Traditioneel Cambodjaans gerecht

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht dat vooral geliefd is vanwege zijn eenvoud en rijke smaak. Het gerecht bestaat voornamelijk uit rijst (bay) en varkensvlees (sach chruk), en het wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja, maar zeker in Nederland zullen de meeste mensen dit spicy gerecht liever als lunch of avondeten voorgeschoteld krijgen.

Voor Bai Sach Chrouk wordt bijna altijd varkensvlees gebruikt (Sach Chruk). Het varkensvlees wordt gemarineerd in een mengsel van sojasaus, vissaus, suiker, knoflook en soms kokosmelk. Daarna wordt het gegrild of geroosterd tot het mooi gekarameliseerd en sappig is. Het vlees wordt in reepjes gesneden en geserveerd op een bolletje rijst met omeletreepjes erbij, een frisse salade en een pittig Cambodjaans sausje.

Een heerlijke combinatie van smaken

Bai Sach Chrouk biedt een heerlijke combinatie van smaken. De zoetheid van de gemarineerde en gekarameliseerde varkensvlees gaat perfect samen met de hartige tonen van de sojasaus en vissaus. De rijst absorbeert de sappen van het vlees, wat elke hap vol smaak maakt. De gepekelde groenten en verse kruiden voegen een verfrissende en licht zure dimensie toe, waardoor het gerecht perfect in balans is.

In Cambodja is eten een belangrijk sociaal gebeuren, en gerechten zoals Bai Sach Chrouk zijn diep verweven in de cultuur en dagelijkse routines van de mensen. Het gerecht wordt vaak op straat verkocht bij lokale verkopers en is een favoriet ontbijt dat energie geeft voor de dag.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja

Bai Sach Chrouk

Bai Sach Chrouk is meer dan alleen een gerecht; het is een weerspiegeling van de Cambodjaanse cultuur en keuken. Het combineert eenvoudige ingrediënten op een manier die een rijke, bevredigende smaakervaring biedt. Of je het nu op straat eet in Phnom Penh of thuis maakt, dit gerecht brengt altijd een stukje Cambodja naar je bord.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Cuisine Aziatisch, Cambodja
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Rijst

  • 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • 1 stuk procureur of 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el vissaus nam pla
  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper

Topping

  • 1 klein schaaltje half-om-half gehakt voor 1 gehaktbal
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • een scheutje vissaus
  • 3 bosuien

Omelet

  • 4 eieren
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • zonnebloemolie

Salade

  • 3 kleine komkommers of 1 grote
  • ½ babyrettich
  • 2 wortels
  • 1 sjalot
  • 1 stukje gember
  • 2 el rietsuiker
  • een flinke scheut rijstazijn

Cambodjaanse chilisaus

  • 4 fijngehakte rawit pepers of 2 Spaanse pepers
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 klein bosje fijngehakte koriander
  • 2 el rietsuiker
  • een snufje zout
  • ½ tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn

Instructies
 

Rijst

  • Kook 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • Snij van een stuk 1 stuk procureur (varkensschouder) 4 dikke plakken van ± 1 cm dik. Als je niet zo makkelijk aan procureur kunt komen kun je eventueel ook 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden gebruiken.
  • Leg de plakken vlees in een ovenschaal en voeg 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin), 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker, 1 el vissaus, 1 el sojasaus, 1 el oestersaus, 1 el knoflookpoeder, 1 tl zout en 1 tl witte peper toe. Masseer de ingrediënten met je handen in het vlees.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren, maar langer is beter.

Topping

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin 1 klein schaaltje half-om-half gehakt. Snij 1 sjalot in halve ringen en snij 3 teentjes knoflook fijn. voeg toe. Laat even meebakken en voeg dan 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin) , 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker en een scheutje vissaus toe. Snij 3 bosuien in ringetjes, zet de hittebron uit en roer de bosui erdoor.

Eieren

  • Kluts 4 eieren in een kommetje. Voeg 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 tl sojasaus en 1 tl vissaus toe. Roer door het ei.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en giet het ei in de pan. Zodra de bovenkant een beetje is gestold draai je de omelet voorzichtig om en laat je de andere kant even bakken.
  • Verhit een barbecue (of de oven op grillstand). Grill het gemarineerde vlees indirect op de barbecue. Het moet te hard gaan want procureur heeft wat langer te tijd nodig om lekker mals en sappig te worden.
  • Na bereiding zet je de barbecue en laat je het vlees zolang liggen totdat je gaat serveren om het warm te houden.

Salade

  • Schaaf met een mandoline 3 kleine komkommers, een halve ½ babyrettich, 2 wortels in plakjes. Doe alles in een saladeschaal. Snij 1 sjalot in halve ringetjes. Snij een 1 stukje gember (zo groot als je duim) juliënne (in lucifers). Schep alles door elkaar. Voeg 2 el rietsuiker, een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout toe. Meng goed door de salade met je handen en laat de dressing even intrekken.

Cambodjaanse chilisaus

  • Doe in een kommetje: 4 fijngehakte rawit pepers (of 2 Spaanse pepers), 3 uitgeperste teentjes knoflook, 1 klein bosje fijngehakte koriander, 2 el rietsuiker, een snufje zout, ½ tl asi-no-moto (of ve-tsin), 2 el vissaus en 2 el rijstazijn. Roer door elkaar.

Serveren

  • Snij het gegrilde vlees in reepjes. Snij de omelet eerst door de helft en daarna in reepjes. Maak met een klein schaaltje een bolletje rijst op een bord. Leg de reepjes vlees op de rijst en eventueel extra ernaast. Schep een lepel van de topping met de bosui erop. Leg de omeletreepjes en salade erbij. Schep de chilisaus in een klein schaaltje (zo groot als een eierdopje) en zet dat op het bord erbij. Mensen kunnen dan zelf bepalen hoeveel ze hiervan over hun vlees gieten.

TIP

Maak ook eens het nationale gerecht van Laos: Pork Laab Salad
Pork Laab Salad uit Laos
Keyword Aziatisch, Rijst
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp