Comfort Food tijdens de koude wintermaanden

In de koude donkere dagen voor kerst heb ik altijd zin om iets verwarmends te gaan maken, iets wat troost biedt, Comfort Food… Zoals bijvoorbeeld een stoofpot met rundvlees. Gestoofd rundvlees past perfect bij de dagen in December. Maar dit recept is niet voor een gewone runderstoofpot, het is een runderstoofpot mét speculaas. En dan denk je misschien: speculaas? Hoort dat bij rundvlees? Die hartige en zoete smaak bij elkaar? Kan dat wel? Ik vind van wel, want in het buitenland noemen ze speculaas spiced cookies. Dat komt door de koek- en speculaaskruiden die in speculaasjes gebruikt worden. En in speculaaskruiden zitten specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Dat combineert heel goed met rundvlees.

Een traditionele stoofschotel met een unieke draai

Het is in ieder geval een verrassende en smaakvolle manier om een traditionele stoofschotel een unieke draai te geven. Het kruidige aroma van speculaaskruiden voegt een heerlijke diepte toe aan het rijke, malse rundvlees en bovendien wordt het gerecht verrijkt door de toevoeging van bruin bier en appelstroop.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Stoofpot met rundvlees en speculaas comfort food in de winter

Stoofpot met rundvlees en speculaas

Het bereiden van deze heerlijke stoofpot van rundvlees met speculaas tijdens de koude, donkere dagen voor Kerstmis voegt extra gezelligheid toe aan het keukenritueel. De rijke aroma's vullen het huis met warmte, en het gerecht zelf biedt troost en genot tijdens de feestelijke periode.
5 from 1 vote
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 runderbouillontablet
  • 1 kilo runderpoulet
  • 2 uien
  • 1 klont roomboter ± 50 gram
  • 1 scheutje olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 winterpenen
  • peper en zout uit de molen
  • 4 el bloem
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 el appelstroop
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 steranijs
  • 6 jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • speculaasjes
  • geroosterd amandelschaafsel

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • 1 scheut ketjap manis
  • 1 scheut oestersaus
  • 1 scheut vissaus nam pla
  • 1 el sambal manis
  • gekookte pandan rijst
  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • bosui in ringen gesneden

Instructies
 

Stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Snij 2 uien in kwart ringen. Verhit een stoofpan met een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie. Fruit de uien een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de stoofpan en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de stoofpot 3 uur pruttelen op een lage hittebron.
    Of zet de stoofpan 3 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.
    Of maak het rundvlees klaar in een slowcooker. Kijk voor het recept hieronder.
  • Verkruimel na 3 uur 6 speculaasjes in de stoofpot en roer deze erdoor.
  • Serveer het stoofvlees met aardappelpuree of gekookte aardappels. Steek als garnering een extra speculaasjes erbij en maak het af met geroosterd amandelschaafsel.

Stoofpot met rundvlees en speculaas uit de slowcooker

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Zet de sauté functie aan op de Instant Pot. Verhit een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie in de pot. Snij 2 uien in kwart ringen en fruit ze een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de Instant Pot en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet sauté functie uit en selecteer slow cook op de Instant Pot. Stel 6 uur bereidingstijd in, sluit de deksel en de Instant Pot doet het werk.
  • Verkruimel na de bereidingstijd 6 speculaasjes in de pot en roer deze erdoor.

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Roer na de bereidingstijd 1 scheut ketjap manis, 1 scheut oestersaus, 1 scheut vissaus en 1 el sambal manis door het stoofvlees. Laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Serveer met gekookte pandan rijst en atjar tjampoer. Garneer met gebakken uitjes en ringetjes bosui in ringen gesneden.

TIP

Probeer ook eens ouderwets draadjesvlees te maken. 
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes
Keyword Stoofgerecht
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Runderstoofpot met speculaas
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp