Geliefd gerecht bij de afhaalchinees in Nederland

Tjap Tjoy is een geliefd gerecht bij de afhaalchinees in Nederland. Het is een kleurrijk en smaakvol roerbakgerecht dat vaak bestaat uit een mix van verschillende groenten, zoals broccoli, wortels, paprika, champignons en bamboescheuten. De groenten worden kort geroerbakt op hoog vuur, zodat ze knapperig blijven en hun natuurlijke smaken behouden.

De saus die gebruikt wordt bij tjap tjoy is meestal licht en aromatisch, met een subtiele zoetzure smaak. De saus in dit recept is op basis van kippenbouillon, shaoxing rice wine, oestersaus en sesamolie. Meestal wordt er maïzena toegevoegd om de saus te binden en een glanzende textuur te geven.

Tjap Tjoy is niet alleen populair vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan worden geserveerd als bijgerecht bij andere gerechten zoals nasi goreng of bami, maar het kan ook worden genoten als een gezonde en voedzame maaltijd op zichzelf.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak zelf Tjap-Tjoy met kip zoals van de afhaalchinees

Tjap Tjoy zoals van de afhaalchinees

Hoewel tjap tjoy een gerecht is dat vaak wordt geassocieerd met de Nederlandse afhaalchinees, heeft het zijn oorsprong in de originele Chinese keuken. Het is een voorbeeld van hoe de Chinese culinaire traditie zich heeft aangepast aan de smaken en voorkeuren van de Nederlandse eetcultuur, resulterend in een gerecht dat geliefd is bij velen.
Probeer dit lekkere gerecht boordevol met verse groenten nu zelf te maken met dit unieke recept! Vegetariërs kunnen de kip vervangen door tofu.
No ratings yet
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote kipfilet
  • zout en peper
  • vetsin
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • zonnebloemolie
  • shaoxing rice wine
  • 1 scheutje oestersaus
  • sesamolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • ½ komkommer
  • ½ paprika
  • 1 rode peper
  • 2 grote champignons
  • 1 blad Chinese kool
  • 1 prei
  • taugé
  • 1 klein blikje bamboescheuten
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 tl suiker
  • 1 el maizena

Instructies
 

  • Snij 1 grote kipfilet in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes kip met zout en peper, 1 tl vetsin, 1 tl aardappelzetmeel, een scheutje zonnebloemolie en een scheutje shaoxing rice wine. Masseer het in de kipstukjes.
  • Snij 1 ui in ringen. Hak 2 teentjes knoflook fijn. Schil 1 wortel en snij hem in dunne plakjes. Snij een halve ½ komkommer in lange plakken en snij de plakken in schuine stukjes. Snij een halve ½ paprika in reepjes. Haal eventueel de zaadjes en zaadlijsten van 1 rode peper en snij deze in ringetjes. Snij 2 grote champignons in plakken. Snij 1 groot blad van een 1 blad Chinese kool in reepjes. Snij 1 prei in de lengte door maar laat de onderkant heel. Was de bladeren on de stromende kraan. Snij de prei in schuine plakken. Laat 1 klein blikje bamboescheuten uitlekken.
  • Verhit een wok zonder olie, voeg de kip toe en roerbak dit op een hoge temperatuur. Haal de kip uit de wok en bewaar het op een bordje apart. Verhit in dezelfde wok een scheutje zonnebloemolie. Bak als eerste de ui in de olie en voeg dan de knoflook toe. Voeg daarna de prei toe en vervolgens de rest van de groenten behalve de taugé. Roerbak alle groenten op hoog vuur en voeg dan 200 ml kippenbouillon toe. Laat de groenten even koken in de bouillon en voeg dan 1 tl zout en peper, 1 tl suiker, 1 tl vetsin, 1 scheutje oestersaus toe. Voeg een handje taugé toe en doe de kip terug in de wok. Schep alles door elkaar. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet in de wok. Laat de saus hiermee binden. Voeg nog een scheutje shaoxing rice wine to en een scheutje sesamolie toe. Meng door elkaar.
  • Serveer de Tjap Tjoy met nasi goreng of witte rijst. Eet smakelijk!

TIP

Maak deze snelle Nasi Goreng bij de Tjap Tjoy
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp