Traditioneel Cambodjaans gerecht

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht dat vooral geliefd is vanwege zijn eenvoud en rijke smaak. Het gerecht bestaat voornamelijk uit rijst (bay) en varkensvlees (sach chruk), en het wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja, maar zeker in Nederland zullen de meeste mensen dit spicy gerecht liever als lunch of avondeten voorgeschoteld krijgen.

Voor Bai Sach Chrouk wordt bijna altijd varkensvlees gebruikt (Sach Chruk). Het varkensvlees wordt gemarineerd in een mengsel van sojasaus, vissaus, suiker, knoflook en soms kokosmelk. Daarna wordt het gegrild of geroosterd tot het mooi gekarameliseerd en sappig is. Het vlees wordt in reepjes gesneden en geserveerd op een bolletje rijst met omeletreepjes erbij, een frisse salade en een pittig Cambodjaans sausje.

Een heerlijke combinatie van smaken

Bai Sach Chrouk biedt een heerlijke combinatie van smaken. De zoetheid van de gemarineerde en gekarameliseerde varkensvlees gaat perfect samen met de hartige tonen van de sojasaus en vissaus. De rijst absorbeert de sappen van het vlees, wat elke hap vol smaak maakt. De gepekelde groenten en verse kruiden voegen een verfrissende en licht zure dimensie toe, waardoor het gerecht perfect in balans is.

In Cambodja is eten een belangrijk sociaal gebeuren, en gerechten zoals Bai Sach Chrouk zijn diep verweven in de cultuur en dagelijkse routines van de mensen. Het gerecht wordt vaak op straat verkocht bij lokale verkopers en is een favoriet ontbijt dat energie geeft voor de dag.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja

Bai Sach Chrouk

Bai Sach Chrouk is meer dan alleen een gerecht; het is een weerspiegeling van de Cambodjaanse cultuur en keuken. Het combineert eenvoudige ingrediënten op een manier die een rijke, bevredigende smaakervaring biedt. Of je het nu op straat eet in Phnom Penh of thuis maakt, dit gerecht brengt altijd een stukje Cambodja naar je bord.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Cuisine Aziatisch, Cambodja
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Rijst

  • 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • 1 stuk procureur of 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el vissaus nam pla
  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper

Topping

  • 1 klein schaaltje half-om-half gehakt voor 1 gehaktbal
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • een scheutje vissaus
  • 3 bosuien

Omelet

  • 4 eieren
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • zonnebloemolie

Salade

  • 3 kleine komkommers of 1 grote
  • ½ babyrettich
  • 2 wortels
  • 1 sjalot
  • 1 stukje gember
  • 2 el rietsuiker
  • een flinke scheut rijstazijn

Cambodjaanse chilisaus

  • 4 fijngehakte rawit pepers of 2 Spaanse pepers
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 klein bosje fijngehakte koriander
  • 2 el rietsuiker
  • een snufje zout
  • ½ tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn

Instructies
 

Rijst

  • Kook 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • Snij van een stuk 1 stuk procureur (varkensschouder) 4 dikke plakken van ± 1 cm dik. Als je niet zo makkelijk aan procureur kunt komen kun je eventueel ook 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden gebruiken.
  • Leg de plakken vlees in een ovenschaal en voeg 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin), 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker, 1 el vissaus, 1 el sojasaus, 1 el oestersaus, 1 el knoflookpoeder, 1 tl zout en 1 tl witte peper toe. Masseer de ingrediënten met je handen in het vlees.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren, maar langer is beter.

Topping

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin 1 klein schaaltje half-om-half gehakt. Snij 1 sjalot in halve ringen en snij 3 teentjes knoflook fijn. voeg toe. Laat even meebakken en voeg dan 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin) , 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker en een scheutje vissaus toe. Snij 3 bosuien in ringetjes, zet de hittebron uit en roer de bosui erdoor.

Eieren

  • Kluts 4 eieren in een kommetje. Voeg 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 tl sojasaus en 1 tl vissaus toe. Roer door het ei.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en giet het ei in de pan. Zodra de bovenkant een beetje is gestold draai je de omelet voorzichtig om en laat je de andere kant even bakken.
  • Verhit een barbecue (of de oven op grillstand). Grill het gemarineerde vlees indirect op de barbecue. Het moet te hard gaan want procureur heeft wat langer te tijd nodig om lekker mals en sappig te worden.
  • Na bereiding zet je de barbecue en laat je het vlees zolang liggen totdat je gaat serveren om het warm te houden.

Salade

  • Schaaf met een mandoline 3 kleine komkommers, een halve ½ babyrettich, 2 wortels in plakjes. Doe alles in een saladeschaal. Snij 1 sjalot in halve ringetjes. Snij een 1 stukje gember (zo groot als je duim) juliënne (in lucifers). Schep alles door elkaar. Voeg 2 el rietsuiker, een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout toe. Meng goed door de salade met je handen en laat de dressing even intrekken.

Cambodjaanse chilisaus

  • Doe in een kommetje: 4 fijngehakte rawit pepers (of 2 Spaanse pepers), 3 uitgeperste teentjes knoflook, 1 klein bosje fijngehakte koriander, 2 el rietsuiker, een snufje zout, ½ tl asi-no-moto (of ve-tsin), 2 el vissaus en 2 el rijstazijn. Roer door elkaar.

Serveren

  • Snij het gegrilde vlees in reepjes. Snij de omelet eerst door de helft en daarna in reepjes. Maak met een klein schaaltje een bolletje rijst op een bord. Leg de reepjes vlees op de rijst en eventueel extra ernaast. Schep een lepel van de topping met de bosui erop. Leg de omeletreepjes en salade erbij. Schep de chilisaus in een klein schaaltje (zo groot als een eierdopje) en zet dat op het bord erbij. Mensen kunnen dan zelf bepalen hoeveel ze hiervan over hun vlees gieten.

TIP

Maak ook eens het nationale gerecht van Laos: Pork Laab Salad
Pork Laab Salad uit Laos
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp