Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires

Argentijnse empanadas

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas worden veel in Zuid-Amerika gegeten, en met name in Argentinië is dit gevulde broodje populair. In Buenos Aires kom je bijna op elke straathoek een empanada-bakker tegen. Probeer het zelf ook eens. Het is een leuke traktatie op feestjes en weer eens iets anders dan ons eigen gevulde broodje; het saucijzenbroodje. Wat ook niet verkeerd is overigens. ;-)
5 from 1 vote
Cuisine Argentinië, Spanje
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Deegroller

Ingrediënten
  

De vulling

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • Chilivlokken
  • Zoet paprikapoeder
  • Komijnpoeder (djinten)
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eieren
  • 140 gram olijven
  • 3 bosuien

Het deeg

  • 50 à 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • Zout
  • 250 gram bloem
  • Olijfolie

Instructies
 

De vulling maken

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier 1 gesnipperde ui 10 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een rode paprika in kleine stukjes en voeg dit toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en laat dit meefruiten.
    Roer er 1 tl chilivlokken, 1 el zoet paprikapoeder en 0,5 tl komijnpoeder door en laat de specerijen meebakken tot het gaat geuren.
    Voeg 300 gram rundergehakt toe en bak dit tot het gehakt net gaar is. Je hoeft het niet droog te bakken, het vlees mag een beetje sappig blijven.
    Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van de hittebron en laat het afkoelen.
    Hak 2 hardgekookte eieren in stukjes, 140 gr olijven instukjes en 3 bosuien in ringetjes. Meng door het gehaktmengsel.

Het deeg maken

  • Laat 50 à 75 gram roomboter in stukjes op kamertemperatuur komen.
    Klop de boter luchtig in de keukenmachine met de vlindergarde, ook wel de bisschop genoemd.
    Voeg terwijl de keukenmachine draait 1 ei toe en 1 tl zout. Laat mengen en voeg 1 helft van 250 gram bloem toe en zodra dat gemengd is voeg je de andere helft toe.
    Verwissel de bisschop voor de kneedhaak, voeg 75 ml warm water toe en 1 el olijfolie. Laat het deeg 10 minuten kneden in de keukenmachine.
    Haal de deegbal uit de keukenmachine, wikkel het in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

De empanadas maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de bal in 4 stukken. Maak van elk stukje een rolletje en snij dit in drieën. Rol een stukje tussen je handen tot een golfballetje en leg dit apart. Ga zo door tot al het. deeg gebruikt is en je een kom met deegballetjes hebt.
    Rol met een deegroller elk deegballetje tot een plat pannenkoekje ter grootte van je handpalm. Leg het pannekoekje op je hand en schep er een volle eetlepel van de vulling op. Vouw het pannenkoekje dicht. Druk de randen op elkaar en vouw de rand in etappes naar binnen toe zodat er een golfpatroon ontstaat.
    Maak op deze manier 12 empanadas en leg deze op een bakplaat met ± 1 cm tussenruimte. Klop een ei los in een kommetje en kwast hier de bovenkant van de empanadas mee in.
    Bak de empanadas 20 minuten in de oven die op 200 grdaen voorverwarmt is.
    Kijk na 20 minuten of de empanadas goudbruin gekleurd zijn. Wil je ze iets bruiner hebben dan laat je de empanadas nog eens 10 minuten in de oven bakken.

Video

TIP

Leuk recept? Probeer ook eens Corn Dogs. Amerikaans gevulde broodjes.
Corn-dog-an-American-snack-streetfood
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp