Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Marokkaanse culinaire traditie

De tajine is een iconisch kookgerei dat diep geworteld is in de Marokkaanse culinaire traditie. Het woord “tajine” verwijst zowel naar de aardewerken stoofpot zelf als naar de gerechten die erin worden bereid. Het gebruik van de tajine in Marokko gaat terug tot eeuwen geleden en het is nog steeds een essentieel onderdeel van de Marokkaanse keuken.

De tajine is gemaakt van aardewerk en heeft een karakteristieke kegelvormige deksel. Deze vorm zorgt ervoor dat de stoom die tijdens het koken ontstaat, condenseert op het deksel en terugdruppelt in het gerecht, waardoor vlees of vis mals wordt en de smaken goed worden behouden. De tajine wordt meestal op een laag vuur geplaatst, zoals een houtskool- of gasbrander, en het langzame kookproces zorgt voor heerlijk zachte en smaakvolle gerechten.

Gemeenschap en gezelligheid

Een ander kenmerk van het gebruik van de tajine in Marokko is de nadruk op het delen van maaltijden met familie en vrienden. Tajines worden vaak in het midden van de tafel geplaatst, en mensen scheppen direct uit de tajine op hun eigen bord. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en gezelligheid tijdens de maaltijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Marokkaanse-vis-tajine-met-kikkererwten-couscous-en-harissa

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in de kustplaatsen, waar vis een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding is.
No ratings yet
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Marokkaanse vis

  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 bol knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el harissa
  • 1 el bouillonpoeder
  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 2 grote pangafilets
  • zout
  • bloem

Couscous

  • 400 gram couscous
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el adobo kruidenmix eventueel als alternatief: aromat
  • 1 scheutje olijfolie
  • platte peterselie of koriander

Instructies
 

Marokkaanse vis

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje olijfolie en fruit de ui hierin. Snij 1 rode paprika in blokjes en laat meebakken. Haal alle teentjes uit 1 bol knoflook, snij ze fijn en voeg toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 el gemalen komijn, 1 tl chilipoeder, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 el harissa en 1 el bouillonpoeder toe. Roer door de groenten.
  • Voeg 1 blik kikkererwten met het vocht en 1 glas water toe. Breng dit aan de kook en draai zodra het kookt de hittebron laag en laat het gerecht dan 5 minuten pruttelen.
  • Snij 2 grote pangafilets in de lengte doormidden. Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en bloem en wrijf het met je vingers erin.
  • Leg de visfilets in de saus en laat ze 5 minuten in de saus garen. Draai de vis na 5 minuten voorzichtig om en laat de andere ook 5 minuten garen.

Couscous

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Doe 400 gram couscous in een diepe schaal. Voeg 1 tl kurkuma en 1 el adobo kruidenmix toe. Sprenkel er olijfolie over.
  • Giet het gekookte water erover en zorg dat de couscous ± 1 cm onder water staat. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de couscous 5 minuten wellen.
  • Roer na 5 minuten de couscous los met een vork. Schep de vis uit de pan op de couscous en schep de saus over de vis. Garneer met blaadjes platte peterselie of koriander.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Marokkaanse-vis-tajine
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp