Go Back
+ servings
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes

Oma's draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen. Oma begon er s morgens al mee en liet het de hele dag stoven op een petroleumstel. Tegenwoordig kun je het stoofvlees ook op 150 graden in de oven bereiden of in een slow cooker. Maar niet alleen tijd, ook de toevoeging van een zuur zorgt ervoor dat je draadjesvlees heerlijk mals wordt. Vaak is dit wijn, azijn of tomatenpuree,. In dit recept voor oma’s draadjesvlees maak ik gebruik van appelazijn.
Het zuur in azijn zorgt ervoor dat het bindweefsel afgebroken wordt. Hierdoor wordt vlees lekker zacht en valt het na lang genoeg stoven uit elkaar. Je ziet dan allemaal strengetjes vlees, de draadjes dus. Neem voor oma’s draadjesvlees een dik stuk stoofvlees en snij of laat dit door je slager in dikke plakken snijden. Riblappen zijn meestal al iets dikker gesneden dus ook zeer geschikt voor oma’s draadjesvlees.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Oma's draadjesvlees

  • 1 runderbouillontablet
  • 100 gram bakboter b.v. croma of blue band
  • 750/1.000 gram Sucade- of riblappen
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn.
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 el (appel)azijn
  • 1 el bloem
  • 1 scheutje ketjap manis eventueel

Rode kool met appeltjes

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudreinet appels
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies
 

Oma's draadjesvlees

  • Maak een halve liter runderbouillon van tablet.
  • Verhit een stukje bakboter van 50 gram in een stoofpan. Bestrooi 750/1.000 gram sucade- of riblappen met zout en peper. Braad het rundvlees aan beide kanten aan in de boter. Snipper 1 ui en voeg de ui toe aan het aangebraden vlees. Voeg tevens 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 5 jeneverbessen, 3 kruidnagels en 2 eetlepels appelazijn toe. Giet de halve liter runderbouillon erbij
  • Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron in 3 uur gaar stoven. Je kunt de stoofpan ook 3 uur in de oven zetten op 150 graden.
  • Tegen het einde van de stooftijd verhit je in een andere pan het andere stukje boter van 50 gram. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uiringen 3 minuten in de boter. Roer er 1 eetlepel bloem door.
  • Haal het rundvlees uit met een schuimspaan uit de stoofpan. Als het goed is, is het nu zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Breng de rundvleesjus opnieuw aan de kook en roer de gebakken uien erdoor. Voor een donkerder kleur van de jus kun je er eventueel een scheutje ketjap manis doorroeren.

Rode kool met appeltjes

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Oud Hollandse gehaktballen
Oud-Hollandse-gehaktballen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel