Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Klassiek Italiaans gerecht

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in Rome. Dit gerecht staat bekend om zijn eenvoudige maar verrukkelijke combinatie van smaken en texturen. Authentieke Pasta Carbonara wordt gekenmerkt door zijn romige saus, gemaakt van eieren, Parmezaanse kaas en guanciale (gezouten en gerookt varkenswangspek), allemaal gecombineerd met al dente gekookte pasta.

Oorsprong

Pasta Carbonara ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Italië gestationeerd waren. Ze zouden tijdens deze periode in contact zijn gekomen met lokale gerechten, waaronder pasta met eieren en spek. Deze combinatie van ingrediënten zou de basis kunnen hebben gelegd voor wat we nu Pasta Carbonara noemen.

Er zijn ook beweringen dat Pasta Carbonara teruggaat tot de regio Lazio, met name Rome, waar het een gerecht was dat door houtskoolverkopers werd gegeten. Het zou een manier zijn geweest om restjes van eieren, spek en kaas te gebruiken om een smakelijke maaltijd te creëren.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Authentieke Italiaanse Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

Authentieke Pasta Carbonara is een ode aan de eenvoud en de kracht van hoogwaardige ingrediënten. Het is belangrijk om de tradities van dit gerecht te respecteren en trouw te blijven aan de kerningrediënten en kooktechnieken om de volle smaakervaring te waarderen die deze klassieker te bieden heeft.
Maak zelf deze Italiaanse klassieker met de eenvoudige stappen van dit recept.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram spaghetti
  • 300 gram guanciale in blokjes gesneden (varkenswangspek) of gebruik pancetta of ontbijtspek
  • 5 eieren
  • 1 stukje Parmezaanse kaas of pecorino
  • peper uit de molen

Instructies
 

  • Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Verhit een koekenpan en bak 300 gram guanciale in blokjes gesneden (varkenswangspek) bruin en krokant.
  • Kook 400 gram spaghetti al dente in 10 à 11 minuten in het kokende water. Zet de hittebron lager.
  • Breek 5 eieren in een kom en kluts ze met een garde.
  • Rasp ± 100 gram 1 stukje Parmezaanse kaas of pecorino met een fijne rasp en bewaar een stukje voor garnering. Roer de geraspte kaas door het geklutste ei. Voeg peper uit de molen toe.
  • Haal de pan met spekblokjes van de hittebron en laat ze een beetje afkoelen.
  • Als het een beetje afgekoeld is, giet je het spekvet bij het ei en roer het erdoor met een garde. Wanneer je het gerecht iets magerder wilt hebben gebruik dan niet al het spekvet. Gebruik in ieder geval wel 4 eetlepels want het spekvet zorgt voor de specifieke carbonara smaak.
    Roer tevens 4 eetlepels van het pastawater door het ei. Door het zetmeel in het water zorgt het voor binding.
  • Verwarm opnieuw de pan met spekblokjes. Pak met een tang de spaghetti uit het water en roer de spaghetti door de uitgebakken spekblokjes. Giet het kaas-ei-spekvet mengsel bij de spaghetti, roer goed door en verwarm nog even mee.
    Kijk of de saus dik genoeg is en of die aan de spaghetti blijft 'plakken'. Als dat niet het geval is verwarm je het nog wat verder, maar kijk wel ei dat het ei niet gaat stollen.
  • Schep de pasta carbonara op een bord en rasp er extra Parmezaanse kaas of pecorino over. Serveer met een frisse salade en stukjes chiabatta.

TIP

Maak ook eens dit eenvoudige Italiaanse pastagerecht klaar Spaghetti aglio e olio
Authentieke Spaghetti aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Het recept voor originele pasta carbonara zoals in Italie
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp