Pinda, een veelzijdige en voedzame noot

Pinda’s, ook wel bekend als “kacang” in het Indonesisch, spelen een essentiële rol in de Indonesische eetcultuur. Deze veelzijdige en voedzame noot wordt op verschillende manieren gebruikt in de Indonesische keuken en draagt bij aan de rijke smaken en texturen van tal van gerechten.

De pindasaus die ik maak in dit recept, ook wel bekend als “sambal kacang” in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken. De smaakvolle saus wordt vaak geserveerd bij gerechten zoals satay (saté) en gado-gado, en het is een onmisbaar element van de Indonesische culinaire traditie.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Echte authentieke Indonesische pindasaus maken

Indonesische Pindasaus

De bereiding van authentieke pindasaus vereist zorgvuldige aandacht voor detail en een combinatie van verse ingrediënten om de karakteristieke smaak te bereiken. Het is een perfecte combinatie van hartig, zoet, pittig en romig. In deze video vind je mijn recept is voor deze authentieke pindasaus uit Indonesië. Geniet van deze heerlijke smaak van Indonesië en pas het recept aan naar je eigen smaakvoorkeur!
No ratings yet
Cuisine Indonesisch

Ingrediënten
  

  • 250 gram ongezouten pinda's
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 limoenblaadjes kaffir limoenblad
  • 1 schijf gula djawa
  • ± 1 cm galanga wortel
  • 1 el tamarinde pasta
  • zout
  • 1 scheutje melk
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 scheutje ketjap manis

Instructies
 

  • Doe 250 gram ongezouten pinda's in de keukenmachine, maar hou een handje achter. Snij 2 teentjes knoflook grof en voeg toe. Snij 1 rode peper in stukjes en voeg toe. Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar, snij ze in dunne reepjes en voeg toe. Breek een 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Snij ± ± 1 cm galanga wortel af en voeg toe en tenslotte 1 el tamarinde pasta. Voeg zout naar smaak toe.
  • Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een soepele pasta. Giet tijdens het draaien een 1 scheutje melk toe.
  • Verhit in een steelpan een 1 scheutje zonnebloemolie en voeg de pindapasta uit de keukenmachine toe. Bak de pasta even in de olie en voeg dan nog een scheut melk toe om de saus vloeibaarder te maken. Roer er tevens een 1 scheutje ketjap manis door.
  • Breng de saus zachtjes aan de kook en laat het 5 minuten rustig pruttelen.
  • Hak het handje pinda's wat je had achtergehouden en strooi over saus.

TIP

Deze saus is lekker bij Gado Gado. Een recept voor Gado Gado vind je hier.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak zelf echte Indonesische pindasaus
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp