Een Hollandse klassieker

Zuurkoolstamppot is een echte Hollandse klassieker, maar wist je dat de manier waarop we ‘m nu vaak maken anders is dan vroeger? Dit recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool uit 1935 en laat zien hoe zuurkoolstamppot écht bedoeld is.

In tegenstelling tot moderne varianten worden de aardappels en de zuurkool apart gekookt. Waarom? Omdat zuurkool de aardappels taai maakt, waardoor ze niet goed gaar worden. Daarnaast krijgt de zuurkool een zachtere, rondere smaak doordat hij wordt gekookt met zuurkoolspek in plaats van gerookt spek. Een subtiel snufje karwijzaad (kummel) voegt net dat beetje extra toe voor een diepe, kruidige smaak.

De kunst van het stampen

De stamppot wordt niet zomaar door elkaar geprakt, maar begint met een romige aardappelpuree waarin de zuurkool luchtig wordt doorgeroerd. Aan tafel schep je de zuurkool op je bord, maakt een kuiltje gebonden jus en serveer je het met plakjes zuurkoolspek en ambachtelijke rookworst. Precies zoals het in 1935 werd gegeten!

Benieuwd hoe je deze klassieke stamppot zelf maakt? Bekijk de video en proef de nostalgie!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gezellig winterdiner met een traditioneel Hollandse zuurkoolstamppot en rookworst

Zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot zoals in 1935! Dit traditionele recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool en bevat een paar verrassende verschillen met de moderne variant. Wil jij weten hoe je een écht smaakvolle zuurkoolstamppot maakt? Lees dit recept!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels afhankelijk van hoe groot de eters zijn
  • een stukje zuurkoolspek
  • 500 gram zuurkool
  • zout
  • 50 gram roomboter
  • een scheut warme melk
  • 1 tl karwijzaad kummel
  • gebonden juspoeder
  • 1 à 2 ambachtelijke rookworsten

Instructies
 

  • Kook een stukje zuurkoolspek een half uur in een pan met water. Het stukje spek hoeft maar net onder te staan.
  • Voeg na een half uur 500 gram zuurkool en 1 tl karwijzaad toe. Laat de zuurkool nog een half uur meekoken met het spek.
  • Schil intussen 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels. Snij ze in stukjes en gooi ze in een pan met water en een beetje zout. Breng de pan aan de kook, zet de hittebron lager en laat de aardappels in een half uur gaar worden. Je kunt controleren of de aardappels gaar door er met een vork in te prikken.
    Giet de aardappels af. Voeg 50 gram roomboter en een scheut warme melk toe. Maak met behulp van een pureestamper aardappelpuree.
  • Maak jus van een pak gebonden juspoeder.
  • Verwarm 1 à 2 ambachtelijke rookworsten in heet (maar niet kokend) water.
  • Haal het stukje zuurkoolspek uit de pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet met fijn gaas en roer de zuurkool door de aardappelpuree.

Serveren

  • Snij het stukje zuurkoolspek in plakjes. Snij de rookworsten in plakjes.
  • Schep de zuurkool op je bord. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de gebonden jus in. Leg er een paar plakjes spek bij en de in plakjes gesneden rookworst. Je kunt natuurlijk ook de rookworst er als stukje bij leggen. Bestrooi met zwarte peper en eet smakelijk!

TIP

Maak ook eens zo’n tradionele boerenkoolstamppot
Hollandse boerenkoolstamppot met kruimige aardappelen, ambachtelijke rookworst en spekjes
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Traditionele zuurkoolstamppot met een kuiltje jus, plakjes rookworst en spek, zoals in 1935 werd gegeten
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp