Streetfood uit Hanoi

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees (chả) dat wordt geserveerd met rijstnoedels (bún), een salade met verse kruiden, een zoetzure saus en vaak ook loempia’s.

Bún chả wordt meestal geserveerd als een losse samenstelling waarbij de verschillende elementen apart worden gepresenteerd. De noedels, het vlees, de kruiden en de saus worden in aparte kommen of op schalen gelegd, zodat de eter zijn eigen ideale hap kan samenstellen. Vaak wordt een deel van het vlees en de kruiden in de kom met noedels gelegd, waarna er wat saus overheen wordt gegoten. Het resultaat is een perfect gebalanceerde hap van hartig gegrild vlees, verfrissende kruiden, zachte noedels en een pittige, zoetzure saus.

Vietnamese culinaire cultuur

Bún chả is niet alleen een gerecht, maar ook een symbool van de Vietnamese culinaire cultuur. Het weerspiegelt de balans van smaken en texturen die kenmerkend zijn voor de Vietnamese keuken. Bovendien is het een gerecht dat vaak wordt gedeeld met familie en vrienden, wat bijdraagt aan de gemeenschapszin en de gastvrijheid die zo belangrijk zijn in Vietnam.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bun Cha Vietnamese Noedelsalade

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

In 2016 kreeg bún chả internationale aandacht toen de Amerikaanse president Barack Obama het gerecht at tijdens een bezoek aan Hanoi, samen met de beroemde chef-kok Anthony Bourdain. Dit moment werd een iconisch beeld en bracht de wereldwijde interesse voor de Vietnamese keuken verder op gang.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Vietnamees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Dressing

  • 3 el suiker
  • 3 el vissaus
  • 3 el rijstazijn
  • 1 limoen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rawit peper

Buikspek

Salade

  • ½ komkommer
  • 1 bosui
  • 1 babyrettich
  • 1 pakje peen julienne
  • taugé
  • een klein bosje koriander
  • een klein bosje munt
  • een klein bosje basilicum

Noedels

  • 4 nestjes rijstnoedels

Serveren

  • 1 pak Vietnamese loempia's
  • 2 handjes pinda's
  • 2 tabletten runderbouilllon

Instructies
 

Dressing

  • Meng in een kommetje 3 el suiker met 3 el vissaus, 3 el rijstazijn, het sap van 1 limoen, 3 uitgeperste teentjes 3 teentjes knoflook en 1 fijngesneden 1 rawit peper.
  • Zet apart tot gebruik.

Aziatisch Buikspek

Salade

  • Snij een halve ½ komkommer eerst in plakjes en daarna de plakjes in reepjes. Gooi in een saladeschaal of bowl.
    Snij 1 bosui in ringetjes en gooi erbij.
    Snij 1 babyrettich door de helft, bij de helften in plakjes en de plakjes en de plakjes in reepjes. Gooi erbij.
    Voeg 2 handjes 1 pakje peen julienne toe en een handje taugé.
    Pluk de blaadjes van een klein bosje koriander, een klein bosje munt en een klein bosje basilicum en gooi erbij.
    Meng alles door elkaar met schone handen.

Noedels

  • Kook 4 nestjes rijstnoedels.
    Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze af onder de kraan.

Serveren

  • Maak 1 liter 2 tabletten runderbouilllon van tablet. Of gebruik de bouillon die is vrijgekomen na het sous vide klaarmaken van het buikspek.
  • Verwarm het buikspek (of de speklapjes) opnieuw.
  • Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie en bak voor ieder twee 1 pak Vietnamese loempia's. Of bak ze in de frituur of airfryer.
  • Hak 2 handjes pinda's grof.
  • Snij het buikspek (of de speklapjes) in reepjes.
  • Doe in iedere bowl een handje gekookte rijstnoedels. Schenk er een beetje hete bouillon over. Leg de salade aan een kant van de bowl. De reepjes buikspek erbij. Snij 2 1 pak Vietnamese loempia's doormidden en zet ze rechtop met de open kant naar boven in de bowl. Schep de dressing in een klein schaaltje en zet in de bowl. Strooi de pinda's erover.
  • Wanneer je gaat eten giet je de dressing over de salade. Je kunt alles door elkaar husselen als je wilt en dan bij voorkeur met stokjes opeten.

TIP

Probeer ook eens deze Vietnamese Pho Bo
Vietnamese-Pho-Bo-Aziatische-Rundvlees-maaltijdsoep
Keyword Noedels, Salade
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Bun Cha Delicious Vietnamese noodle salad
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp