Wildzwijnen

Jagen op wildzwijn is een eeuwenoude traditie die wereldwijd wordt beoefend. Het is een activiteit die niet alleen een sportieve uitdaging biedt, maar ook een manier is om te voorzien in voedselbehoeften. Het vlees van wildzwijnen staat bekend om zijn smaak en veelzijdigheid in de keuken.

Wildzwijnen zijn robuuste dieren die zich aanpassen aan verschillende habitats, waaronder bossen, graslanden en moerassen. Ze zijn bekend om hun sterke kaken en slagtanden, waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen roofdieren. Deze eigenschappen maken de jacht op wildzwijn een uitdagende en opwindende activiteit voor jagers.

Wanneer een wildzwijn succesvol is gevangen, wordt het vlees ervan beschouwd als een waardevolle beloning. Het vlees van wildzwijnen is over het algemeen stevig en smaakvol, met een rijke en karakteristieke wildsmaak. Dit komt doordat wildzwijnen een dieet hebben dat bestaat uit natuurlijke voeding, zoals wortels, bessen, noten en gras, in tegenstelling tot gedomesticeerd vee dat vaak wordt gevoed met commercieel voer.

Wildzwijnenvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gebruikt in stoofpotten, geroosterd, gegrild of verwerkt tot worstjes. Vanwege de stevige textuur en de intense smaak van het vlees, leent het zich goed voor kruidige marinades en kruidenmengsels die de natuurlijke smaken aanvullen.

Voordelen voor het ecosysteem

Naast de culinaire aspecten heeft het jagen op wildzwijn ook voordelen voor het ecosysteem. Wildzwijnen hebben de neiging om overpopulaties te vormen, wat kan leiden tot schade aan gewassen en habitats. Het beheren van de wildzwijnpopulatie door middel van gecontroleerde jacht helpt de balans in de natuur te behouden en voorkomt schade aan landbouwgrond en ecosystemen.

In veel culturen wordt de jacht op wildzwijn gezien als een traditie die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Het is een manier om verbonden te blijven met de natuur, vaardigheden door te geven en respect te tonen voor de omgeving. Het genieten van een maaltijd met zelfgejaagd wildzwijnvlees kan een bijzondere ervaring zijn, waarbij men de vruchten plukt van het jagen en een diepere waardering krijgt voor de natuurlijke wereld om ons heen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Hou jij van wildgerechten en van stoofpotjes? Zet dan deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan. Je kunt deze wildstoof makkelijk vooraf bereiden, dus als je gasten krijgt en je wilt ze hier mee verrassen, dan hoef je het gerecht op het moment dat je wilt gaan eten alleen nog even op te warmen. Bovendien is de stoof de dag na bereiding alleen nog maar lekkerder omdat alle smaken dan goed zijn ingetrokken.
Deze stoofpot wordt klaargemaakt van procureur van wildzwijn. Natuurlijk kun je, als niet van een sterke wildsmaak houdt, deze stoof klaarmaken met varkensprocureur. Of gebruik een stuk doorregen rundvlees, dat is ook heel goed om te stoven.
Serveer de wildstoof met bijvoorbeeld zelfgemaakte patat frites. Het recept vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=WNSKy8ZUccU&t=2s
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 kilo procureur van wildzwijn of varkensprocureur
  • zout en peper naar smaak
  • 1 volle el bloem
  • 1 klont roomboter
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el tijm
  • 1 el jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 4 grote aardappels
  • 400 gram wortels
  • 1 flesje bruin bier of bokbier
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Verhit de oven op 150 graden.
  • Maak 500 ml bouillon van 1 bospaddenstoelbouillonblokje.
  • Snij 1 kilo procureur van wildzwijn (of varkensprocureur) in stukjes. Bestrooi de stukjes vlees met zout en peper en meng er een volle eetlepel bloem door.
  • Verhit in een stoofpan een klont roomboter met een scheut olijfolie en bak het vlees hier rondom bruin in.
  • Snipper intussen 2 uien en 4 teentjes knoflook. Verhit een koekenpan en bak hier 200 gram spekblokjes in uit. Wanneer het spek wat vet heeft vrijgegeven voeg je de uien en knoflook toe en bak je dit in het spekvet.
    Voeg 1 el tijm, 1 el jeneverbessen, 4 laurierblaadjes en 5 kruidnagels toe.
  • Gooi het uien en kruidenmengsel bij de stoofpot en roer door elkaar.
  • Schil 4 grote aardappels, snij ze in stukjes en voeg toe.
  • Snij 400 gram wortels in stukken en voeg toe.
  • Giet 1 flesje bruin bier of bokbier in de stoofpan en de halve liter bospaddenstoelbouillon. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet de stoofpan 2,5 uur in de oven op 150 graden. Je kunt de stoofpan ook 2,5 uur op een laag pitje laten sudderen.
  • Serveer de wildstoof in een diep bord met verse bladpeterselie. Dit gerecht is ook lekker met verse patat frites en rode kool.

Video

Keyword Stoofgerecht, Wildstoof
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp