Vlag Italie

Italië

Klassiek Italiaans gerecht

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in Rome. Dit gerecht staat bekend om zijn eenvoudige maar verrukkelijke combinatie van smaken en texturen. Authentieke Pasta Carbonara wordt gekenmerkt door zijn romige saus, gemaakt van eieren, Parmezaanse kaas en guanciale (gezouten en gerookt varkenswangspek), allemaal gecombineerd met al dente gekookte pasta.

Oorsprong

Pasta Carbonara ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Italië gestationeerd waren. Ze zouden tijdens deze periode in contact zijn gekomen met lokale gerechten, waaronder pasta met eieren en spek. Deze combinatie van ingrediënten zou de basis kunnen hebben gelegd voor wat we nu Pasta Carbonara noemen.

Er zijn ook beweringen dat Pasta Carbonara teruggaat tot de regio Lazio, met name Rome, waar het een gerecht was dat door houtskoolverkopers werd gegeten. Het zou een manier zijn geweest om restjes van eieren, spek en kaas te gebruiken om een smakelijke maaltijd te creëren.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Authentieke Italiaanse Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

Authentieke Pasta Carbonara is een ode aan de eenvoud en de kracht van hoogwaardige ingrediënten. Het is belangrijk om de tradities van dit gerecht te respecteren en trouw te blijven aan de kerningrediënten en kooktechnieken om de volle smaakervaring te waarderen die deze klassieker te bieden heeft.
Maak zelf deze Italiaanse klassieker met de eenvoudige stappen van dit recept.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram spaghetti
  • 300 gram guanciale in blokjes gesneden (varkenswangspek) of gebruik pancetta of ontbijtspek
  • 5 eieren
  • 1 stukje Parmezaanse kaas of pecorino
  • peper uit de molen

Instructies
 

  • Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Verhit een koekenpan en bak 300 gram guanciale in blokjes gesneden (varkenswangspek) bruin en krokant.
  • Kook 400 gram spaghetti al dente in 10 à 11 minuten in het kokende water. Zet de hittebron lager.
  • Breek 5 eieren in een kom en kluts ze met een garde.
  • Rasp ± 100 gram 1 stukje Parmezaanse kaas of pecorino met een fijne rasp en bewaar een stukje voor garnering. Roer de geraspte kaas door het geklutste ei. Voeg peper uit de molen toe.
  • Haal de pan met spekblokjes van de hittebron en laat ze een beetje afkoelen.
  • Als het een beetje afgekoeld is, giet je het spekvet bij het ei en roer het erdoor met een garde. Wanneer je het gerecht iets magerder wilt hebben gebruik dan niet al het spekvet. Gebruik in ieder geval wel 4 eetlepels want het spekvet zorgt voor de specifieke carbonara smaak.
    Roer tevens 4 eetlepels van het pastawater door het ei. Door het zetmeel in het water zorgt het voor binding.
  • Verwarm opnieuw de pan met spekblokjes. Pak met een tang de spaghetti uit het water en roer de spaghetti door de uitgebakken spekblokjes. Giet het kaas-ei-spekvet mengsel bij de spaghetti, roer goed door en verwarm nog even mee.
    Kijk of de saus dik genoeg is en of die aan de spaghetti blijft 'plakken'. Als dat niet het geval is verwarm je het nog wat verder, maar kijk wel ei dat het ei niet gaat stollen.
  • Schep de pasta carbonara op een bord en rasp er extra Parmezaanse kaas of pecorino over. Serveer met een frisse salade en stukjes chiabatta.

TIP

Maak ook eens dit eenvoudige Italiaanse pastagerecht klaar Spaghetti aglio e olio
Authentieke Spaghetti aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino
Keyword Pasta, Spaghetti
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gevuld speculaas maken

Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele...
Read More

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk...
Read More

Courgettes uit de oven

Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en...
Read More

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken...
Read More

Shakshuka

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende...
Read More

Tabouleh salade

Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade...
Read More

Kip Shawarma met Hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke...
Read More

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten...
Read More

Indonesische Pindasaus

Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en...
Read More

Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot

Deze tropische ananascake is niet alleen verrukkelijk, maar ook milieuvriendelijk omdat je het sap uit het blik van ananas volledig...
Read More

Yoghurt Mousse Dessert met ananassap

Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte...
Read More

Mexicaanse Carne Asada

Carne Asada is een geliefd gerecht in de Mexicaanse keuken en staat bekend om zijn sappige gegrilde vlees, vaak op...
Read More

Thaise Kip Ananas

Kip met ananas, ook wel bekend als "Gai Pad Sapparot" in het Thais, is een populaire streetfood lekkernij in Thailand....
Read More

Javaanse Gado Gado

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord "gado gado" betekent...
Read More

Krokante gnocchi met kip, portobello en gorgonzola

Krokant gebakken gnocchi op een bedje van veldsla en balsamico crema met kip, portobello en gesmolten gorgonzola. Italiaans genot.
Read More

Pasta Carbonara zoals in Italië

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in...
Read More

Patat Frites van verse aardappelen uit de Airfryer

Het bereiden van patat in een Airfryer is een populaire en handige manier om knapperige en smakelijke frietjes te maken...
Read More

Bramenjam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en...
Read More

Chicken Madras Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange...
Read More

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi...
Read More
Het recept voor originele pasta carbonara zoals in Italie
Gevuld speculaas maken
Gevuld speculaas maken
Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele lekkernijen. Een van die geliefde lekkernijen is gevuld...
Lees meer
Thaise zalm in kokoscurry
Thaise zalm in kokoscurry
Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van...
Lees meer
Courgettes uit de oven
Courgettes uit de oven
Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en voedzame maaltijd op zichzelf, maar je kunt ze ook serveren met een...
Lees meer
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in...
Lees meer
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio's. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt,...
Lees meer
Tabouleh salade
Tabouleh salade
Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld...
Lees meer
Kip Shawarma met Hummus
Kip Shawarma met Hummus
Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld...
Lees meer
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de...
Lees meer
Indonesische Pindasaus
Indonesische Pindasaus
Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en lekker bij saté en gado-gado.
Lees meer
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte afsluiting van een heerlijke maaltijd.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
WhatsApp