Pinda, een veelzijdige en voedzame noot

Pinda’s, ook wel bekend als “kacang” in het Indonesisch, spelen een essentiële rol in de Indonesische eetcultuur. Deze veelzijdige en voedzame noot wordt op verschillende manieren gebruikt in de Indonesische keuken en draagt bij aan de rijke smaken en texturen van tal van gerechten.

De pindasaus die ik maak in dit recept, ook wel bekend als “sambal kacang” in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken. De smaakvolle saus wordt vaak geserveerd bij gerechten zoals satay (saté) en gado-gado, en het is een onmisbaar element van de Indonesische culinaire traditie.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Echte authentieke Indonesische pindasaus maken

Indonesische Pindasaus

De bereiding van authentieke pindasaus vereist zorgvuldige aandacht voor detail en een combinatie van verse ingrediënten om de karakteristieke smaak te bereiken. Het is een perfecte combinatie van hartig, zoet, pittig en romig. In deze video vind je mijn recept is voor deze authentieke pindasaus uit Indonesië. Geniet van deze heerlijke smaak van Indonesië en pas het recept aan naar je eigen smaakvoorkeur!
No ratings yet
Cuisine Indonesisch

Ingrediënten
  

  • 250 gram ongezouten pinda's
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 limoenblaadjes kaffir limoenblad
  • 1 schijf gula djawa
  • ± 1 cm galanga wortel
  • 1 el tamarinde pasta
  • zout
  • 1 scheutje melk
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 scheutje ketjap manis

Instructies
 

  • Doe 250 gram ongezouten pinda's in de keukenmachine, maar hou een handje achter. Snij 2 teentjes knoflook grof en voeg toe. Snij 1 rode peper in stukjes en voeg toe. Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar, snij ze in dunne reepjes en voeg toe. Breek een 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Snij ± ± 1 cm galanga wortel af en voeg toe en tenslotte 1 el tamarinde pasta. Voeg zout naar smaak toe.
  • Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een soepele pasta. Giet tijdens het draaien een 1 scheutje melk toe.
  • Verhit in een steelpan een 1 scheutje zonnebloemolie en voeg de pindapasta uit de keukenmachine toe. Bak de pasta even in de olie en voeg dan nog een scheut melk toe om de saus vloeibaarder te maken. Roer er tevens een 1 scheutje ketjap manis door.
  • Breng de saus zachtjes aan de kook en laat het 5 minuten rustig pruttelen.
  • Hak het handje pinda's wat je had achtergehouden en strooi over saus.

TIP

Deze saus is lekker bij Gado Gado. Een recept voor Gado Gado vind je hier.
Keyword Aziatisch, Saus
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak zelf echte Indonesische pindasaus
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp