Bramen plukken en jam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en zelfs in sommige achtertuinen. Het proces van bramen plukken en vervolgens je eigen jam maken is niet alleen leuk, maar resulteert ook in een smakelijke product waar je nog lang van kunt genieten.

Het begint allemaal met een wandeling langs bosranden of open plekken, waar je bramenstruiken kunt vinden die volhangen met rijpe vruchten. Het plukken van bramen vereist enige zorg, omdat de stekels op de struiken je kunnen prikken. Het is handig om handschoenen en een mand of bakje mee te nemen om je bramen in te verzamelen.

Terwijl je de sappige bramen plukt, kun je genieten van de rustgevende geluiden van de natuur om je heen en de zoete geur van rijpend fruit. Zorg ervoor dat je alleen de rijpe, donkergekleurde bramen plukt, want die zijn het meest smaakvol en geschikt voor jam. Je merkt als een braam rijp is om te plukken, wanneer deze makkelijk loslaat van de struik en een dieppaarse, bijna zwarte kleur heeft.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit

Bramenjam maken

De bramen kun je natuurlijk los eten of door de yoghurt doen, maar om ze langer te kunnen bewaren kun je er jam van maken. Hierdoor worden de bramen geconserveerd en kun je ze zeker een jaar bewaren. De bramenjam is lekker op een beschuitje, op pannenkoeken, in yoghurt of als topping voor een bolletje roomijs.
No ratings yet
Cuisine Nederlands

Keukenspullen

  • 4 lege jampotjes

Ingrediënten
  

Jam met geleisuiker

  • 1250 gram bramen of ander fruit
  • 500 gram pakje geleisuiker speciaal Van Gilze

Jam met agar agar

  • 1000 gram bramen of ander fruit
  • 1 pakje agar agar 7 gram
  • 500 gram suiker

Instructies
 

Jam met geleisuiker

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje geleisuiker speciaal van 500 gram toe er roer erdoor. Je kunt ook gewone geleisuiker gebruiken, maar met geleisuiker speciaal gebruik je de helft minder suiker.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

Jam met agar agar

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje gram van 7 gram toe en 500 gram suiker toe. Roer erdoor.
    De hoeveelheid suiker hangt af van jouw eigen smaak, je kunt ook 250 gram suiker toevoegen voor een minder zoete jam. De suiker helemaal weglaten kan ook, de jam wordt dan vanzelfsprekend zuurder en het is minder lang houdbaar, want suiker conserveert.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

TIP

Probeer ook eens dit recept voor zelfgemaakte biologische appelmoes
Zelf lekkere appelmoes maken zonder suiker
Keyword Jam
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp