Vlag Italie

Italië | Recepten inmaken en conserveren

Heerlijke toevoeging aan veel gerechten

Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, en het maken ervan kan zowel een leuke activiteit als een handige manier zijn om de smaak van zomerse tomaten te behouden voor later gebruik. Er zijn verschillende methoden om zongedroogde tomaten te maken En ik gebruik in dit recept een voedseldroger/dehydrator. T.o.v. de traditionele methode van blootstelling aan de zon biedt een voedseldroger veel voordelen.

Gemakkelijk en efficiënt

Met een voedseldroger of dehydrator kunnen zongedroogde, of beter gezegd, hetelucht gedroogde tomaten gemakkelijk en efficiënt worden bereid. Hierbij worden plakjes tomaten op een rek geplaatst en gedurende enkele uren op een relatief lage temperatuur gedroogd. Dit proces onttrekt langzaam het vocht uit de tomaten, waardoor ze hun smaak concentreren en een taai, maar toch sappig resultaat opleveren.

De traditionele methode

De traditionele methode om zongedroogde tomaten te maken, zoals de naam al aangeeft, omvat het gebruik van de zon als natuurlijke droger. Tomaten worden in dunne plakjes gesneden en op trays gelegd, waarna ze gedurende meerdere dagen worden blootgesteld aan de warmte en straling van de zon. Dit proces vereist vaak een lange droogtijd en is sterk afhankelijk van het weer, dus het kan wat geduld en geluk vereisen. In landen als Italië is dit een prima methode maar in ons koude kikkerlandje kunnen we dit proces bijna niet gebruiken.

Of je nu kiest voor een moderne voedseldroger of de ouderwetse zonnedroogmethode, het maken van zongedroogde tomaten is een bevredigend proces dat zorgt voor een heerlijke voorraad aan smaakvolle ingrediënten om van te genieten gedurende het hele jaar.

▶️ ZIVA ZEPHYR ST VOEDSELDROGER: https://sousvidekenner.nl/fun-cooking/voedseldrogers/ziva-zephyr-dehydrator-st-nl/?aff_id=24292
▶️ ZIVA ZEPHYR PT VOEDSELDROGER: https://www.sousvidekenner.nl/fun-cooking/voedseldrogers/ziva-zephyr-dehydrator-pt-nl/?aff_id=24292

KokenKoken
GezondheidGezondheid

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Met een voedseldroger of dehydrator kunnen zongedroogde, of beter gezegd, hetelucht gedroogde tomaten gemakkelijk en efficiënt worden bereid. Hierbij worden plakjes tomaten op een rek geplaatst en gedurende enkele uren op een relatief lage temperatuur gedroogd. Dit proces onttrekt langzaam het vocht uit de tomaten, waardoor ze hun smaak concentreren en een taai, maar toch sappig resultaat opleveren.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 10 personen

Keukenspullen

  • voedseldroger

Ingrediënten
  

  • 2 kilo tomaten
  • zout en peper
  • oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • verse basilicum
  • 1 tl peperkorrels
  • extra vierge olijfolie

Instructies
 

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

  • Snij 2 kilo tomaten in plakken van ± een halve centimeter.
  • Leg de plakken op de droogrekken van de voedseldroger. Bestrooi de tomaten met grofgemalen zout en peper en oregano. Zet de droogrekken in de voedseldroger.
  • Stel de temperatuur van de voedseldroger in op 70 graden en de tijd op 8 uur. Laat de voedseldroger zijn werk nu doen.
  • Na de bereidingstijd kun je de zon(lucht)gedroogde tomaten direct gebruiken. Om ze verder te conserveren kun je ze op olie zetten in glazen potten. Volg daarvoor de methode zoals hieronder beschreven.

Zongedroogde tomaten conserveren

  • Leg de naaldjes van 1 takje rozemarijn op de bodem van een schone gesteriliseerde jampot of weckpot. Voeg blaadjes verse basilicum toe, 1 tl peperkorrels, 1 tl oregano. Stop vervolgens de gedroogde tomaten in de pot. Giet tot slot de pot vol met extra vierge olijfolie tot deze helemaal gevuld is. Sluit af met de deksel. Je kunt de gedroogde tomaten nu voor langere tijd bewaren.
  • Tip: Gooi de olijfolie in de pot niet weg als de tomaten op zijn. Dit is intussen lekker gekruide olijfolie geworden wat je voor bijvoorbeeld salades kunt gebruiken.

TIP

Maak ook eens deze heerlijke rabarber compote
Rabarber-compote maken uit eigen moestuin
Keyword Conserveren, Food dehydrator, Mediterraan, Tomaten, Voedseldroger
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van...
Read More

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Read More

Pad Thai

Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige...
Read More

Breakfast Burritos

Read More

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt...
Read More

3 Paasbrunch recepten

Pasen is dé uitgelezen gelegenheid om eens uit te pakken met een heerlijke brunch. Maar je wilt natuurlijk ook niet...
Read More

Indiase Thali

Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren...
Read More

Chinese Ginger Chicken

Chinese ginger chicken weerspiegelt de harmonie van smaken en texturen die typerend zijn voor de Chinese keuken. Het combineert de...
Read More

Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.

Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish....
Read More

Hawaiian Fried Rice

Een kleurrijk en smaakvol gerecht dat de diversiteit van de Hawaïaanse eetcultuur weerspiegelt. Als hoofdgerecht, bijgerecht of als vulling voor...
Read More

Marokkaanse Tajine met Kip en Abrikoos

Dit recept voor tajine met kip, abrikozen en amandelen is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat een perfecte...
Read More

Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie

Een populair gerecht dat uit Toscane is "Pollo alla Toscana" oftewel Toscaanse kip. Dit recept van romige Toscaanse kip met...
Read More

Pilav met geroosterde pompoen

Vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten...
Read More

Thaise Yellow Chicken Curry

Yellow Chicken Curry is een heerlijk en aromatisch gerecht uit Thailand. Deze curry staat bekend om zijn milde smaak in...
Read More
Zongedroogde tomaten food dehydrator
Cambodjaanse Fish Amok
Cambodjaanse Fish Amok
Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Cambodja. Het is een delicate en smaakvolle viscurry die op een unieke...
Lees meer
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is een culinair hoogstandje dat moderne kooktechnieken combineert met rijke, traditionele...
Lees meer
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en al streetfood kom je dit overal tegen.
Lees meer
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak ik in dit recept nasi goreng met garnalen volledig in de rijstkoker. Alle ingrediënten...
Lees meer
Laab Salad uit Laos
Laab Salad uit Laos
Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege zijn unieke smaak en textuur.
Lees meer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie verlaagt het koolhydraatgehalte zonder afbreuk te doen aan smaak...
Lees meer
Chicken Paprikash
Chicken Paprikash
Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van paprika, uien, tomaten en zure room. Het geheim van de smaak ligt in de kwaliteit...
Lees meer
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige ingrediënten.
Lees meer
Breakfast Burritos
Breakfast Burritos
Lees meer
Tandoori Chicken Sous Vide gegaard
Tandoori Chicken Sous Vide gegaard
Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt voordat het wordt gegaard in een waterbad op een lagere temperatuur...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp