Het populairste streetfood

Streetfood is een essentieel onderdeel van de Indonesische eetcultuur. Op elke straathoek, markt of aan de rand van drukke straten vind je kraampjes waar verkopers diverse, vaak lokaal geïnspireerde gerechten aanbieden. Indonesisch streetfood is niet alleen betaalbaar, maar ook zeer gevarieerd, van smakelijke rijstgerechten tot hartige snacks.

Een van de meest iconische gerechten binnen het streetfood-aanbod is saté . Dit is een van de populairste streetfood-opties in Indonesië, geliefd door zowel locals als toeristen. Saté bestaat uit stukjes gemarineerd vlees die op bamboestokjes worden geregen en vervolgens worden gegrild boven een open vuur. Het vlees kan variëren van kip (sate ayam), geitenvlees (sate kambing), rundvlees (sate sapi) tot zelfs vis, tempeh of tofu voor vegetarische varianten.

Marinade en de bijbehorende saus

De smaak van saté wordt bepaald door de marinade en de bijbehorende saus, waarbij pindasaus de bekendste en populairste is. De combinatie van de licht gerookte smaak van het gegrilde vlees en de rijke, hartige saus maakt het een onweerstaanbaar gerecht.

Symbool voor de diversiteit van de Indonesische keuken

Saté speelt een centrale rol in de Indonesische streetfoodcultuur omdat het niet alleen een smakelijke en voedzame snack is, maar ook symbool staat voor de diversiteit van de Indonesische keuken. Elk eiland en elke regio heeft zijn eigen variaties van saté. Zo staat Saté Padang, uit de provincie West-Sumatra, bekend om zijn pittige saus op basis van kurkuma en chilipepers, terwijl Saté Madura van het eiland Madura beroemd is om zijn zoete, sojagebaseerde marinade.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indonesische sate met pindasaus recept

Kipsaté met pindasaus

De saté in dit recept vind z'n oorsprong in Bali. De kipdijfilet wordt gemarineerd in ketjap manis en gekneusd korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels. Voor de pindasaus worden pinda's fijngemaakt in de vijzel en gemengd met o.a. gebakken sjalot, knoflook, gember, pepers en limoenblad. Het resultaat is een smaakexplosie in je mond.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Barbecue, Indisch, Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Barbecue

Ingrediënten
  

Kipsaté

  • satéprikkers
  • 1 kilo kipdijfilets
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 3 el ketjap manis ketjap A
  • 1 tl knoflookpasta

Pindasaus

  • 4 sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 3 rawit pepers
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • zonnebloem- of arachideolie
  • 1 schijf gula djawa
  • 200 gram ongezouten pinda's
  • ½ koffiekopje ketjap manis ketjap A
  • 2 el ketjap asin

Serveren

Instructies
 

Marinade

  • Maak 1 tl komijnzaad, 2 tl korianderzaad en 2 tl zwarte peperkorrels fijn in een vijzel. Voeg ± 3 el ketjap manis en 1 tl knoflookpasta toe. Roer door elkaar.
  • Doe 1 kilo kipdijfilets in een schaal en bestrooi de kip met zout. Giet de marinade erover en masser het in met schone handen.
  • Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar beter is 8 uur of langer. Ik laat het een hele nacht in de koelkast marineren.

Pindasaus

  • Snij 4 sjalotten heel fijn. Pers 5 teentjes knoflook uit. Snij 2 rode pepers en 3 rawit pepers fijn. Snij 2 kaffir limoenblaadjes in heel dunne reepjes en snij een1 stukje gember van ongeveer 1 cm fijn.
  • Verhit een scheutje zonnebloem- of arachideolie en bak daar alle gesneden ingrediënten in. Snij intussen een1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. (indien niet verkrijgbaar kun je 3 eetlepels bruine basterdsuiker toevoegen).
  • Stamp 200 gram ongezouten pinda's fijn in de vijzel (je kunt ook een keukenmachine gebruiken) en doe de pindamassa daarna over in een schaal. Haal de pan van de hittebron en laat de inhoud een beetje afkoelen. Roer de inhoud van de pan door de pindamassa. Roer er tevens een half½ koffiekopje ketjap manis en 2 el ketjap asin door.

Satéstokjes maken

  • Snij de gemarineerde kipdijfilet in stukjes en rijg ze aan satéprikkers.
  • Verhit de barbecue en zorg ervoor dat je indirect kan grillen. Je kunt ook de oven gebruiken op grillstand.
  • Grill de saté aan beide kanten tot de kip gaar is en er grillstrepen aan de buitenkant ontstaan.

Serveren

  • Kook de pandan rijst voor het benodigde aantal personen.
  • Serveer de saté op een bord met een bolletje gekookte rijst, plakjes komkommer, atjar tjampoer (recept vind je hier) en eventueel sambal. Giet een lepel van de pindasaus erover. In Indonesië wordt deze over het algemeen op kamertemperatuur gegeten, maar je kunt ze desgewenst opwarmen in de magnetron. Sprenkel er tot slot een beetje van de marinade over.

TIP

Maak ook eens deze Indonesische Nasi Goreng
Nasi-goreng-uit-de-rijstkoker-en-stomer
Keyword Aziatisch, Kip
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Balinese satay with peanutsauce
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp