Go Back
+ servings
Bai-Sach-Chrouk-het-nationale-ontbijt-in-Cambodja

Bai Sach Chrouk

Bai Sach Chrouk is meer dan alleen een gerecht; het is een weerspiegeling van de Cambodjaanse cultuur en keuken. Het combineert eenvoudige ingrediënten op een manier die een rijke, bevredigende smaakervaring biedt. Of je het nu op straat eet in Phnom Penh of thuis maakt, dit gerecht brengt altijd een stukje Cambodja naar je bord.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Cuisine Aziatisch, Cambodja
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Rijst

  • 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • 1 stuk procureur of 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el vissaus nam pla
  • 1 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper

Topping

  • 1 klein schaaltje half-om-half gehakt voor 1 gehaktbal
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 el rietsuiker
  • een scheutje vissaus
  • 3 bosuien

Omelet

  • 4 eieren
  • 1 tl adobo kruidenmix of Knorr aromat
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • zonnebloemolie

Salade

  • 3 kleine komkommers of 1 grote
  • ½ babyrettich
  • 2 wortels
  • 1 sjalot
  • 1 stukje gember
  • 2 el rietsuiker
  • een flinke scheut rijstazijn

Cambodjaanse chilisaus

  • 4 fijngehakte rawit pepers of 2 Spaanse pepers
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 klein bosje fijngehakte koriander
  • 2 el rietsuiker
  • een snufje zout
  • ½ tl asi-no-moto of ve-tsin
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn

Instructies
 

Rijst

  • Kook 400 gram pandanrijst

Vlees marineren en bereiden

  • Snij van een stuk 1 stuk procureur (varkensschouder) 4 dikke plakken van ± 1 cm dik. Als je niet zo makkelijk aan procureur kunt komen kun je eventueel ook 4 schouderkarbonades met het bot eruit gesneden gebruiken.
  • Leg de plakken vlees in een ovenschaal en voeg 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin), 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker, 1 el vissaus, 1 el sojasaus, 1 el oestersaus, 1 el knoflookpoeder, 1 tl zout en 1 tl witte peper toe. Masseer de ingrediënten met je handen in het vlees.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren, maar langer is beter.

Topping

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin 1 klein schaaltje half-om-half gehakt. Snij 1 sjalot in halve ringen en snij 3 teentjes knoflook fijn. voeg toe. Laat even meebakken en voeg dan 1 afgestreken tl asi-no-moto (of ve-tsin) , 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 el rietsuiker en een scheutje vissaus toe. Snij 3 bosuien in ringetjes, zet de hittebron uit en roer de bosui erdoor.

Eieren

  • Kluts 4 eieren in een kommetje. Voeg 1 tl adobo kruidenmix (of Knorr aromat), 1 tl sojasaus en 1 tl vissaus toe. Roer door het ei.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en giet het ei in de pan. Zodra de bovenkant een beetje is gestold draai je de omelet voorzichtig om en laat je de andere kant even bakken.
  • Verhit een barbecue (of de oven op grillstand). Grill het gemarineerde vlees indirect op de barbecue. Het moet te hard gaan want procureur heeft wat langer te tijd nodig om lekker mals en sappig te worden.
  • Na bereiding zet je de barbecue en laat je het vlees zolang liggen totdat je gaat serveren om het warm te houden.

Salade

  • Schaaf met een mandoline 3 kleine komkommers, een halve ½ babyrettich, 2 wortels in plakjes. Doe alles in een saladeschaal. Snij 1 sjalot in halve ringetjes. Snij een 1 stukje gember (zo groot als je duim) juliënne (in lucifers). Schep alles door elkaar. Voeg 2 el rietsuiker, een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout toe. Meng goed door de salade met je handen en laat de dressing even intrekken.

Cambodjaanse chilisaus

  • Doe in een kommetje: 4 fijngehakte rawit pepers (of 2 Spaanse pepers), 3 uitgeperste teentjes knoflook, 1 klein bosje fijngehakte koriander, 2 el rietsuiker, een snufje zout, ½ tl asi-no-moto (of ve-tsin), 2 el vissaus en 2 el rijstazijn. Roer door elkaar.

Serveren

  • Snij het gegrilde vlees in reepjes. Snij de omelet eerst door de helft en daarna in reepjes. Maak met een klein schaaltje een bolletje rijst op een bord. Leg de reepjes vlees op de rijst en eventueel extra ernaast. Schep een lepel van de topping met de bosui erop. Leg de omeletreepjes en salade erbij. Schep de chilisaus in een klein schaaltje (zo groot als een eierdopje) en zet dat op het bord erbij. Mensen kunnen dan zelf bepalen hoeveel ze hiervan over hun vlees gieten.

Video

TIP

Maak ook eens het nationale gerecht van Laos: Pork Laab Salad
Pork Laab Salad uit Laos
Keyword Aziatisch, Rijst
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel