Culinaire tradities van Portugal

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, een niet weg te denken element dat de historische band van Portugal met de zee weerspiegelt. Het gerecht is zowel rustiek als verfijnd en biedt een heerlijke mix van smaken en texturen.

Kabeljauw ontzouten

Om Bacalhau à Brás te bereiden, wordt de bacalhau eerst 48 uur geweekt om het te ontzouten, en vervolgens in kleine stukjes gescheurd. Het wordt daarna samen met dun gesneden uien gebakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Aardappelen worden in luciferformaat gesneden en gebakken tot ze knapperig zijn, wat een heerlijke crunch aan het gerecht toevoegt, maar vaak wordt door Portugezen zelf een zak mini friet gebruikt.

Diepvries kabeljauw

Tevens wordt er door Portugezen niet altijd voor de gedroogde en gezouten kabeljauw gekozen maar voor ontzouten kabeljauw uit de diepvries. Dit heeft een aantal voordelen waaronder het belangrijkste voordeel; de kabaljauw hoeft niet eerst 48 uur geweekt te worden in water. Een ander voordeel is dat de bevroren kabeljauw een consistente smaak en textuur behoudt, wat belangrijk is voor traditionele gerechten zoals Bacalhau à Brás.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bacalhau-a-Bras-the-quick-version

Bacalhau à Brás

In Portugal heeft Bacalhau à Brás een speciale plaats in de harten van velen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de culturele betekenis en de herinneringen die het oproept aan gedeelde maaltijden met dierbaren. Of het nu genoten wordt in een gezellige huiselijke keuken of in een traditioneel Portugees restaurant, dit gerecht blijft wereldwijd smaakpapillen betoveren met zijn heerlijke eenvoud en diepgewortelde geschiedenis.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) of gebruik gedroogde bakkeljauw uit de Aziatische supermarkt

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • 500 gram diepvries kabeljauw

Bereiding Bacalhau à Brás

  • een scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • peper uit de molen
  • 250 gram mini friet naturel Batata Palha Fina
  • 6 eieren
  • een bosje platte peterselie
  • zwarte olijven

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje kruidenazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 1 zak gemengde sla of veldsla

Instructies
 

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • Laat 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) minstens 24 uur weken in water waarbij je om de zes uur het water ververst.
  • Giet uiteindelijk het water van de geweekte kabeljauw af.
  • Kook de kabeljauw 10 minuten in vers water (zonder zout!). Giet af en laat afkoelen. Verwijder eventuele graten en huid. Pluk de kabeljauw in kleine stukjes.

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • Laat de kabeljauw ontdooien en snij deze in stukjes. Als het om diepvries kabeljauw uit de Nederlandse supermarkt gaat kun je de stukjes vis bestrooien met een beetje zout.
    Diepvries kabeljauw uit de Portugese supermarkt is ontzouten stokvis en is nog een beetje zout van zichzelf, dus die heeft geen extra zout nodig.

Bereiding Bacalhau à Brás

  • Snij 2 uien in halve ringen. Verhit een scheutje olijfolie en fruit de uien hier in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe. Laat de uien bakken tot ze acht en glazig zijn.
  • Schuif de uien naar de rand van de pan en voeg de geweekte of ontdooide 500 gram diepvries kabeljauw toe. Bak de kabeljauw in het midden van de pan. Als er veel vocht uit de kabeljauw komt kun je dat afgieten.
  • Wanneer de kabeljauw gaar is maak je met een lepel of vork kleinere stukjes van de vis. Voeg peper uit de molen toe.
  • Voeg 250 gram mini friet naturel toe en schep door het gerecht.
  • Voeg 6 eieren toe en roer door het gerecht. Hak een bosje platte peterselie fijn, maar hou een paar takjes over voor garnering. Schep de gehakte peterselie door het gerecht. Garneer met hele blaadjes peterselie. Strooi er een handje zwarte olijven overheen.

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • Roer voor de vinaigrette een scheutje olijfolie, een scheutje kruidenazijn, 1 el mosterd en 1 el honing goed door elkaar.
  • Doe 1 zak gemengde sla of veldsla in een kom. Meng de vinaigrette erdoor.
  • Desfrute da sua refeição!

TIP

Keyword Vis
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Easy recipe for Bacalhau a bras
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp