Traditioneel Cambodjaans gerecht

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht dat vooral geliefd is vanwege zijn eenvoud en rijke smaak. Het gerecht bestaat voornamelijk uit rijst (bay) en varkensvlees (sach chruk), en het wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja, maar zeker in Nederland zullen de meeste mensen dit spicy gerecht liever als lunch of avondeten voorgeschoteld krijgen.

Voor Bai Sach Chrouk wordt bijna altijd varkensvlees gebruikt (Sach Chruk). Het varkensvlees wordt gemarineerd in een mengsel van sojasaus, vissaus, suiker, knoflook en soms kokosmelk. Daarna wordt het gegrild of geroosterd tot het mooi gekarameliseerd en sappig is. Het vlees wordt in reepjes gesneden en geserveerd op een bolletje rijst met omeletreepjes erbij, een frisse salade en een pittig Cambodjaans sausje.

Een heerlijke combinatie van smaken

Bai Sach Chrouk biedt een heerlijke combinatie van smaken. De zoetheid van de gemarineerde en gekarameliseerde varkensvlees gaat perfect samen met de hartige tonen van de sojasaus en vissaus. De rijst absorbeert de sappen van het vlees, wat elke hap vol smaak maakt. De gepekelde groenten en verse kruiden voegen een verfrissende en licht zure dimensie toe, waardoor het gerecht perfect in balans is.

In Cambodja is eten een belangrijk sociaal gebeuren, en gerechten zoals Bai Sach Chrouk zijn diep verweven in de cultuur en dagelijkse routines van de mensen. Het gerecht wordt vaak op straat verkocht bij lokale verkopers en is een favoriet ontbijt dat energie geeft voor de dag.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja

Bai Sach Chrouk

Bai Sach Chrouk is meer dan alleen een gerecht; het is een weerspiegeling van de Cambodjaanse cultuur en keuken. Het combineert eenvoudige ingrediënten op een manier die een rijke, bevredigende smaakervaring biedt. Of je het nu op straat eet in Phnom Penh of thuis maakt, dit gerecht brengt altijd een stukje Cambodja naar je bord.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Cuisine Aziatisch, Cambodja
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Rijst

  • 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • 1 stuk procureur of 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el vissaus nam pla
  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper

Topping

  • 1 klein schaaltje half-om-half gehakt voor 1 gehaktbal
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • een scheutje vissaus
  • 3 bosuien

Omelet

  • 4 eieren
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • zonnebloemolie

Salade

  • 3 kleine komkommers of 1 grote
  • ½ babyrettich
  • 2 wortels
  • 1 sjalot
  • 1 stukje gember
  • 2 el rietsuiker
  • een flinke scheut rijstazijn

Cambodjaanse chilisaus

  • 4 fijngehakte rawit pepers of 2 Spaanse pepers
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 klein bosje fijngehakte koriander
  • 2 el rietsuiker
  • een snufje zout
  • ½ tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn

Instructies
 

Rijst

  • Kook 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • Snij van een stuk 1 stuk procureur (varkensschouder) 4 dikke plakken van ± 1 cm dik. Als je niet zo makkelijk aan procureur kunt komen kun je eventueel ook 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden gebruiken.
  • Leg de plakken vlees in een ovenschaal en voeg 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin), 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker, 1 el vissaus, 1 el sojasaus, 1 el oestersaus, 1 el knoflookpoeder, 1 tl zout en 1 tl witte peper toe. Masseer de ingrediënten met je handen in het vlees.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren, maar langer is beter.

Topping

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin 1 klein schaaltje half-om-half gehakt. Snij 1 sjalot in halve ringen en snij 3 teentjes knoflook fijn. voeg toe. Laat even meebakken en voeg dan 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin) , 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker en een scheutje vissaus toe. Snij 3 bosuien in ringetjes, zet de hittebron uit en roer de bosui erdoor.

Eieren

  • Kluts 4 eieren in een kommetje. Voeg 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 tl sojasaus en 1 tl vissaus toe. Roer door het ei.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en giet het ei in de pan. Zodra de bovenkant een beetje is gestold draai je de omelet voorzichtig om en laat je de andere kant even bakken.
  • Verhit een barbecue (of de oven op grillstand). Grill het gemarineerde vlees indirect op de barbecue. Het moet te hard gaan want procureur heeft wat langer te tijd nodig om lekker mals en sappig te worden.
  • Na bereiding zet je de barbecue en laat je het vlees zolang liggen totdat je gaat serveren om het warm te houden.

Salade

  • Schaaf met een mandoline 3 kleine komkommers, een halve ½ babyrettich, 2 wortels in plakjes. Doe alles in een saladeschaal. Snij 1 sjalot in halve ringetjes. Snij een 1 stukje gember (zo groot als je duim) juliënne (in lucifers). Schep alles door elkaar. Voeg 2 el rietsuiker, een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout toe. Meng goed door de salade met je handen en laat de dressing even intrekken.

Cambodjaanse chilisaus

  • Doe in een kommetje: 4 fijngehakte rawit pepers (of 2 Spaanse pepers), 3 uitgeperste teentjes knoflook, 1 klein bosje fijngehakte koriander, 2 el rietsuiker, een snufje zout, ½ tl asi-no-moto (of ve-tsin), 2 el vissaus en 2 el rijstazijn. Roer door elkaar.

Serveren

  • Snij het gegrilde vlees in reepjes. Snij de omelet eerst door de helft en daarna in reepjes. Maak met een klein schaaltje een bolletje rijst op een bord. Leg de reepjes vlees op de rijst en eventueel extra ernaast. Schep een lepel van de topping met de bosui erop. Leg de omeletreepjes en salade erbij. Schep de chilisaus in een klein schaaltje (zo groot als een eierdopje) en zet dat op het bord erbij. Mensen kunnen dan zelf bepalen hoeveel ze hiervan over hun vlees gieten.

TIP

Maak ook eens het nationale gerecht van Laos: Pork Laab Salad
Pork Laab Salad uit Laos
Keyword Aziatisch, Rijst
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp