Veelzijdige aubergine

Aubergine, ook wel bekend als ‘melanzane’ in het Italiaans, is een veelgebruikt ingrediënt in de Italiaanse keuken. Deze paarse groente wordt vaak gebruikt in pastagerechten, antipasti, salades en stoofschotels.

Een van de bekendste Italiaanse gerechten met aubergine is ‘parmigiana di melanzane‘, een ovenschotel gemaakt van gegrilde aubergineplakken, tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas. Dit gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook als bijgerecht of als onderdeel van een antipasti schotel worden geserveerd.

Een ander populair gerecht met aubergine is ‘pasta alla norma’, een Siciliaans gerecht dat bestaat uit pasta, tomatensaus, gebakken aubergine, ricotta salata (een soort gezouten ricotta kaas) en basilicum. Dit gerecht is genoemd naar de beroemde opera “Norma” van de componist Vincenzo Bellini en wordt beschouwd als een van de symbolen van de Siciliaanse keuken.

Aubergine lasagne

De aubergine lasagne uit dit recept is tevens een bekende in de Italiaanse keuken. Plakken aubergine worden gecombineerd met lasagnebladen en gestoofd in de oven met ricotta, mozzarella, grana padano, spinazie en pesto.

Kortom, aubergine is een veelzijdige en smakelijke groente die een belangrijke rol speelt in de Italiaanse keuken en in vele heerlijke gerechten wordt gebruikt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Aubergine-Lasagne-met-3-soorten-Italiaanse-kaas

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik op deze vega lasagne creatie. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit. Niet zo gek, want deze heerlijke lasagne zit bomvol met lekkere ingrediënten. Aubergine, ricotta, mozarrella, grana padano, walnoten en spinazie. Het is hartig, een beetje spicy en heeft een lekkere bite. Dus tegen alle carnivoren zou ik zeggen: probeer het maar eens en je zult verrast zijn. En diegenen die al reeds vegetarisch eten, is dit een perfecte inspiratiebron.
No ratings yet
Cuisine Italiaans, Vegetarisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 3 aubergines
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 1 ei
  • 90 gram verse pesto versafdeling supermarkt
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 fles passata (gezeefde tomaten) ± 700 ml
  • 1 pak lasagnebladen
  • 2 handjes walnoten
  • 2 bollen mozzarella van 125 gram
  • 1 stuk Grana Padano
  • 1 el chilivlokken
  • Verse basilicum

Instructies
 

  • Snij 3 aubergines in dunne plakken. Verdeel de aubergineplakken over 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat het zout in 15/20 minuten vocht onttrekken aan de aubergines. Dep daarna de plakken met een stukje keukenpapier. Smeer de plakken in met een beetje olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden op de grillstand. Zet de bakplaten met aubergineplakken 40 minuten in de oven waarbij je de bakplaten na 20 minuten omwisseld om de onderste bakplaat ook onder de grill te kunnen zetten. Na bereiding zijn de aubergineplakken als het goed is goudbruin geroosterd.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui en fruit deze 5 minuten in de olie. Hak 4 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Hak 200 gram spinazie grof en voeg toe. Bak even mee, breng op smaak met zout en peper en zet de hittebron uit.
  • Doe 250 gram ricotta in een mengkom. Voeg 1 ei + 90 gram verse pesto toe. Rasp een beetje nootmuskaat. Roer dit tot een gladde saus.
  • Zet de grillstand van de oven uit en zet 'm op boven en onderwarmte. Temperatuur kun je op 200 graden laten staan.
    Verdeel een klein laagje passata (gezeefde tomaten) over de bodem van een ovenschaal.
    Leg hier 3 of 4 lasagnebladen op.
    Verdeel hier weer een laagje passata over.
    Leg de helft van de geroosterde aubergine erop.
    Schep de helft van het ricotta-pesto mengsel erop.
    Verdeel alle spinazie met ui erover.
    Knijp een handje walnoten fijn en verdeel erover.
    Scheur een bol mozzarella van 125 gram in stukjes en verdeel erover.
    Rasp er Grana Padano over.
    Bedek met lasagnebladen.
    Verdeel er een laagje passata over.
    Leg de andere helft van de geroosterde aubergine erop.
    Giet de rest van de passata erop.
    Schep de andere helft van het ricotta-pesto mengsel erop.
    Scheur de andere bol mozzarella in stukjes en verdeel erover.
    Strooi er 1 eetlepel chilivlokken over.
    Rasp er Grana Padano over.
    Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in de oven op 200 graden.
    Haal na 45 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal en laat de lasagne nog 10 minuten in de oven staan.
  • Garneer de lasagne met blaadjes basilicum en een handje fijngeknepen walnoten.

Video

TIP

Meer vegetarische recepten? Probeer eens deze Tagliatelle met gorgonzola en walnoten
Tagilatelle-met-gorgonzoal-en-walnoten en rucola vegetarisch
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegerarische aubergine lasagne met ricotta, mozzarella en grana padano
Antipasti Plank voor Kerst - Shared Xmas Starter
Antipasti Plank voor Kerst - Shared Xmas Starter
Deze antipasti-plank is ideaal als voorgerecht: luchtig, feestelijk en volledig vooraf klaar te maken. Denk aan Italiaanse vleeswaren, gemarineerde groenten, kazen, pesto, olijven, brood, bruschetta en...
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp