Met een voedseldroger of dehydrator kunnen zongedroogde, of beter gezegd, hetelucht gedroogde tomaten gemakkelijk en efficiënt worden bereid. Hierbij worden plakjes tomaten op een rek geplaatst en gedurende enkele uren op een relatief lage temperatuur gedroogd. Dit proces onttrekt langzaam het vocht uit de tomaten, waardoor ze hun smaak concentreren en een taai, maar toch sappig resultaat opleveren.
Snij 2 kilo tomaten in plakken van ± een halve centimeter.
Leg de plakken op de droogrekken van de voedseldroger. Bestrooi de tomaten met grofgemalen zout en peper en oregano. Zet de droogrekken in de voedseldroger.
Stel de temperatuur van de voedseldroger in op 70 graden en de tijd op 8 uur. Laat de voedseldroger zijn werk nu doen.
Na de bereidingstijd kun je de zon(lucht)gedroogde tomaten direct gebruiken. Om ze verder te conserveren kun je ze op olie zetten in glazen potten. Volg daarvoor de methode zoals hieronder beschreven.
Zongedroogde tomaten conserveren
Leg de naaldjes van 1 takje rozemarijn op de bodem van een schone gesteriliseerde jampot of weckpot. Voeg blaadjes verse basilicum toe, 1 tl peperkorrels, 1 tl oregano. Stop vervolgens de gedroogde tomaten in de pot. Giet tot slot de pot vol met extra vierge olijfolie tot deze helemaal gevuld is. Sluit af met de deksel. Je kunt de gedroogde tomaten nu voor langere tijd bewaren.
Tip: Gooi de olijfolie in de pot niet weg als de tomaten op zijn. Dit is intussen lekker gekruide olijfolie geworden wat je voor bijvoorbeeld salades kunt gebruiken.