Italiaanse klassieker

Spaghetti Bolognese staat wereldwijd bekend als een Italiaanse klassieker. De meeste culinaire historici zijn het erover eens dat de oorsprong van bolognesesaus, ook bekend als ragù alla bolognese, teruggaat tot de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië, met Bologna als centrum. Het wordt gezien als een stevig stoofgerecht dat teruggaat tot de 18e eeuw. Traditioneel werd het geserveerd met brede lintpasta, zoals tagliatelle, die de dikke en rijke saus goed kon vasthouden.

De evolutie naar het wereldberoemde ‘spaghetti bolognese’ vond plaats buiten de Italiaanse grenzen. In de loop der jaren hebben internationale interpretaties van het gerecht geleid tot het gebruik van dunne, lange pasta zoals spaghetti. Buiten Italië bevatten veel recepten vaak meer tomaten dan de authentieke versie en gebruiken ze gehakt in plaats van het traditionele stoofvlees.

Eenvoudige ingrediënten

De oorspronkelijke bolognesesaus kenmerkt zich door zijn eenvoudige ingrediënten, zoals gehakt, tomaten, wijn en groenten, die langzaam worden gestoofd om een rijke en geconcentreerde smaak te creëren. In Bologna wordt de saus met zorg bereid en wordt er veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese zoals het in Italië gemaakt is heel wat anders als wat de meeste Nederlanders onder Spaghetti Bolognese verstaan. In Nederland is het een gerecht iets wat vaak even snel in elkaar wordt geflanst met behulp van een pakje of een zakje. Voor die mensen zal deze authentieke Spaghetti Bolognese een verrassende smaakbeleving zijn!
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 slow cooker bijvoorbeeld van Instant Pot

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 wortels
  • olijfolie
  • 1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek ca. 250 gram
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 tl peper
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 750 gram rijpe tomaten
  • 1 scheutje volle melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl suiker
  • 400 gram spaghetti
  • veldsla
  • 1 stukje grana padano

Instructies
 

Spaghetti Bolognese recept

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes. Schil 2 wortels en snij ook in kleine blokjes.
  • Schakel de sauté functie in van de Instant Pot of verhit een stoofpan.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit alle gesneden groente in de olijfolie.
  • Snij een1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek in blokjes of reepjes en voeg toe. Laat het spek even meebakken en voeg dan 500 gram half-om-half gehakt en 1 tl peper toe. Blus het gerecht af met een1 flinke scheut witte wijn. Voeg 1 blikje tomatenpuree toe en laat de tomatenpuree even meebakken.
  • Snij 750 gram rijpe tomaten in stukjes en gooi ze in de pan. Roer er 1 scheutje volle melk door, 2 laurierblaadjesn en 1 tl suiker.
  • Doe de deksel op de pan. Schakel de Slow Cook functie in en laat het gerecht 3 uur stoven.
    In een stoofpan zet je de hittebron heel laag of zet de pan in de oven die op 140 graden is voorverwarmt.
  • 20 minuten voordat de saus klaar is kun je de spaghetti gaan koken. Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook 400 gram spaghetti in 10 minuten al dente. Doe de spaghetti na het koken in een vergiet en spoel af met kraanwater. Doe de spaghetti terug in de pan en roer er een scheutje olijfolie door.

Serveren

  • Schep 1 pollepel van de Bolognesesaus in een diep bord. Spoel de pollepel af, doe 1 portie spaghetti in de pollepel en draai de spaghetti met een vork tot een nestje. Leg het nestje op de saus. Giet nog een lepel saus over het spaghettinestje. Leg een handje veldsla aan een kant van het bord, rasp er1 stukje grana padano over en garneer met blaadjes basilicum.

TIP

Maak ook eens authentieke Pasta Carbonara
Authentieke Italiaanse Pasta Carbonara
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp