Vegan alternatief voor spekjes

Als influencer ben ik in de winter dol op stamppotten – het is echt comfortfood waar ik blij van word. En voor mij horen daar ook heerlijk uitgebakken spekjes bij! Maar omdat ik steeds vaker vegetarisch wil eten, ben ik op zoek gegaan naar een lekker alternatief.

In deze video deel ik mijn recept voor vegetarische spekjes van tofu. Het is supermakkelijk om te maken en zit boordevol smaak dankzij een heerlijke combinatie van zout, gerookt paprikapoeder, sojasaus, maple syrup en vloeibaar rookaroma. Deze spekjes zijn perfect om te gebruiken in stamppotten, salades of als topping voor je favoriete gerechten.

Doe mee met mijn missie om meer vegetarische gerechten in ons weekmenu op te nemen en ontdek hoe eenvoudig én lekker dit kan zijn. Laat in de reacties weten of jij ze in je stamppot hebt geprobeerd en wat je ervan vond!

Vergeet niet om dit recept te delen met andere fans van vegetarische recepten. Samen maken we plantaardig eten leuk én lekker!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vegetarische spekjes gemaakt van tofu, perfect als alternatief voor spek

Vegetarische spekjes van tofu

Een recept voor vegetarische spekjes van tofu. Het is supermakkelijk om te maken en zit boordevol smaak dankzij een heerlijke combinatie van zout, gerookt paprikapoeder, sojasaus, maple syrup en vloeibaar rookaroma.
No ratings yet
Course Bijgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 blok tofu
  • zout
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • een scheutje sojasaus
  • een scheutje maple syrup
  • 1 tl vloeibaar rookaroma Koop hier vloeibaar rookaroma
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Haal het 1 blok tofu uit de verpakking, laat het een beetje uitdruipen en wikkel het in een schone theedoek. Leg de tofu in de theedoek in een vergiet en zet er iets zwaars op zoals een vijzel of een gietijzeren pan. Laat de tofu nu een half uur uitlekken. Het moet een drogere structuur krijgen zodat het crispy gebakken kan worden.
  • Haal na een half uur de tofu uit de theedoek en leg het op een snijplank. Snij de tofu eerst in plakken. Snij de plakken in de lengte door de helft en snij die helften dan in stukjes zoals spekreepjes.
  • Meng de tofureepjes met flink wat zout (spekjes hebben als eigenschap dat ze behoorlijk zout zijn), 2 tl gerookt paprikapoeder, een scheutje sojasaus, een scheutje maple syrup en 1 tl vloeibaar rookaroma. (koop hier vloeibaar rookaroma).
  • Verhit een laagje zonnebloemolie. Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje tofu in te dopen. Als het gelijk gaat bruisen kun je de tofu gaan frituren.
    Frituur de eerste helft van de tofureepjes in de hete olie (ik gebruikte inductie stand 7). Je moet het ook weer niet te heet frituren omdat je anders kans hebt dat de tofu uiteindelijk zwart wordt. Bak de tofureepjes rondom goudbruin en knapperig.
  • Haal de tofu uit de pan met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bak de tweede helft.
  • Deze vegan spekjes zijn perfect om te gebruiken in stamppotten, salades of als topping voor je favoriete gerechten.

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische ontbijt burrito’s
Maak deze eenvoudige Ontbijt burritos
 
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegetarische spekjes van tofu gebruikt als topping op stamppot.
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp