Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Draadjesvlees een ouderwets populair gerecht

Draadjesvlees is een populair gerecht dat vaak wordt gemaakt van taaie stukken rundvlees, zoals sukadelappen of riblappen. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een smaakvolle bouillon of saus, waardoor het vlees zacht wordt en in draadjes uit elkaar valt.

Er zijn veel verschillende manieren om draadjesvlees te bereiden, maar een traditionele methode is om het vlees eerst aan te braden en vervolgens te stoven met uien, knoflook, wortels, laurierblaadjes en eventueel andere kruiden en specerijen. Dit kan op het fornuis of in de oven op een temperatuur van 150 graden worden gedaan.

Een veelzijdig gerecht

Draadjesvlees is een zeer veelzijdig gerecht en kan worden geserveerd met aardappelen, rijst, pasta of brood, en wordt vaak gecombineerd met rode kool met appeltjes. Het is een heerlijk en stevig gerecht dat perfect is voor de koudere maanden van het jaar en dat ook gemakkelijk kan worden ingevroren voor later gebruik.

Rode kool

Rode kool is een groente die behoort tot de kruisbloemigenfamilie en staat bekend om zijn diepe paarse kleur en knapperige textuur. Het wordt vaak gebruikt in salades en stoofgerechten en heeft een zoetige en licht bittere smaak.

Rode kool bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en antioxidanten. Het eten van rode kool kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en een vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Een populaire manier om rode kool te bereiden is door het te stoven met appels en uien. Dit gerecht staat bekend als ‘rode kool met appeltjes’ en is een traditioneel bijgerecht in de Nederlandse en Belgische keuken. Rode kool kan ook rauw worden gegeten, bijvoorbeeld geraspt in een salade of als toevoeging aan een sandwich.

Kortom, rode kool is een gezonde en veelzijdige groente die op vele manieren kan worden bereid en gegeten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen. Oma begon er s morgens al mee en liet het de hele dag stoven op een petroleumstel. Tegenwoordig kun je het stoofvlees ook op 150 graden in de oven bereiden of in een slow cooker. Maar niet alleen tijd, ook de toevoeging van een zuur zorgt ervoor dat je draadjesvlees heerlijk mals wordt. Vaak is dit wijn, azijn of tomatenpuree,. In dit recept voor oma’s draadjesvlees maak ik gebruik van appelazijn.
Het zuur in azijn zorgt ervoor dat het bindweefsel afgebroken wordt. Hierdoor wordt vlees lekker zacht en valt het na lang genoeg stoven uit elkaar. Je ziet dan allemaal strengetjes vlees, de draadjes dus. Neem voor oma’s draadjesvlees een dik stuk stoofvlees en snij of laat dit door je slager in dikke plakken snijden. Riblappen zijn meestal al iets dikker gesneden dus ook zeer geschikt voor oma’s draadjesvlees.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Oma's draadjesvlees

  • 1 runderbouillontablet
  • 100 gram bakboter b.v. croma of blue band
  • 750/1.000 gram Sucade- of riblappen
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn.
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 el (appel)azijn
  • 1 el bloem
  • 1 scheutje ketjap manis eventueel

Rode kool met appeltjes

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudreinet appels
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies
 

Oma's draadjesvlees

  • Maak een halve liter runderbouillon van tablet.
  • Verhit een stukje bakboter van 50 gram in een stoofpan. Bestrooi 750/1.000 gram sucade- of riblappen met zout en peper. Braad het rundvlees aan beide kanten aan in de boter. Snipper 1 ui en voeg de ui toe aan het aangebraden vlees. Voeg tevens 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 5 jeneverbessen, 3 kruidnagels en 2 eetlepels appelazijn toe. Giet de halve liter runderbouillon erbij
  • Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron in 3 uur gaar stoven. Je kunt de stoofpan ook 3 uur in de oven zetten op 150 graden.
  • Tegen het einde van de stooftijd verhit je in een andere pan het andere stukje boter van 50 gram. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uiringen 3 minuten in de boter. Roer er 1 eetlepel bloem door.
  • Haal het rundvlees uit met een schuimspaan uit de stoofpan. Als het goed is, is het nu zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Breng de rundvleesjus opnieuw aan de kook en roer de gebakken uien erdoor. Voor een donkerder kleur van de jus kun je er eventueel een scheutje ketjap manis doorroeren.

Rode kool met appeltjes

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Oud Hollandse gehaktballen
Oud-Hollandse-gehaktballen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Omas-draadjesvlees-en-rode-kool-met-appeltjes
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp