Culturele uitwisseling

Chinese invloeden hebben een diepgaand effect gehad op de Amerikaanse keuken, vooral sinds de 19e eeuw toen Chinese immigranten naar de Verenigde Staten kwamen en hun culinaire tradities met zich meebrachten. Een opvallend voorbeeld van deze culturele uitwisseling is het gerecht Coca Cola Chicken.

Coca Cola

Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf, dat in de VS een iconische status heeft verworven, wordt gebruikt als een basis voor de saus van dit gerecht.

Culinaire erfgoed van de Verenigde Staten

De populariteit van Coca Cola Chicken illustreert de dynamiek van culturele uitwisseling in de Amerikaanse keuken, waarbij ingrediënten en kooktechnieken uit verschillende culturen worden gecombineerd en aangepast aan lokale smaken en beschikbaarheid van ingrediënten. Dit fenomeen heeft bijgedragen aan de diversiteit en het culinaire erfgoed van de Verenigde Staten, waarin fusiongerechten zoals Coca Cola Chicken een geliefd onderdeel zijn geworden van het gastronomische landschap.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sticky Coca-cola-chicken recipe

Coca Cola Chicken

Coca Cola Chicken is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinese-Amerikaanse gemeenschap. Het combineert traditionele Chinese kooktechnieken met een onverwacht ingrediënt: Coca Cola. Dit frisdrankbedrijf, dat in de VS een iconische status heeft verworven, wordt gebruikt als een basis voor de saus van dit gerecht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine American, Amerikaans, Chinese, Fusion
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kopjes witte rijst https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • 6/8 kipdijfilets
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1,5 kop Coca cola
  • 3 el ketchup
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1/2 bosui
  • geroosterde sesamzaadjes
  • taugé
  • 1 rode peper

Instructies
 

Coca Cola Chicken

  • Kook 4 kopjes witte rijst in een pan of rijstkoker. Kijk voor een rijstkoker of muikoker op: https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • Bestrooi 6/8 kipdijfilets met zout, 1 tl witte peper, 1 tl chilivlokken, 1 tl kerrie, 1 tl gemalen komijn en 1 el knoflookpoeder. Wrijf de specerijen met schone handen in de kip.
  • Verhit een koekenpan of hapjespan zonder olie en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Haal na bereiding de kip uit de pan en maak de aanbaksels los van de bodem.
  • Verhit dezelfde pan en giet er 1,5 kop Coca cola in. Voeg 3 el ketchup en 3 el bruine basterdsuiker toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron laag en laat je de saus langzaam indikken tot er een stroperige saus ontstaat.
  • Snij een 1/2 bosui in vier stukken en snij die stukjes in dunne reepjes zodat er een soort gras ontstaat.
  • Wanneer de saus een dikke stroop is geworden snij je de kipstukken doormidden leg je ze in de saus. Laat de kip weer warm worden in de saus en leg ook de andere kant in de saus.

Serveren

  • Schep de rijst per persoon op een bord. Leg een aantal kipstukken erop. Druppel er een beetje extra saus over. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes. Garneer met de gesneden bosui en een handje taugé. Snij voor wat meer pit een 1 rode peper in ringetjes en strooi dat erover.

Video

TIP

Maak eens deze op en top Amerikaanse Pumpkin Pie
Traditionele Amerikaanse Pumpkin Pie recept
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sticky Coca-cola-chicken recipe
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp