Italiaanse klassieker

Spaghetti Bolognese staat wereldwijd bekend als een Italiaanse klassieker. De meeste culinaire historici zijn het erover eens dat de oorsprong van bolognesesaus, ook bekend als ragù alla bolognese, teruggaat tot de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië, met Bologna als centrum. Het wordt gezien als een stevig stoofgerecht dat teruggaat tot de 18e eeuw. Traditioneel werd het geserveerd met brede lintpasta, zoals tagliatelle, die de dikke en rijke saus goed kon vasthouden.

De evolutie naar het wereldberoemde ‘spaghetti bolognese’ vond plaats buiten de Italiaanse grenzen. In de loop der jaren hebben internationale interpretaties van het gerecht geleid tot het gebruik van dunne, lange pasta zoals spaghetti. Buiten Italië bevatten veel recepten vaak meer tomaten dan de authentieke versie en gebruiken ze gehakt in plaats van het traditionele stoofvlees.

Eenvoudige ingrediënten

De oorspronkelijke bolognesesaus kenmerkt zich door zijn eenvoudige ingrediënten, zoals gehakt, tomaten, wijn en groenten, die langzaam worden gestoofd om een rijke en geconcentreerde smaak te creëren. In Bologna wordt de saus met zorg bereid en wordt er veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese zoals het in Italië gemaakt is heel wat anders als wat de meeste Nederlanders onder Spaghetti Bolognese verstaan. In Nederland is het een gerecht iets wat vaak even snel in elkaar wordt geflanst met behulp van een pakje of een zakje. Voor die mensen zal deze authentieke Spaghetti Bolognese een verrassende smaakbeleving zijn!
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 slow cooker bijvoorbeeld van Instant Pot

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 wortels
  • olijfolie
  • 1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek ca. 250 gram
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 tl peper
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 750 gram rijpe tomaten
  • 1 scheutje volle melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl suiker
  • 400 gram spaghetti
  • veldsla
  • 1 stukje grana padano

Instructies
 

Spaghetti Bolognese recept

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes. Schil 2 wortels en snij ook in kleine blokjes.
  • Schakel de sauté functie in van de Instant Pot of verhit een stoofpan.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit alle gesneden groente in de olijfolie.
  • Snij een1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek in blokjes of reepjes en voeg toe. Laat het spek even meebakken en voeg dan 500 gram half-om-half gehakt en 1 tl peper toe. Blus het gerecht af met een1 flinke scheut witte wijn. Voeg 1 blikje tomatenpuree toe en laat de tomatenpuree even meebakken.
  • Snij 750 gram rijpe tomaten in stukjes en gooi ze in de pan. Roer er 1 scheutje volle melk door, 2 laurierblaadjesn en 1 tl suiker.
  • Doe de deksel op de pan. Schakel de Slow Cook functie in en laat het gerecht 3 uur stoven.
    In een stoofpan zet je de hittebron heel laag of zet de pan in de oven die op 140 graden is voorverwarmt.
  • 20 minuten voordat de saus klaar is kun je de spaghetti gaan koken. Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook 400 gram spaghetti in 10 minuten al dente. Doe de spaghetti na het koken in een vergiet en spoel af met kraanwater. Doe de spaghetti terug in de pan en roer er een scheutje olijfolie door.

Serveren

  • Schep 1 pollepel van de Bolognesesaus in een diep bord. Spoel de pollepel af, doe 1 portie spaghetti in de pollepel en draai de spaghetti met een vork tot een nestje. Leg het nestje op de saus. Giet nog een lepel saus over het spaghettinestje. Leg een handje veldsla aan een kant van het bord, rasp er1 stukje grana padano over en garneer met blaadjes basilicum.

TIP

Maak ook eens authentieke Pasta Carbonara
Authentieke Italiaanse Pasta Carbonara
Keyword Pasta
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp