Aubergine, ook wel bekend als ‘melanzane’ in het Italiaans, is een veelgebruikt ingrediënt in de Italiaanse keuken. Deze paarse groente wordt vaak gebruikt in pastagerechten, antipasti, salades en stoofschotels.
Een van de bekendste Italiaanse gerechten met aubergine is ‘parmigiana di melanzane‘, een ovenschotel gemaakt van gegrilde aubergineplakken, tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas. Dit gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook als bijgerecht of als onderdeel van een antipasti schotel worden geserveerd.
Een ander populair gerecht met aubergine is ‘pasta alla norma’, een Siciliaans gerecht dat bestaat uit pasta, tomatensaus, gebakken aubergine, ricotta salata (een soort gezouten ricotta kaas) en basilicum. Dit gerecht is genoemd naar de beroemde opera “Norma” van de componist Vincenzo Bellini en wordt beschouwd als een van de symbolen van de Siciliaanse keuken.
De aubergine lasagne uit dit recept is tevens een bekende in de Italiaanse keuken. Plakken aubergine worden gecombineerd met lasagnebladen en gestoofd in de oven met ricotta, mozzarella, grana padano, spinazie en pesto.
Kortom, aubergine is een veelzijdige en smakelijke groente die een belangrijke rol speelt in de Italiaanse keuken en in vele heerlijke gerechten wordt gebruikt.
Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.