Culturele uitwisseling

Chinese invloeden hebben een diepgaand effect gehad op de Amerikaanse keuken, vooral sinds de 19e eeuw toen Chinese immigranten naar de Verenigde Staten kwamen en hun culinaire tradities met zich meebrachten. Een opvallend voorbeeld van deze culturele uitwisseling is het gerecht Coca Cola Chicken.

Coca Cola

Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf, dat in de VS een iconische status heeft verworven, wordt gebruikt als een basis voor de saus van dit gerecht.

Culinaire erfgoed van de Verenigde Staten

De populariteit van Coca Cola Chicken illustreert de dynamiek van culturele uitwisseling in de Amerikaanse keuken, waarbij ingrediënten en kooktechnieken uit verschillende culturen worden gecombineerd en aangepast aan lokale smaken en beschikbaarheid van ingrediënten. Dit fenomeen heeft bijgedragen aan de diversiteit en het culinaire erfgoed van de Verenigde Staten, waarin fusiongerechten zoals Coca Cola Chicken een geliefd onderdeel zijn geworden van het gastronomische landschap.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sticky Coca-cola-chicken recipe

Coca Cola Chicken

Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf, dat in de VS een iconische status heeft verworven, wordt gebruikt als een basis voor de saus van dit gerecht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine American, Amerikaans, Chinese, Fusion
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kopjes witte rijst https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • 6/8 kipdijfilets
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1,5 kop Coca cola
  • 3 el ketchup
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1/2 bosui
  • geroosterde sesamzaadjes
  • taugé
  • 1 rode peper

Instructies
 

Coca Cola Chicken

  • Kook 4 kopjes witte rijst in een pan of rijstkoker. Kijk voor een rijstkoker of muikoker op: https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • Bestrooi 6/8 kipdijfilets met zout, 1 tl witte peper, 1 tl chilivlokken, 1 tl kerrie, 1 tl gemalen komijn en 1 el knoflookpoeder. Wrijf de specerijen met schone handen in de kip.
  • Verhit een koekenpan of hapjespan zonder olie en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Haal na bereiding de kip uit de pan en maak de aanbaksels los van de bodem.
  • Verhit dezelfde pan en giet er 1,5 kop Coca cola in. Voeg 3 el ketchup en 3 el bruine basterdsuiker toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron laag en laat je de saus langzaam indikken tot er een stroperige saus ontstaat.
  • Snij een 1/2 bosui in vier stukken en snij die stukjes in dunne reepjes zodat er een soort gras ontstaat.
  • Wanneer de saus een dikke stroop is geworden snij je de kipstukken doormidden leg je ze in de saus. Laat de kip weer warm worden in de saus en leg ook de andere kant in de saus.

Serveren

  • Schep de rijst per persoon op een bord. Leg een aantal kipstukken erop. Druppel er een beetje extra saus over. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes. Garneer met de gesneden bosui en een handje taugé. Snij voor wat meer pit een 1 rode peper in ringetjes en strooi dat erover.

Video

TIP

Maak eens deze op en top Amerikaanse Pumpkin Pie
Traditionele Amerikaanse Pumpkin Pie recept
Keyword Aziatisch, Kip
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
Sticky Coca-cola-chicken recipe
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp