Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires

Argentijnse empanadas

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas worden veel in Zuid-Amerika gegeten, en met name in Argentinië is dit gevulde broodje populair. In Buenos Aires kom je bijna op elke straathoek een empanada-bakker tegen. Probeer het zelf ook eens. Het is een leuke traktatie op feestjes en weer eens iets anders dan ons eigen gevulde broodje; het saucijzenbroodje. Wat ook niet verkeerd is overigens. ;-)
5 from 1 vote
Cuisine Argentinië, Spanje
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Deegroller

Ingrediënten
  

De vulling

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • Chilivlokken
  • Zoet paprikapoeder
  • Komijnpoeder (djinten)
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eieren
  • 140 gram olijven
  • 3 bosuien

Het deeg

  • 50 à 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • Zout
  • 250 gram bloem
  • Olijfolie

Instructies
 

De vulling maken

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier 1 gesnipperde ui 10 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een rode paprika in kleine stukjes en voeg dit toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en laat dit meefruiten.
    Roer er 1 tl chilivlokken, 1 el zoet paprikapoeder en 0,5 tl komijnpoeder door en laat de specerijen meebakken tot het gaat geuren.
    Voeg 300 gram rundergehakt toe en bak dit tot het gehakt net gaar is. Je hoeft het niet droog te bakken, het vlees mag een beetje sappig blijven.
    Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van de hittebron en laat het afkoelen.
    Hak 2 hardgekookte eieren in stukjes, 140 gr olijven instukjes en 3 bosuien in ringetjes. Meng door het gehaktmengsel.

Het deeg maken

  • Laat 50 à 75 gram roomboter in stukjes op kamertemperatuur komen.
    Klop de boter luchtig in de keukenmachine met de vlindergarde, ook wel de bisschop genoemd.
    Voeg terwijl de keukenmachine draait 1 ei toe en 1 tl zout. Laat mengen en voeg 1 helft van 250 gram bloem toe en zodra dat gemengd is voeg je de andere helft toe.
    Verwissel de bisschop voor de kneedhaak, voeg 75 ml warm water toe en 1 el olijfolie. Laat het deeg 10 minuten kneden in de keukenmachine.
    Haal de deegbal uit de keukenmachine, wikkel het in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

De empanadas maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de bal in 4 stukken. Maak van elk stukje een rolletje en snij dit in drieën. Rol een stukje tussen je handen tot een golfballetje en leg dit apart. Ga zo door tot al het. deeg gebruikt is en je een kom met deegballetjes hebt.
    Rol met een deegroller elk deegballetje tot een plat pannenkoekje ter grootte van je handpalm. Leg het pannekoekje op je hand en schep er een volle eetlepel van de vulling op. Vouw het pannenkoekje dicht. Druk de randen op elkaar en vouw de rand in etappes naar binnen toe zodat er een golfpatroon ontstaat.
    Maak op deze manier 12 empanadas en leg deze op een bakplaat met ± 1 cm tussenruimte. Klop een ei los in een kommetje en kwast hier de bovenkant van de empanadas mee in.
    Bak de empanadas 20 minuten in de oven die op 200 grdaen voorverwarmt is.
    Kijk na 20 minuten of de empanadas goudbruin gekleurd zijn. Wil je ze iets bruiner hebben dan laat je de empanadas nog eens 10 minuten in de oven bakken.

Video

TIP

Leuk recept? Probeer ook eens Corn Dogs. Amerikaans gevulde broodjes.
Corn-dog-an-American-snack-streetfood
Keyword Broodjes, Empanadas
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp