Oliebollenwentelteefjes: Een Duurzaam Antwoord op Voedselverspilling

In de wereld van culinaire creativiteit en duurzaamheid zijn er vaak verrassende combinaties te vinden. Een perfect voorbeeld hiervan is het concept van oliebollenwentelteefjes, een heerlijk recept dat niet alleen voedselverspilling tegengaat, maar ook een nieuwe draai geeft aan traditionele lekkernijen.

Oliebollen, met hun kenmerkende ronde vorm en luchtige textuur, zijn een geliefde traktatie tijdens oud en nieuw. Helaas belanden er na de festiviteiten vaak veel onverkochte oliebollen in de prullenbak, wat resulteert in voedselverspilling. Maar in plaats van deze overschotten te verspillen, kunnen ze worden omgetoverd tot smakelijke oliebollenwentelteefjes.

Het idee achter oliebollenwentelteefjes is simpel. Neem de overgebleven oliebollen van oud en nieuw, snijd ze in plakken en week ze in een mengsel van eieren en melk, vergelijkbaar met het traditionele recept voor wentelteefjes. Bak ze vervolgens goudbruin in een pan met een beetje boter of olie. Het resultaat is een heerlijk gerecht met een knapperige buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant, doordrenkt met de smaken van de oliebollen.

Voedselverspilling tegengaan

Dit creatieve gebruik van overgebleven oliebollen is niet alleen een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar het is ook nog eens ontzettend smakelijk. Door restjes te hergebruiken, dragen we bij aan een duurzamere samenleving en verminderen we onze ecologische voetafdruk. Voedselverspilling is een groot probleem dat wereldwijd optreedt, en het vinden van innovatieve manieren om overschotten te gebruiken, is een belangrijke stap in de richting van een meer duurzame toekomst.

Daarnaast kunnen oliebollenwentelteefjes worden aangepast en opgefleurd met verschillende smaakvolle toevoegingen. Je kunt ze bijvoorbeeld bestrooien met poedersuiker, besprenkelen met ahornsiroop of serveren met vers fruit. Zo krijg je een uniek gerecht dat de traditionele oliebol een tweede leven geeft en tegelijkertijd je smaakpapillen verrast.

Of je nu op zoek bent naar een manier om voedselverspilling tegen te gaan, een creatieve draai wilt geven aan traditionele gerechten, of gewoon op zoek bent naar een smakelijk ontbijt of dessert, oliebollenwentelteefjes zijn een geweldige keuze. Ze zijn een ode aan zowel duurzaamheid als culinaire innovatie, en laten zien dat we met een beetje creativiteit voedselverspilling kunnen verminderen en tegelijkertijd van heerlijke gerechten kunnen genieten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oliebollen-wentelteefjes-op-nieuwjaarsdag

Oliebollen wentelteefjes

Omdat de oliebollenkraam dit jaar toch wel wat duurder was of omdat je misschien een halve dag aan het bakken bent geweest, is het zonde om de overgebleven oliebollen van oudjaarsavond zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker en knapperig meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor … maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.
Nieuwjaarsdag is zo’n dag waarop je nooit zoveel doet. Uitslapen, familie bezoeken en lekker filmpjes kijken in je pyjama. Vaak heb je ook niet veel in huis om mee te ontbijten, maar die oliebollen van gisteravond staan er hoogstwaarschijnlijk nog wel. Door oude boterhammen door een mengsel van ei en melk te halen en te bakken kun je klassieke wentelteefjes maken. Maar op die manier kun je ook je oude oliebollen pimpen! Het recept is supersimpel en erg snel klaar.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 à 6 oude oliebollen
  • 2 eieren
  • 1 scheutje melk
  • 1 scheutje vloeibare boter
  • witte basterdsuiker
  • kaneel om te bestrooien

Instructies
 

Oliebollen teefjes maken

  • Snij de oliebollen in plakjes zo dik als een normale boterham.
  • Klop 2 eieren los in een kommetje. Roer er een scheutje melk door.
  • Verhit een scheutje vloeibare boter in een koekenpan.
  • Haal de oliebollenplakjes door het ei-mengsel en bak ze aan beide kanten goudbruin in de koekenpan.
  • Doop de plakjes aan kant in basterdsuiker en leg ze op een bord. (Je kunt de plakjes ook bestrooien met suiker i.p.v. erin dopen). Bestrooi met kaneel en klaar is kater-ontbijt!

Video

TIP

Hoe bak je de lekkerste oliebollen? Luchtige kwark oliebollen.
MAAK Luchtige kwark-oliebollen met oud-en-nieuw.
Keyword kater-ontbijt, nieuwjaarsdag, Oliebollen, wentelteefjes
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Oliebollen wentelteefjes van oude oliebollen iets lekkers maken
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp