Een klassiek Italiaans gerecht

Gnocchi alla Sorrentina is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de prachtige regio Campanië, met name in de stad Sorrento en de omliggende kustgebieden. Dit gerecht belichaamt de smaken en tradities van de Italiaanse keuken en heeft wereldwijd bekendheid verworven vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak.

Het hart van Gnocchi alla Sorrentina zijn “gnocchi”, kleine deegkussentjes gemaakt van aardappel- of tarwebloem. Deze zachte en lichte gnocchi worden vaak gecombineerd met een rijke tomatensaus, mozzarella en basilicum om een perfecte balans tussen smaken te creëren. De tomatensaus wordt meestal bereid met rijpe tomaten, knoflook, olijfolie en een vleugje basilicum. Het geheel wordt vervolgens overvloedig bedekt met plakjes verse mozzarella en enkele blaadjes verse basilicum voor extra aroma.

Een hartige ovenschotel

Het gerecht wordt meestal gebakken in de oven, waardoor de mozzarella smelt en heerlijk romig wordt terwijl de smaken zich vermengen. Het resultaat is een ovenschotel die zowel hartig als bevredigend is, met de kenmerkende Italiaanse flair van eenvoudige maar hoogwaardige ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella

Gnocchi alla Sorrentina

De Gnocchi alla Sorrentina is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog. De heldere rode kleur van de tomatensaus, het smelten van de mozzarella en de groene tinten van basilicum zorgen voor een aantrekkelijk kleurenpalet op het bord.
Dit gerecht is een mooi voorbeeld van hoe de Italiaanse keuken eenvoudige ingrediënten en traditionele bereidingswijzen gebruikt om een memorabele culinaire ervaring te creëren. Of je nu geniet van Gnocchi alla Sorrentina in een Italiaans trattoria of het zelf thuis bereidt, het is een gerecht dat je meeneemt op een smakelijke reis naar de zonovergoten kusten van Zuid-Italië.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 fles tomatensaus 700 gram
  • 1 blik tomatenblokjes
  • versgemalen zout en peper
  • 800 gram gnocchi
  • 1 basilicumplantje
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano) of Grana Padano

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snipper 1 ui en hak 3 teentjes knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit hier de ui en knoflook in.
  • Giet de inhoud van 1 fles tomatensaus erbij. Spoel de fles om met een klein beetje kraanwater en giet dat ook erbij. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen op een lage hittebron.
  • Doe 800 gram gnocchi in een kookpan en giet het gekookte water erbij tot de gnocchi onder staan. Breng het aan de kook en laat de gnocchi 2 à 3 minuten koken. Giet af in een vergiet en laat de gnocchi even uitstomen.
  • Gebruik iets meer dan de helft van een basilcumplantje. Scheur de blaadjes grof en hak de steeltjes fijn. De rest van de basilicum gebruik je straks voor garnering. Snij 1 bol mozzarella in stukjes.
  • Gooi de gekookte gnocchi in een ovenschaal. Roer de gescheurde basilicumblaadjes en de gehakte steeltjes door de tomatensaus. Giet de saus over de gnocchi in de ovenschaal en meng het door elkaar. Roer de stukjes mozzarella door de saus.
  • Scheur de andere bol mozzarella met je handen in stukjes en verdeel het bovenop de ovenschotel. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas en verdeel het erover.
  • Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven op 220 graden totdat de kaas mooi goudbruin is geworden.
  • Schep de gnocchi in een diep bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Lekker met stukjes chiabatta die je in de saus kunt dopen en een frisse salade.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Gnocchi alla Sorrentina is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de prachtige regio Campanië
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp