Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires

Argentijnse empanadas

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas worden veel in Zuid-Amerika gegeten, en met name in Argentinië is dit gevulde broodje populair. In Buenos Aires kom je bijna op elke straathoek een empanada-bakker tegen. Probeer het zelf ook eens. Het is een leuke traktatie op feestjes en weer eens iets anders dan ons eigen gevulde broodje; het saucijzenbroodje. Wat ook niet verkeerd is overigens. ;-)
5 from 1 vote
Cuisine Argentinië, Spanje
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Deegroller

Ingrediënten
  

De vulling

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • Chilivlokken
  • Zoet paprikapoeder
  • Komijnpoeder (djinten)
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eieren
  • 140 gram olijven
  • 3 bosuien

Het deeg

  • 50 à 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • Zout
  • 250 gram bloem
  • Olijfolie

Instructies
 

De vulling maken

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier 1 gesnipperde ui 10 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een rode paprika in kleine stukjes en voeg dit toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en laat dit meefruiten.
    Roer er 1 tl chilivlokken, 1 el zoet paprikapoeder en 0,5 tl komijnpoeder door en laat de specerijen meebakken tot het gaat geuren.
    Voeg 300 gram rundergehakt toe en bak dit tot het gehakt net gaar is. Je hoeft het niet droog te bakken, het vlees mag een beetje sappig blijven.
    Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van de hittebron en laat het afkoelen.
    Hak 2 hardgekookte eieren in stukjes, 140 gr olijven instukjes en 3 bosuien in ringetjes. Meng door het gehaktmengsel.

Het deeg maken

  • Laat 50 à 75 gram roomboter in stukjes op kamertemperatuur komen.
    Klop de boter luchtig in de keukenmachine met de vlindergarde, ook wel de bisschop genoemd.
    Voeg terwijl de keukenmachine draait 1 ei toe en 1 tl zout. Laat mengen en voeg 1 helft van 250 gram bloem toe en zodra dat gemengd is voeg je de andere helft toe.
    Verwissel de bisschop voor de kneedhaak, voeg 75 ml warm water toe en 1 el olijfolie. Laat het deeg 10 minuten kneden in de keukenmachine.
    Haal de deegbal uit de keukenmachine, wikkel het in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

De empanadas maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de bal in 4 stukken. Maak van elk stukje een rolletje en snij dit in drieën. Rol een stukje tussen je handen tot een golfballetje en leg dit apart. Ga zo door tot al het. deeg gebruikt is en je een kom met deegballetjes hebt.
    Rol met een deegroller elk deegballetje tot een plat pannenkoekje ter grootte van je handpalm. Leg het pannekoekje op je hand en schep er een volle eetlepel van de vulling op. Vouw het pannenkoekje dicht. Druk de randen op elkaar en vouw de rand in etappes naar binnen toe zodat er een golfpatroon ontstaat.
    Maak op deze manier 12 empanadas en leg deze op een bakplaat met ± 1 cm tussenruimte. Klop een ei los in een kommetje en kwast hier de bovenkant van de empanadas mee in.
    Bak de empanadas 20 minuten in de oven die op 200 grdaen voorverwarmt is.
    Kijk na 20 minuten of de empanadas goudbruin gekleurd zijn. Wil je ze iets bruiner hebben dan laat je de empanadas nog eens 10 minuten in de oven bakken.

Video

TIP

Leuk recept? Probeer ook eens Corn Dogs. Amerikaans gevulde broodjes.
Corn-dog-an-American-snack-streetfood
Keyword Broodjes, Empanadas
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Argentijnse Empanadas Streetfood uit Buenos Aires
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp