Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wereldse smaakexplosie

Zin in een wereldse smaakexplosie? Met dit recept maak ik heerlijke orange chicken spiezen met een krokante topping van pindakruim. Geserveerd met geurige gele rijst, een frisse ananassalade en smaakvolle refried beans, is dit recept een echte traktatie voor je smaakpapillen!

Dit kleurrijke gerecht is perfect voor een diner met familie of vrienden en brengt een mooie mix van zoet, pittig en hartig samen. De spiezen krijgen hun unieke smaak door een heerlijke sinaasappelmarinade, en de ananassalade voegt een frisse twist toe.

Rijststomer van Instant Pot

Om rijst te stomen maak ik bij voorkeur gebruik van de rijststomer van Instant Pot. Deze is hier te koop: https://www.instantpot.nl/multicooker…

Ingrediënten die ik gebruik zijn o.a. Kippendijen of kipfilet (voor de spiezen) Sinaasappel (sap en rasp) Sojasaus Honing Pindakruim (gemaakt van pinda’s en kruiden) Gele rijst (gekookt met kurkuma) Verse ananas Refried beans (traditioneel Mexicaans bijgerecht) 

Het recept voor Refried Beans vind je hier: https://reneindekeuken.nl/refried-beans/

Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je deze oranje kipspiezen, bijgerechten en toppings maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Laat een reactie achter met jouw favoriete combinatie en vergeet te delen met andere kookliefhebbers via de socials!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Cilantro-Orange-chicken-rice-&-beans

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans/Chinees, Caribisch, Chinees, Tex-Mex
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Satéprikkers
  • fijne rasp
  • Rijstkoker https://www.instantpot.nl/multicookers/instant-rijst-koker-en-stomer-2-8l/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

Marinade kip

  • 8 kipdijfilets
  • 1 bosje koriander
  • 3 teenjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 4 el olijfolie
  • 2 el azijn
  • 5 el bruine basterdsuiker

Gele rijst

  • 2 kopjes basmatirijst
  • 1 el kurkuma
  • 3 kopjes kippenbouillon
  • 1 kopje diepvriesdoperwten

Kip saus

  • 6 el honing
  • een scheut ketjap manis
  • 1 zakje pinda's 235 gram

Ananassalade

  • 1 ananas
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper

Instructies
 

Kip marineren

  • Snij 8 kipdijfilets in repen en gooi alles in een schaal.
  • Snij een 1 bosje koriander fijn en hou wat achter voor garnering. Gooi in een kommetje. Pers 3 teenjes knoflook uit en gooi erbij. Rasp de zest van een 1 sinaasappel en voeg toe. Snij de sinaasappel doormidden, pers het sap uit en giet dat erbij + 4 el olijfolie + 2 el azijn + 5 el bruine basterdsuiker. Roer alles door elkaar.
  • Giet de marinade bij de kipreepjes, masseer het een beetje in met schone handen en laat het minstens een half uur marineren.

Gele rijst

  • Om rijst te stomen maak ik bij voorkeur gebruik van de rijststomer van Instant Pot. Deze is hier te koop: https://www.instantpot.nl/multicookers/instant-rijst-koker-en-stomer-2-8l/?aff_id=24292
    Rijst koken in kookpan kan ook maar geeft een minder luchtig resultaat.
  • Doe in de binnenpan van de rijstkoker (of je kookpan): 2 kopjes basmatirijst, 1 el kurkuma, 3 kopjes kippenbouillon en 1 kopje diepvriesdoperwten. Roer het een beetje door elkaar.
  • Selecteer: witte rijst koken en druk op start.
  • In een conventionele kookpan breng je het geheel aan de kook en laat je het 10 minuten pruttelen.

Kip grillen en saus maken

  • Zet de oven aan op grillstand (of steek de BBQ aan).
  • Rijg de gemarineerde kipreepjes aan satéprikkers en grill ze aan beide kanten tot het er goudbruin geroosterd uitziet. Je ziet vanzelf wanneer het de juiste gaarheid heeft bereikt.
  • Giet de overgebleven marinade in een steelpan. Roer er 6 el honing en een scheut ketjap manis door en breng het aan de kook. Zet de hittebron lager en laat de saus 10 minuten pruttelen en indikken.
  • Maal 1 zakje pinda's van 235 gram in de food processor tot pindakruim. Of stamp het met een vijzel.
  • Leg de gegrilde kipspiezen in een ovenschaal en giet de saus er aan beide kanten overheen. Strooi het pindakruim erover.

Ananassalade

  • Snij de kroon en de onderkant van een 1 ananas. Zet de ananas op de snijplank en snij de schil eraf. Snij de ananas in de lengte door de helft en snij die helft in kwarten. Snij van die kwarten de harde kern eruit. Snij tot slot de twee kwarten in stukjes en gooi de stukjes in een schaal. Je gebruikt dus in totaal een halve ananas.
    Tip: Om de ananashelft te bewaren kun je hem het beste in vershoudfolie verpakken en in de koelkast bewaren. Of gebruik de ananas voor een lekker toetje.
  • Snij een 1 komkommer in tweeën en snij 1 helft in de lengte doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit. Snij de komkommer in stukjes en doe in de schaal.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van een 1 rode peper en snij de peper in kleine stukjes. Voeg toe.
    Tip: Als je geen fan bent van rode peper kun je ook een rode paprika gebruiken. Het gaat voornamelijk om de kleur.
  • Meng alles door elkaar.

Refried beans

Serveren

  • Schep een opscheplepel rijst in een diep bord of een kommetje. Schep de refried beans erbij. Ananassalade en een of twee kipspiezen met pindakruim. Garneer met kidneybonen en verse koriander.

TIP

Kijk hier voor het recept voor refried beans
Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaans gekruide bonenpuree
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

ORANGE CHICKEN FUSION RECIPE
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp