Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Geliefd gerecht bij de afhaalchinees in Nederland

Tjap Tjoy is een geliefd gerecht bij de afhaalchinees in Nederland. Het is een kleurrijk en smaakvol roerbakgerecht dat vaak bestaat uit een mix van verschillende groenten, zoals broccoli, wortels, paprika, champignons en bamboescheuten. De groenten worden kort geroerbakt op hoog vuur, zodat ze knapperig blijven en hun natuurlijke smaken behouden.

De saus die gebruikt wordt bij tjap tjoy is meestal licht en aromatisch, met een subtiele zoetzure smaak. De saus in dit recept is op basis van kippenbouillon, shaoxing rice wine, oestersaus en sesamolie. Meestal wordt er maïzena toegevoegd om de saus te binden en een glanzende textuur te geven.

Tjap Tjoy is niet alleen populair vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan worden geserveerd als bijgerecht bij andere gerechten zoals nasi goreng of bami, maar het kan ook worden genoten als een gezonde en voedzame maaltijd op zichzelf.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak zelf Tjap-Tjoy met kip zoals van de afhaalchinees

Tjap Tjoy zoals van de afhaalchinees

Hoewel tjap tjoy een gerecht is dat vaak wordt geassocieerd met de Nederlandse afhaalchinees, heeft het zijn oorsprong in de originele Chinese keuken. Het is een voorbeeld van hoe de Chinese culinaire traditie zich heeft aangepast aan de smaken en voorkeuren van de Nederlandse eetcultuur, resulterend in een gerecht dat geliefd is bij velen.
Probeer dit lekkere gerecht boordevol met verse groenten nu zelf te maken met dit unieke recept! Vegetariërs kunnen de kip vervangen door tofu.
No ratings yet
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote kipfilet
  • zout en peper
  • vetsin
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • zonnebloemolie
  • shaoxing rice wine
  • 1 scheutje oestersaus
  • sesamolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • ½ komkommer
  • ½ paprika
  • 1 rode peper
  • 2 grote champignons
  • 1 blad Chinese kool
  • 1 prei
  • taugé
  • 1 klein blikje bamboescheuten
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 tl suiker
  • 1 el maizena

Instructies
 

  • Snij 1 grote kipfilet in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes kip met zout en peper, 1 tl vetsin, 1 tl aardappelzetmeel, een scheutje zonnebloemolie en een scheutje shaoxing rice wine. Masseer het in de kipstukjes.
  • Snij 1 ui in ringen. Hak 2 teentjes knoflook fijn. Schil 1 wortel en snij hem in dunne plakjes. Snij een halve ½ komkommer in lange plakken en snij de plakken in schuine stukjes. Snij een halve ½ paprika in reepjes. Haal eventueel de zaadjes en zaadlijsten van 1 rode peper en snij deze in ringetjes. Snij 2 grote champignons in plakken. Snij 1 groot blad van een 1 blad Chinese kool in reepjes. Snij 1 prei in de lengte door maar laat de onderkant heel. Was de bladeren on de stromende kraan. Snij de prei in schuine plakken. Laat 1 klein blikje bamboescheuten uitlekken.
  • Verhit een wok zonder olie, voeg de kip toe en roerbak dit op een hoge temperatuur. Haal de kip uit de wok en bewaar het op een bordje apart. Verhit in dezelfde wok een scheutje zonnebloemolie. Bak als eerste de ui in de olie en voeg dan de knoflook toe. Voeg daarna de prei toe en vervolgens de rest van de groenten behalve de taugé. Roerbak alle groenten op hoog vuur en voeg dan 200 ml kippenbouillon toe. Laat de groenten even koken in de bouillon en voeg dan 1 tl zout en peper, 1 tl suiker, 1 tl vetsin, 1 scheutje oestersaus toe. Voeg een handje taugé toe en doe de kip terug in de wok. Schep alles door elkaar. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet in de wok. Laat de saus hiermee binden. Voeg nog een scheutje shaoxing rice wine to en een scheutje sesamolie toe. Meng door elkaar.
  • Serveer de Tjap Tjoy met nasi goreng of witte rijst. Eet smakelijk!

TIP

Maak deze snelle Nasi Goreng bij de Tjap Tjoy
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp