt er veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de ingrediënten.
Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.