Culinaire traditie

In Toscane, een regio in het hart van Italië, staat de culinaire traditie bekend om zijn eenvoudige, smaakvolle gerechten die de lokale ingrediënten op de voorgrond plaatsen. Het bereiden van kip in Toscane is een kunst op zich, waarbij verse kruiden, olijfolie en regionale wijnen een essentiële rol spelen.

Eenvoudige ingrediënten

Over het algemeen draait de Toscaanse keuken om het koesteren van eenvoudige, hoogwaardige ingrediënten en het creëren van gerechten die de smaak van het land en de cultuur weerspiegelen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie

Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie

Een populair gerecht dat uit Toscane is "Pollo alla Toscana" oftewel Toscaanse kip. Dit recept van romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie is een verrukkelijk gerecht dat de rijke smaken van Toscane combineert met een fluweelzachte saus. Dit smakelijke gerecht brengt de mediterrane smaken van Toscane naar je tafel en is perfect voor een gezellig diner. Buon Appetito!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram pasta (bv penne of fusilli)

Toscaanse kip

  • 4 à 6 kipdijfilets
  • 1 ei
  • 3 el bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • olijolie

De saus

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 10 snoep- of kerstomaatjes
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 125 ml slagroom
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 handjes (baby)spinazie
  • 1 stuk Grana Padano van 200 gram
  • verse basilicum eventueel

Instructies
 

Toscaanse kip

  • Klop 1 ei los in een schaaltje. Meng in een ander schaaltje 3 el bloem, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano en 1 tl tijm.
  • Verhit een scheutje olijolie in een koekenpan. Wentel een kipdijfilet eerst door het losgeklopte ei en doop het daarna in het bloem-kruidenmengsel. Bak de kipdijfilets aan beide kanten bruin en krokant in de olijfolie.

De saus

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui hierin. Snij 2 teentjes knoflook fijn en 1 rode paprika in blokjes en voeg toe. Snij 10 snoep- of kerstomaatjes doormidden en voeg toe + 1 tl oregano en 1 tl paprikapoeder.
  • Giet 1 potje zongedroogde tomaten af en vang de olie op. De olie kun je bewaren en voor andere doeleinden gebruiken. Dit is in feite gekruide olijfolie. Snij alle zongedroogde tomaten doormidden en voeg toe. Meng met de andere ingrediënten en roer er 1 el tomatenpuree door. Blus het gerecht af met een 1 flinke scheut witte wijn. Voeg een kopje water toe en 125 ml slagroom. Verkruimel er 1 kippenbouillontablet in. Breng de saus aan de kook.
  • Kook intussen pasta voor 4 personen in 10 minuten al dente. Giet de pasta af en spoel het af met water. Doe de pasta terug in de pan en roer er 2 eetlepels van de zongedroogde tomatenolie door.
  • Roer 3 handjes (baby)spinazie door de saus en laat het een beetje slinken. Rasp ongeveer 1/3 van een 1 stuk Grana Padano van 200 gramen roer de geraspte kaas door de saus.

Serveren

  • Snij de kipdijfilets in reepjes. Schep gekookte pasta in een diep bord. Schep er de saus over. Leg gesneden kipreepjes er bovenop. Rasp er Grana Padano over. Garneer eventueel met verse blaadjes basilicum.

TIP

Probeer ook eens deze heerlijk authentieke Spaghetti Bolognese.
Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp