Fusion van de traditionele Nederlandse keuken en Azië

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap is een heerlijk en verrassend gerecht dat de traditionele Nederlandse boerenkoolstamppot combineert met Aziatische smaken. Het is een smakelijke fusie van oost en west, waarbij de hartige boerenkool wordt verrijkt met de zoete en hartige smaak van kip ketjap.

Serveer de Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap warm en garneer het eventueel met wat fijngehakte pinda’s, gebakken uitjes en rode peper voor een knapperige textuur en extra smaakdimensie. Het gerecht is een geweldige keuze voor de koude winterdagen, maar kan het hele jaar door worden genoten.

De Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap is een spannende en smaakvolle twist op een klassiek gerecht. Het combineert de vertrouwde Nederlandse boerenkool met de exotische smaken van de Aziatische keuken, wat resulteert in een verrassend en heerlijk gerecht dat zeker indruk zal maken op je smaakpapillen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Aziatische boerenkoolstamppot met Indonesische kip ketjap

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Oer-Hollandse boerenkoolstamppot heb je ongetwijfeld wel eens gegeten. Met een uitgebakken spekjes en een lekkere jus kan dat hartstikke lekker zijn. Zeker in de winter. Probeer eens te variëren, zoals met deze Oosterse boerenkoolstamppot. Dan krijg je echt een stamppot 2.0! De aardappels en gesneden boerenkool worden klaargestoofd in een bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal. Nog eventjes garneren met ringetjes rode peper en je hebt echt een bord vol comfort food die je helemaal verwarmd.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Nederlands, Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Kip Ketjap

  • 6 kipdijfilets
  • zout en witte peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 tl sambal
  • 1 tl 5-spice-powder
  • 1 flinke scheut ketjap manis (ketjap A)
  • 1 kleine scheut ketjap asin (zoute ketjap)
  • 1/2 citroen
  • 1 rode peper

Boerenkoolstamppot

  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 maggi bouillonblokjes
  • 300 gram boerenkool

Instructies
 

Kip Ketjap

  • Bestrooi 6 kipdijfilets met zout en witte peper. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de kipdijfilets op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en krokant.
  • Laat de kip een beetje afkoelen en trek de kipstukken daarna met je vingers uit elkaar in kleinere stukjes.
  • Snij 1 ui in reepjes en 1 rode peper in ringetjes.
  • Verhit de pan waar de kip in is gebakken opnieuw. Fruit de reepjes ui in het vet van de kip. Roer er 1 tl sambal en 1 tl 5-spice-powder door.
  • Voeg 1 flinke scheut ketjap manis (ketjap A) en een kleiner scheutje ketjap asin toe.
  • Snij een citroen doormidden en knijp 1 helft uit boven de saus . Schenk een scheutje van het kookvocht (bouillon) van de boerenkool erbij. Roer door elkaar.
  • Roer de stukjes kip door de saus

Boerenkoolstamppot

  • Zet de waterkoker aan met ± 1 liter water.
  • Schil 1 à 1,2 kilo aardappels en spoel ze af onder de kraan. Snij de aardappels in kleinere stukken.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan of wok en fruit de ui en knoflook hierin. Roer er 1 eetlepel kurkuma door.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en roer ze door de uien. Verkruimel er 2 maggi bouillonblokjes boven. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan.
  • Zodra het water aan de kook is leg je 300 gram boerenkool op de aardappels. Draai de hittebron lager, doe de deksel op de pan en laat de aardappels met boerenkool ± 20 min. koken.
  • Controleer na minuten met een vork of de aardappels gaar zijn. Giet de pan af en vang het kookvocht (groentebouillon) op in een maatbeker.
  • Gebruik een pureestamper om de aardappels en boerenkool te stampen. Giet een scheutje van het opgevangen kookvocht erbij om de stamppot vochtiger en smeuïger te maken.

Serveren

  • Schep een paar opscheplepels boerenkoolstamppot op een bord. Schep er een opscheplepel van de kip met saus bovenop. Garneer met ringetjes rode peper.

Video

TIP

Probeer ook eens deze stamppot met een twist: Hollandse hutspot met een Spaanse twist
Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst-gegrilde-paprika
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
Aziatische boerenkoolstamppot met Indonesische kip ketjap
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp