Het draait om kwalitatieve ingrediënten

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je ‘m écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte rookworst! In dit recept laat ik je zien hoe je een romige stamppot maakt met kruimige aardappelen, verse boerenkool, spek van het blok en een ambachtelijke slagersrookworst.

Comfort food op z’n best

Deze Hollandse favoriet is niet alleen comfort food op z’n best, maar ook ideaal voor jongeren die net op zichzelf wonen en op zoek zijn naar makkelijke, voedzame maaltijden die ze doen denken aan thuis.

Lees snel verder voor het volledige recept en ontdek hoe je boerenkoolstamppot maakt zoals het hoort!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hollandse boerenkoolstamppot met kruimige aardappelen, ambachtelijke rookworst en spekjes

Boerenkoolstamppot zoals het hoort!

Boerenkoolstamppot, maar dan écht goed! Deze oer-Hollandse klassieker lijkt misschien simpel, maar zoals in de Italiaanse keuken draait het allemaal om eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. In deze video laat ik je zien hoe je een perfecte boerenkoolstamppot maakt, zoals je ‘m van vroeger kent – maar dan met nét dat beetje extra aandacht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een pureestamper

Ingrediënten
  

  • 1 à 1,5 kilo iets kruimige aardappels afhankelijk van hoe groot de eters zijn
  • zout
  • 300 gram boerenkool
  • een ambachtelijke rookworst
  • een stukje gerookt ontbijtspek
  • een grote ui
  • 50 gram roomboter
  • een scheut warme melk
  • een flinke snuf zwarte peper
  • juspoeder voor gebonden jus

Instructies
 

  • Schil 1 à 1,5 kilo iets kruimige aardappels. Snij ze in stukjes en gooi ze in een grote kookpan. Was de aardappels, bestrooi ze met zout en zet ze zover onder water zodat net boven het water uitsteken.
  • Breng de pan met aardappels aan de kook en zodra het kookt leg je er 300 gram boerenkool op. Laat het geheel 30 minuten op een lage hittebron koken. Leg in de laatste 10 minuten kooktijd een ambachtelijke rookworst op de boerenkool.
  • Snij intussen een stukje gerookt ontbijtspek eerst in plakjes en snij daarna de plakjes in reepjes. Verhit een koekenpan en bak de spekreepjes. Snij een grote ui in kwart ringen en laat dat meebakken met de spek.
  • Haal na 30 minuten de rookworst weer uit de pan. Giet de pan met aardappels en boerenkool af. Voeg 50 gram roomboter in stukjes toe en een scheut warme melk. Maak er met behulp van een pureestamper een stamppot van. Roer er een flinke snuf zwarte peper door en als je wilt de uitgebakken spekjes met ui. Maar zelf strooi ik liever de spekjes later over de stamppot heen.
    Verse boerenkool en kruimige aardappelen worden gestampt tot een romige stamppot.
  • Maak jus m.b.v. een pak juspoeder voor gebonden jus. (Als je zelf rundvleesjus in de vriezer hebt bewaard is dat nog beter natuurlijk).
  • Schep de stamppot op een bord en strooi er spekjes en ui over. Maak een kuiltje in de stamppot en schep er jus in. Leg er er een stukje rookworst bij. Eeet ze!
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Een dampend bord boerenkoolstamppot met rookworst en knapperige spekjes
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp