Bramen plukken en jam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en zelfs in sommige achtertuinen. Het proces van bramen plukken en vervolgens je eigen jam maken is niet alleen leuk, maar resulteert ook in een smakelijke product waar je nog lang van kunt genieten.

Het begint allemaal met een wandeling langs bosranden of open plekken, waar je bramenstruiken kunt vinden die volhangen met rijpe vruchten. Het plukken van bramen vereist enige zorg, omdat de stekels op de struiken je kunnen prikken. Het is handig om handschoenen en een mand of bakje mee te nemen om je bramen in te verzamelen.

Terwijl je de sappige bramen plukt, kun je genieten van de rustgevende geluiden van de natuur om je heen en de zoete geur van rijpend fruit. Zorg ervoor dat je alleen de rijpe, donkergekleurde bramen plukt, want die zijn het meest smaakvol en geschikt voor jam. Je merkt als een braam rijp is om te plukken, wanneer deze makkelijk loslaat van de struik en een dieppaarse, bijna zwarte kleur heeft.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit

Bramenjam maken

De bramen kun je natuurlijk los eten of door de yoghurt doen, maar om ze langer te kunnen bewaren kun je er jam van maken. Hierdoor worden de bramen geconserveerd en kun je ze zeker een jaar bewaren. De bramenjam is lekker op een beschuitje, op pannenkoeken, in yoghurt of als topping voor een bolletje roomijs.
No ratings yet
Cuisine Nederlands

Keukenspullen

  • 4 lege jampotjes

Ingrediënten
  

Jam met geleisuiker

  • 1250 gram bramen of ander fruit
  • 500 gram pakje geleisuiker speciaal Van Gilze

Jam met agar agar

  • 1000 gram bramen of ander fruit
  • 1 pakje agar agar 7 gram
  • 500 gram suiker

Instructies
 

Jam met geleisuiker

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje geleisuiker speciaal van 500 gram toe er roer erdoor. Je kunt ook gewone geleisuiker gebruiken, maar met geleisuiker speciaal gebruik je de helft minder suiker.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

Jam met agar agar

  • Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
  • Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
  • Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje gram van 7 gram toe en 500 gram suiker toe. Roer erdoor.
    De hoeveelheid suiker hangt af van jouw eigen smaak, je kunt ook 250 gram suiker toevoegen voor een minder zoete jam. De suiker helemaal weglaten kan ook, de jam wordt dan vanzelfsprekend zuurder en het is minder lang houdbaar, want suiker conserveert.
  • Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
  • Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.
    Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
  • Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.

TIP

Probeer ook eens dit recept voor zelfgemaakte biologische appelmoes
Zelf lekkere appelmoes maken zonder suiker
Keyword Jam
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bramenjam-maken-van-zelfgeplukte-bramen-of-ander-fruit
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp