Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf, dat in de VS een iconische status heeft verworven, wordt gebruikt als een basis voor de saus van dit gerecht.
Kook 4 kopjes witte rijst in een pan of rijstkoker. Kijk voor een rijstkoker of muikoker op: https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
Bestrooi 6/8 kipdijfilets met zout, 1 tl witte peper, 1 tl chilivlokken, 1 tl kerrie, 1 tl gemalen komijn en 1 el knoflookpoeder. Wrijf de specerijen met schone handen in de kip.
Verhit een koekenpan of hapjespan zonder olie en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Haal na bereiding de kip uit de pan en maak de aanbaksels los van de bodem.
Verhit dezelfde pan en giet er 1,5 kop Coca cola in. Voeg 3 el ketchup en 3 el bruine basterdsuiker toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron laag en laat je de saus langzaam indikken tot er een stroperige saus ontstaat.
Snij een 1/2 bosui in vier stukken en snij die stukjes in dunne reepjes zodat er een soort gras ontstaat.
Wanneer de saus een dikke stroop is geworden snij je de kipstukken doormidden leg je ze in de saus. Laat de kip weer warm worden in de saus en leg ook de andere kant in de saus.
Serveren
Schep de rijst per persoon op een bord. Leg een aantal kipstukken erop. Druppel er een beetje extra saus over. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes. Garneer met de gesneden bosui en een handje taugé. Snij voor wat meer pit een 1 rode peper in ringetjes en strooi dat erover.