Unieke kenmerkende smaak

Hollandse rode kool is een klassiek gerecht dat veelvuldig wordt gegeten in Nederland. Het staat bekend om zijn diepe paarse kleur, knapperige textuur en unieke smaak. Rode kool is een groente die van oorsprong afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, maar het is al lange tijd een populaire groente in Nederland.

De combinatie van zoete en zure smaken geeft Hollandse rode kool zijn unieke en kenmerkende smaak. Het is een heerlijke bijgerecht dat vaak wordt geserveerd bij traditionele Nederlandse maaltijden, zoals stamppot, gehaktballen en natuurlijk ouderwets draadjesvlees.

Goede bron van vitamines en vezels

Naast de heerlijke smaak heeft Hollandse rode kool ook enkele voedingsvoordelen. Het is een goede bron van vitamine C, vitamine K en voedingsvezels. Bovendien bevat het anthocyanen, de natuurlijke pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de paarse kleur van de kool. Anthocyanen hebben antioxidante eigenschappen en kunnen bijdragen aan een gezond immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.

Kortom, Hollandse rode kool is een smakelijk en voedzaam gerecht dat geliefd is bij veel Nederlanders. De combinatie van zoete en zure smaken, samen met de karakteristieke paarse kleur, maakt het een heerlijke toevoeging aan vele maaltijden. Of je het nu serveert met traditionele gerechten of een creatie maakt met je eigen twist, Hollandse rode kool is altijd een smakelijke keuze.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rode-kool-met-appeltjes-en-draadjesvlees

Rode kool met appeltjes

Wie at dit niet toen hij of zij opgroeide? Ik krijg in ieder geval altijd nostalgische gevoelens als ik dit gerecht klaarmaak. Bovendien gaat de keuken altijd heerlijk ruiken als je appel en kaneel in een pan bij elkaar doet.De rode kool met appeltjes doet het erg goed bij draadjesvlees of een eenvoudig karbonaadje. Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd. Bovendien is de rode kool de volgende dag misschien nog wel lekkerder, omdat het dan de tijd heeft gehad om alle smaken te laten intrekken.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode kool
  • 2 tl zout
  • 2 kruidnagels
  • 2 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 el appelazijn
  • 3 appels
  • 1 el roomboter

Instructies
 

  • Kook 400 ml water in de waterkoker.
  • Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snij hem in vieren. Haal met je mes de nerf uit de kwarten. Snij met een scherp mes heel dunne reepjes rode kool van de kwarten.
  • Tip: Als je een mandoline gebruikt kun je makkelijker dunne reepjes snijden. Je kunt ook dunne reepjes snijden m.b.v. een keukenmachine.
  • Verhit een stoofpan. Doe de reepjes rode kool erin en schenk er 400 ml gekookt water bij. Voeg 2 tl zout, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, 1 tl kaneel, 3 el bruine basterdsuiker en 2 el appelazijn bij. Meng door elkaar en breng aan de kook. Zet de hittebron laag en laat de rode kool 1 uur rustig pruttelen.
  • Tip: Voor een zachter gekookt resultaat laat je de kool een uur langer stoven.
  • Tegen het einde van de bereidingstijd schil je 3 appels en snij ze in kleine blokjes. Roer de appelstukjes door de rode kool. Voeg 1 el roomboter toe en roer erdoor. Breng op smaak met zout en (flink wat) peper.
  • Serveertip: Serveer de rode met gekookte aardappels en draadjesvlees. Het recept voor lekker draadjesvlees vind je via de link onderaan deze pagina.

Video

TIP

Lekker bij de rode kool: Ouderwets draadjesvlees
Omas-draadjesvlees-en-rode-kool-met-appeltjes
 
Keyword Appel, Rode kool
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
Ouderwetse rode kool met appel
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp