Traditie en geschiedenis

De eetcultuur van Hongarije is rijk aan smaak, traditie en geschiedenis. Met een mix van invloeden uit de Oostenrijkse, Turkse en Slavische keukens, heeft de Hongaarse keuken een uniek karakter dat zich onderscheidt door het gebruik van kruiden, specerijen en paprika. Een van de meest iconische gerechten die deze culinaire tradities belichaamt, is “Chicken Paprikash”, ook wel bekend als “Paprikás Csirke” in het Hongaars.

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van paprika, uien, tomaten en zure room. Het geheim van de smaak ligt in de kwaliteit en de versheid van de gebruikte ingrediënten, evenals de zorgvuldige bereiding.

Hongaars paprikapoeder

Het begint allemaal met het kiezen van goede kwaliteit paprikapoeder. Hongaars paprikapoeder is de ster van dit gerecht, en het is de sleutel tot het bereiken van die diepe, rijke rode kleur en de kenmerkende smaak. De paprika wordt samen met uien langzaam gekookt om een smaakvolle basis te creëren. Vervolgens worden de stukjes kip toegevoegd en gestoofd tot ze boterzacht zijn en doordrenkt zijn met de smaken van de saus.

Lichtzure toevoeging

Wat dit gerecht echt bijzonder maakt, is de toevoeging van zure room aan het einde van de bereiding. Deze romige, lichtzure toevoeging geeft de saus een fluweelzachte textuur en een verfrissende smaak die perfect contrasteert met de rijke smaak van de paprika. Het resultaat is een gerecht dat hartverwarmend is en tegelijkertijd verfijnd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hongaarse-chicken-paprikash

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash wordt traditioneel geserveerd met geroosterde aardappelen of dumplings, waardoor het een stevige en bevredigende maaltijd is. Of je nu door de geplaveide straten van Boedapest wandelt of geniet van een maaltijd in een schilderachtig dorpje op het Hongaarse platteland, Chicken Paprikash is een gerecht dat je zeker zal omarmen met zijn heerlijke smaken en tijdloze charme.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hongarije
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Chicken Paprikash

  • olijfolie
  • 6 kipdijfilets
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 volle theelepels pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 volle theelepel tomatenpuree
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 gram zure room

Geroosterde aardappels

  • 6 grote aardappels
  • 1 takje rozemarijn
  • knoflookpoeder
  • zout en peper uit de molen
  • olijfolie

Serveren

  • gemengde salade
  • gehakte peterselie

Instructies
 

Chicken Paprikash

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bestrooi 6 kipdijfilets met peper en zout. Bak de kipdijfilets aan beide kanten goudbruin in de olijfolie.
  • Snipper intussen 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 1 rode paprika in blokjes.
  • Haal de goudbruin gebakken kip uit de pan en fruit de ui in het vet van de kip. Wacht tot de ui glazig begint te worden en voeg dan de knoflook en paprika toe. Laat even meebakken en voeg dan 2 volle theelepels pikant paprikapoeder, 1 theelepel witte peper, 1 volle theelepel tomatenpuree en een klein kopje water toe. Verkruimel 1 kippenbouillontablet erboven. Breng aan de kook.
  • Roer 1 eetlepel bloem door 200 gram zure room in een kommetje. Voeg toe aan de saus en roer erdoorheen. Leg de kip terug in de pan en laat warm worden in de saus.

Geroosterde aardappels

  • Verhit de oven voor op 200 graden. Boen 6 grote aardappels af onder de stromende kraan.
  • Snij de aardappels in de schil in blokjes en gooi de blokjes in een ovenschaal. Rits de naalden van 1 takje rozemarijn, snij de naaldjes iets fijner en strooi over de aardappelblokjes. Strooi knoflookpoeder en zout en peper uit de molen over de aardappels. Sprenkel er olijfolie over. Meng alles met je handen door elkaar.
  • Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet daarna de oven op grillstand en laat de aardappels nog 15 minuten staan.

Serveren

  • Leg een stuk kip op een bord en schep er royaal saus over. Schep er geroosterde aardappels bij en gemengde salade. Strooi er gehakte peterselie over.

TIP

Probeer ook eens deze Hongaarse Beef Stew
Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle Goulash
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

HOE MAAK JE CHICKEN PAPRIKASH
Shared Xmas Diner
Shared Xmas Diner
Shared Xmas diner met deelbare gerechten: krieltjes, asperges, paddenstoelen, tomaatjes, ravioli, salade en ribeye. Alles vooraf te bereiden.
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp