vlag mexico

Mexico

Traditionele Maya-gerechten

De eetcultuur in Yucatán, Mexico is een opmerkelijke en diverse mix van traditionele Maya-gerechten, Spaanse invloeden en regionale specialiteiten. Deze culinaire tradities hebben zich in de loop der eeuwen ontwikkeld en vormen een integraal onderdeel van de identiteit van de regio.

Maya-invloeden: Yucatán heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude Maya-beschaving. Veel Maya-voedingsmiddelen en kooktechnieken zijn nog steeds aanwezig in de hedendaagse keuken. Maïs, bonen, pompoenen, chilipepers en chocolade zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die de Maya’s al gebruikten en die nog steeds veel worden gebruikt.

Aromatische kruiden en specerijen

Aromatische kruiden en specerijen: De Yucateca-keuken staat bekend om zijn intense smaken en aromatische kruiden en specerijen. Bijgerechten zoals achiote (annattozaad), komijn, oregano en koriander worden vaak gebruikt om de gerechten op smaak te brengen. Deze geven de gerechten een unieke en kenmerkende smaak.

De eetcultuur in Yucatán, Mexico is een smaakvolle en kleurrijke mix van traditionele ingrediënten, specerijen en technieken. Het is een reflectie van de rijke geschiedenis en diversiteit van de regio, en het is zeker een ervaring die de smaakpapillen zal prikkelen voor degenen die het geluk hebben om het te ontdekken.

De salbutes in dit recept zijn een mooi voorbeeld van de kleurrijke en smaakvolle Maya keuken uit Yucatan.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Mexicaanse-Salbutes.-Krokante-tostadas-met-exotische-topping

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.
Salbutes worden gemaakt van een dunne maïstortilla die wordt gebakken tot hij licht en luchtig is. De tortilla wordt gebakken in olie, waardoor hij knapperig wordt. Het resultaat is een heerlijke en krokante basis voor de verschillende toppings die op de salbutes worden geserveerd.
No ratings yet
Cuisine Mexicaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 pak gordita wraps kleine tortillas
  • 2 kipfilets
  • 1 liter bouillon van tablet
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 scheut transaparante limonadesiroop bv Monin Rietsuikersiroop
  • zonnebloemolie
  • 1 ananas
  • 1 eetlepel achiote pasta Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept vind je onder dit recept.
  • 1 scheut tequila
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • 1 jalapeño peper
  • 1 blik refried beans
  • verse koriander optioneel

Achiote pasta

  • 1 el zoet paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 el witte azijn
  • 1 tl olijfolie

Instructies
 

Salbutes uit Yucatan

  • Kook 2 kipfilets in 20 à 30 minuten gaar in een liter bouillon. Haal de kipfilets eruit en laat ze afkoelen.
  • Snij 1 rode ui doormidden en snij daarna een helft in kwarten. Snij deze kwart uien in dunne reepjes. Doe de uien in een kommetje en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een beetje zout toe en voeg een scheut transparante limonadesiroop toe. (Of een eetlepel rietsuiker). Meng door elkaar.
  • Pluk reepjes van de kipfilets met je vingers of trek het met een vork uit elkaar zoals pulled chicken. Snij de andere helft van de rode ui in ringen.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak de halve rode uiringen in de olie. Voeg 1 eetlepel achiote pasta toe en laat even meebakken. Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept hiervoor vind je onder dit recept. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg 1 theelepel zout en peper toe. Blus de kip af met een scheutje tequila.
  • Snij de bovenkant en onderkant van een ananas af. Snij vervolgens de buitenste schil eraf. Snij de ananas daarna in de lengte in kwarten. Snij de harde kern uit de kwarten. Snij de kwarten in partjes en tot slot de partjes in dunne reepjes.
  • Verhit in een andere pan een laagje zonnebloemolie van ongeveer 1 cm. Bak de gorditas (kleine tortillas) aan beide kanten goudbruin en krokant. Als de olie heet genoeg is gaan ze ook een beetje opbollen en blazen vertonen. Haal de gorditas met een tang uit de pan zodra deze klaar zijn (dat gaat heel snel) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Zelf tortillas maken? Kijk hier voor het recept.
  • Snij een tomaat door de helft en daarna in plakjes. Halveer een rijpe avocado. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit en snij deze ook in plakjes. Snij een jalapeño peper in schijfjes.
  • Smeer op elke gordita (wat nu een salbute is geworden) een lepel refried beans. Leg er daarna een opscheplepel kipstukjes op. Vervolgens tomaatplakjes, avocado, schijfjes jalapeño, de gemarineerde rode ui en ananasreepjes. Garneer eventueel met verse koriander.
    Zelf refried beans maken? Kijk hier voor het recept.

Achiote pasta

  • De smaakmaker Achiote pasta wordt traditioneel gemaakt met annatto-zaden die een felle kleur en een hartige smaak aan het gerecht geven. Annatto-zaden zijn in Nederland moeilijk te krijgen en de kant-en-klare achiote pasta trouwens ook. In dit recept heb ik de annatto-zaden vervangen voor zoet en gerookt paprikapoeder. Dit is een prima alternatief.
  • Meng de specerijen, azijn en olie door elkaar tot er pasta ontstaat.

Video

TIP

Probeer ook deze salbutes van de Maya’s eens
Salbutes-uit-Yucatan-krokante-mais-tortillas-met-pulled-chicken
Keyword Taco, Tortilla, Tostada
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gevuld speculaas maken

Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele...
Read More

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk...
Read More

Courgettes uit de oven

Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en...
Read More

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken...
Read More

Shakshuka

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende...
Read More

Tabouleh salade

Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade...
Read More

Kip Shawarma met Hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke...
Read More

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten...
Read More

Indonesische Pindasaus

Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en...
Read More

Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot

Deze tropische ananascake is niet alleen verrukkelijk, maar ook milieuvriendelijk omdat je het sap uit het blik van ananas volledig...
Read More

Yoghurt Mousse Dessert met ananassap

Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte...
Read More

Mexicaanse Carne Asada

Carne Asada is een geliefd gerecht in de Mexicaanse keuken en staat bekend om zijn sappige gegrilde vlees, vaak op...
Read More

Thaise Kip Ananas

Kip met ananas, ook wel bekend als "Gai Pad Sapparot" in het Thais, is een populaire streetfood lekkernij in Thailand....
Read More

Javaanse Gado Gado

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord "gado gado" betekent...
Read More

Krokante gnocchi met kip, portobello en gorgonzola

Krokant gebakken gnocchi op een bedje van veldsla en balsamico crema met kip, portobello en gesmolten gorgonzola. Italiaans genot.
Read More

Pasta Carbonara zoals in Italië

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in...
Read More

Patat Frites van verse aardappelen uit de Airfryer

Het bereiden van patat in een Airfryer is een populaire en handige manier om knapperige en smakelijke frietjes te maken...
Read More

Bramenjam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en...
Read More

Chicken Madras Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange...
Read More

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi...
Read More
Salbutes zijn kleine krokant gebakken tortillawraps met een topping van pulled chicken, rode ui, avocado en ananas.
Gevuld speculaas maken
Gevuld speculaas maken
Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele lekkernijen. Een van die geliefde lekkernijen is gevuld...
Lees meer
Thaise zalm in kokoscurry
Thaise zalm in kokoscurry
Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van...
Lees meer
Courgettes uit de oven
Courgettes uit de oven
Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en voedzame maaltijd op zichzelf, maar je kunt ze ook serveren met een...
Lees meer
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in...
Lees meer
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio's. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt,...
Lees meer
Tabouleh salade
Tabouleh salade
Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld...
Lees meer
Kip Shawarma met Hummus
Kip Shawarma met Hummus
Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld...
Lees meer
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de...
Lees meer
Indonesische Pindasaus
Indonesische Pindasaus
Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en lekker bij saté en gado-gado.
Lees meer
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte afsluiting van een heerlijke maaltijd.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
WhatsApp