vlag nederland

Nederland | Recepten inmaken

Bramen plukken en jam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en zelfs in sommige achtertuinen. Het proces van bramen plukken en vervolgens je eigen jam maken is niet alleen leuk, maar resulteert ook in een smakelijke product waar je nog lang van kunt genieten.

Het begint allemaal met een wandeling langs bosranden of open plekken, waar je bramenstruiken kunt vinden die volhangen met rijpe vruchten. Het plukken van bramen vereist enige zorg, omdat de stekels op de struiken je kunnen prikken. Het is handig om handschoenen en een mand of bakje mee te nemen om je bramen in te verzamelen.

Terwijl je de sappige bramen plukt, kun je genieten van de rustgevende geluiden van de natuur om je heen en de zoete geur van rijpend fruit. Zorg ervoor dat je alleen de rijpe, donkergekleurde bramen plukt, want die zijn het meest smaakvol en geschikt voor jam. Je merkt als een braam rijp is om te plukken, wanneer deze makkelijk loslaat van de struik en een dieppaarse, bijna zwarte kleur heeft.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit

Bramenjam maken

De bramen kun je natuurlijk los eten of door de yoghurt doen, maar om ze langer te kunnen bewaren kun je er jam van maken. Hierdoor worden de bramen geconserveerd en kun je ze zeker een jaar bewaren. De bramenjam is lekker op een beschuitje, op pannenkoeken, in yoghurt of als topping voor een bolletje roomijs.
No ratings yet
Cuisine Nederlands

Keukenspullen

  • 4 lege jampotjes

Ingrediënten
  

Jam met geleisuiker

  • 1250 gram bramen of ander fruit
  • 500 gram pakje geleisuiker speciaal Van Gilze

Jam met agar agar

  • 1000 gram bramen of ander fruit
  • 1 pakje agar agar 7 gram
  • 500 gram suiker

Instructies
 

Jam met geleisuiker

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje geleisuiker speciaal van 500 gram toe er roer erdoor. Je kunt ook gewone geleisuiker gebruiken, maar met geleisuiker speciaal gebruik je de helft minder suiker.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

Jam met agar agar

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje gram van 7 gram toe en 500 gram suiker toe. Roer erdoor.
    De hoeveelheid suiker hangt af van jouw eigen smaak, je kunt ook 250 gram suiker toevoegen voor een minder zoete jam. De suiker helemaal weglaten kan ook, de jam wordt dan vanzelfsprekend zuurder en het is minder lang houdbaar, want suiker conserveert.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

TIP

Probeer ook eens dit recept voor zelfgemaakte biologische appelmoes
Zelf lekkere appelmoes maken zonder suiker
Keyword Jam
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gevuld speculaas maken

Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele...
Read More

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk...
Read More

Courgettes uit de oven

Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en...
Read More

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken...
Read More

Shakshuka

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende...
Read More

Tabouleh salade

Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade...
Read More

Kip Shawarma met Hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke...
Read More

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten...
Read More

Indonesische Pindasaus

Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en...
Read More

Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot

Deze tropische ananascake is niet alleen verrukkelijk, maar ook milieuvriendelijk omdat je het sap uit het blik van ananas volledig...
Read More

Yoghurt Mousse Dessert met ananassap

Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte...
Read More

Mexicaanse Carne Asada

Carne Asada is een geliefd gerecht in de Mexicaanse keuken en staat bekend om zijn sappige gegrilde vlees, vaak op...
Read More

Thaise Kip Ananas

Kip met ananas, ook wel bekend als "Gai Pad Sapparot" in het Thais, is een populaire streetfood lekkernij in Thailand....
Read More

Javaanse Gado Gado

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord "gado gado" betekent...
Read More

Krokante gnocchi met kip, portobello en gorgonzola

Krokant gebakken gnocchi op een bedje van veldsla en balsamico crema met kip, portobello en gesmolten gorgonzola. Italiaans genot.
Read More

Pasta Carbonara zoals in Italië

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in...
Read More

Patat Frites van verse aardappelen uit de Airfryer

Het bereiden van patat in een Airfryer is een populaire en handige manier om knapperige en smakelijke frietjes te maken...
Read More

Bramenjam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en...
Read More

Chicken Madras Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange...
Read More

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi...
Read More
Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit
Gevuld speculaas maken
Gevuld speculaas maken
Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele lekkernijen. Een van die geliefde lekkernijen is gevuld...
Lees meer
Thaise zalm in kokoscurry
Thaise zalm in kokoscurry
Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van...
Lees meer
Courgettes uit de oven
Courgettes uit de oven
Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en voedzame maaltijd op zichzelf, maar je kunt ze ook serveren met een...
Lees meer
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in...
Lees meer
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio's. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt,...
Lees meer
Tabouleh salade
Tabouleh salade
Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld...
Lees meer
Kip Shawarma met Hummus
Kip Shawarma met Hummus
Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld...
Lees meer
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de...
Lees meer
Indonesische Pindasaus
Indonesische Pindasaus
Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en lekker bij saté en gado-gado.
Lees meer
Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot
Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot
Deze tropische ananascake is niet alleen verrukkelijk, maar ook milieuvriendelijk omdat je het sap uit het blik van ananas volledig benut. Dit recept belichaamt het idee van duurzaam koken en laat zien...
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
WhatsApp