Traditie en geschiedenis

De eetcultuur van Hongarije is rijk aan smaak, traditie en geschiedenis. Met een mix van invloeden uit de Oostenrijkse, Turkse en Slavische keukens, heeft de Hongaarse keuken een uniek karakter dat zich onderscheidt door het gebruik van kruiden, specerijen en paprika. Een van de meest iconische gerechten die deze culinaire tradities belichaamt, is “Chicken Paprikash”, ook wel bekend als “Paprikás Csirke” in het Hongaars.

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van paprika, uien, tomaten en zure room. Het geheim van de smaak ligt in de kwaliteit en de versheid van de gebruikte ingrediënten, evenals de zorgvuldige bereiding.

Hongaars paprikapoeder

Het begint allemaal met het kiezen van goede kwaliteit paprikapoeder. Hongaars paprikapoeder is de ster van dit gerecht, en het is de sleutel tot het bereiken van die diepe, rijke rode kleur en de kenmerkende smaak. De paprika wordt samen met uien langzaam gekookt om een smaakvolle basis te creëren. Vervolgens worden de stukjes kip toegevoegd en gestoofd tot ze boterzacht zijn en doordrenkt zijn met de smaken van de saus.

Lichtzure toevoeging

Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de toevoeging van zure room aan het einde van de bereiding. Deze romige, lichtzure toevoeging geeft de saus een fluweelzachte textuur en een verfrissende smaak die perfect contrasteert met de rijke smaak van de paprika. Het resultaat is een gerecht dat hartverwarmend is en tegelijkertijd verfijnd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hongaarse-chicken-paprikash

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash wordt traditioneel geserveerd met geroosterde aardappelen of dumplings, waardoor het een stevige en bevredigende maaltijd is. Of je nu door de geplaveide straten van Boedapest wandelt of geniet van een maaltijd in een schilderachtig dorpje op het Hongaarse platteland, Chicken Paprikash is een gerecht dat je zeker zal omarmen met zijn heerlijke smaken en tijdloze charme.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hongarije
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Chicken Paprikash

  • olijfolie
  • 6 kipdijfilets
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 volle theelepels pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 volle theelepel tomatenpuree
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 gram zure room

Geroosterde aardappels

  • 6 grote aardappels
  • 1 takje rozemarijn
  • knoflookpoeder
  • zout en peper uit de molen
  • olijfolie

Serveren

  • gemengde salade
  • gehakte peterselie

Instructies
 

Chicken Paprikash

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bestrooi 6 kipdijfilets met peper en zout. Bak de kipdijfilets aan beide kanten goudbruin in de olijfolie.
  • Snipper intussen 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 1 rode paprika in blokjes.
  • Haal de goudbruin gebakken kip uit de pan en fruit de ui in het vet van de kip. Wacht tot de ui glazig begint te worden en voeg dan de knoflook en paprika toe. Laat even meebakken en voeg dan 2 volle theelepels pikant paprikapoeder, 1 theelepel witte peper, 1 volle theelepel tomatenpuree en een klein kopje water toe. Verkruimel 1 kippenbouillontablet erboven. Breng aan de kook.
  • Roer 1 eetlepel bloem door 200 gram zure room in een kommetje. Voeg toe aan de saus en roer erdoorheen. Leg de kip terug in de pan en laat warm worden in de saus.

Geroosterde aardappels

  • Verhit de oven voor op 200 graden. Boen 6 grote aardappels af onder de stromende kraan.
  • Snij de aardappels in de schil in blokjes en gooi de blokjes in een ovenschaal. Rits de naalden van 1 takje rozemarijn, snij de naaldjes iets fijner en strooi over de aardappelblokjes. Strooi knoflookpoeder en zout en peper uit de molen over de aardappels. Sprenkel er olijfolie over. Meng alles met je handen door elkaar.
  • Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet daarna de oven op grillstand en laat de aardappels nog 15 minuten staan.

Serveren

  • Leg een stuk kip op een bord en schep er royaal saus over. Schep er geroosterde aardappels bij en gemengde salade. Strooi er gehakte peterselie over.

TIP

Probeer ook eens deze Hongaarse Beef Stew
Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle Goulash
Keyword Oost Europa, Slavisch
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
HOE MAAK JE CHICKEN PAPRIKASH
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp