Een traditioneel Nederlands gerecht met Spaanse invloeden

Hollandse hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bekendstaat om zijn eenvoudige maar heerlijke smaak. Het wordt meestal bereid met aardappelen, wortelen en uien, die samen worden gekookt en vervolgens worden gestampt tot een smeuïge puree. Deze klassieke combinatie van ingrediënten resulteert in een hartverwarmende maaltijd die vaak wordt gegeten tijdens koude winterdagen.

Maar wat als we een Spaanse twist aan dit gerecht zouden toevoegen? Laten we ons voorstellen hoe we Hollandse hutspot kunnen verheffen met enkele typische Spaanse smaken en ingrediënten.

We kunnen bijvoorbeeld paella spice-mix toevoegen. Deze toevoeging zal een aromatische en karakteristieke smaak aan de hutspot geven. Het recept voor de paella spice-mix vind je hier.

Chorizo

Om het gerecht nog interessanter te maken, kunnen we enkele Spaanse ingrediënten toevoegen die goed samengaan met de Hollandse hutspot. Wat dacht je van chorizo? Deze pittige Spaanse worst voegt een heerlijke smaak en textuur toe aan het gerecht. Je kunt de chorizo in kleine blokjes snijden en bakken tot ze knapperig zijn voordat je ze aan de hutspot toevoegt. Tevens zijn Catalaanse worst en gegrilde paprika een hele goede toevoeging.

Serveer de hutspot met een Spaanse twist in een diep bord en garneer eventueel met wat verse peterselie. De combinatie van de Hollandse basis met de Spaanse smaken zal zorgen voor een verrassend en overheerlijk gerecht dat je smaakpapillen zal prikkelen.

Geniet van deze Hollandse hutspot met een Spaanse twist en laat je verrassen door de harmonie van smaken uit beide keukens!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders met deze hutspot met een Spaanse twist! De stamppot wordt lekker op smaak gebracht met een paella spice mix en afgemaakt met uitgebakken chorizo, Catalaanse worstjes en gegrilde paprika. Bovendien worden de uien niet meegekookt, maar eerst lekker gebakken tot ze bruin en gekarameliseerd zijn. Probeer het maar eens. Je zult verrast zijn!
No ratings yet
Cuisine Nederlands, Spaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 chorizoworst
  • 3 grote uien
  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • 1 eetlepel paella spice mix
  • 750 gram winterpeen
  • 1 verpakking Catalaanse worstjes
  • 1 pot gegrilde paprika
  • Verse peterselie

Instructies
 

Spaanse hutspot maken

  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snij de chorizoworst eerst in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snij daarna de plakken in dobbelsteentjes, zoals spekblokjes.
  • Verhit een brede hapjespan en bak hierin de chorizoblokjes krokant. Zet te hittebron niet te hoog, want dan gaat de chorizo nogal walmen. Laat gewoon rustig bakken en het vet eruit lopen.
  • Snipper in de tussentijd 3 grote uien grof
  • Haal met een schuimspaan de uitgebakken chorizoblokjes uit de pan en schep ze op een bord. Voeg de uien toe en fruit ze 5 minuten in het bakvet van de chorizo.
  • Terwijl de uien bakken, schil je ± 1 kilo aardappels en snij ze in stukken. Kleinere stukken aardappel zijn eerder gaar. Met grote eters kun je meer aardappels gebruiken.
  • Voeg 1 eetlepel paella spice mix toe aan de uien en laat even meebakken zodat de geuren vrijkomen.
    Tip: Je kunt de paella spice mix zelf samenstellen. Het recept hiervoor vind je onderaan.
  • Voeg de aardappels toe aan de uien en roer er doorheen.
  • Schil of schrap 750 gram winterpeen, snij ze in halve plakjes en voeg ze toe. Roer door elkaar.
  • Voeg gekookt water toe totdat de ingrediënten net niet helemaal onder water staan. Breng het geheel aan de kook en laat de hutspot in ± 20 minuten op een lage hittebron gaar worden. Je kunt na 20 minuten controleren of alles gaar is door er met een vork in te prikken.
  • Terwijl de hutspot aan het pruttelen is verhit je een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Catalaanse braadworstjes gaar en bruin.
    Tip: Als je geen Catalaanse worstjes kunt krijgen kun je ook merquez worstjes gebruiken of koop gekruide worstjes bij de Turkse supermarkt.
  • Giet de hutspot af en vang het kookvocht (de groentenbouillon) op in een maatbeker. Stamp vervolgens de ingrediënten met een pureestamper tot een grofheid die je zelf lekker vind. Ik vind het zelf wel lekker om wat stukjes wortel terug te vinden. Voeg een scheut van het kookvocht toe om de hutspot smeuïger te maken.
  • Haal 1 gegrilde paprika uit de pot en snij deze in reepjes.

Serveren

  • Schep de hutspot op een bord. Maal er een beetje zout en peper uit de molen overheen. Garneer met reepjes gegrilde paprika, chorizoblokjes, Catalaanse worstjes en verse peterselie.

Video

TIP

Maak zelf de paella spice-mix voor deze hutspot.
How-to-make-the-best-paella
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Hutspot peen en uien met een Spaanse twist
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp