Traditionele Maya-gerechten

De eetcultuur in Yucatán, Mexico is een opmerkelijke en diverse mix van traditionele Maya-gerechten, Spaanse invloeden en regionale specialiteiten. Deze culinaire tradities hebben zich in de loop der eeuwen ontwikkeld en vormen een integraal onderdeel van de identiteit van de regio.

Maya-invloeden: Yucatán heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude Maya-beschaving. Veel Maya-voedingsmiddelen en kooktechnieken zijn nog steeds aanwezig in de hedendaagse keuken. Maïs, bonen, pompoenen, chilipepers en chocolade zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die de Maya’s al gebruikten en die nog steeds veel worden gebruikt.

Aromatische kruiden en specerijen

Aromatische kruiden en specerijen: De Yucateca-keuken staat bekend om zijn intense smaken en aromatische kruiden en specerijen. Bijgerechten zoals achiote (annattozaad), komijn, oregano en koriander worden vaak gebruikt om de gerechten op smaak te brengen. Deze geven de gerechten een unieke en kenmerkende smaak.

De eetcultuur in Yucatán, Mexico is een smaakvolle en kleurrijke mix van traditionele ingrediënten, specerijen en technieken. Het is een reflectie van de rijke geschiedenis en diversiteit van de regio, en het is zeker een ervaring die de smaakpapillen zal prikkelen voor degenen die het geluk hebben om het te ontdekken.

De salbutes in dit recept zijn een mooi voorbeeld van de kleurrijke en smaakvolle Maya keuken uit Yucatan.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Mexicaanse-Salbutes.-Krokante-tostadas-met-exotische-topping

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.
Salbutes worden gemaakt van een dunne maïstortilla die wordt gebakken tot hij licht en luchtig is. De tortilla wordt gebakken in olie, waardoor hij knapperig wordt. Het resultaat is een heerlijke en krokante basis voor de verschillende toppings die op de salbutes worden geserveerd.
No ratings yet
Cuisine Mexicaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 pak gordita wraps kleine tortillas
  • 2 kipfilets
  • 1 liter bouillon van tablet
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 scheut transaparante limonadesiroop bv Monin Rietsuikersiroop
  • zonnebloemolie
  • 1 ananas
  • 1 eetlepel achiote pasta Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept vind je onder dit recept.
  • 1 scheut tequila
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • 1 jalapeño peper
  • 1 blik refried beans
  • verse koriander optioneel

Achiote pasta

  • 1 el zoet paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 el witte azijn
  • 1 tl olijfolie

Instructies
 

Salbutes uit Yucatan

  • Kook 2 kipfilets in 20 à 30 minuten gaar in een liter bouillon. Haal de kipfilets eruit en laat ze afkoelen.
  • Snij 1 rode ui doormidden en snij daarna een helft in kwarten. Snij deze kwart uien in dunne reepjes. Doe de uien in een kommetje en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een beetje zout toe en voeg een scheut transparante limonadesiroop toe. (Of een eetlepel rietsuiker). Meng door elkaar.
  • Pluk reepjes van de kipfilets met je vingers of trek het met een vork uit elkaar zoals pulled chicken. Snij de andere helft van de rode ui in ringen.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak de halve rode uiringen in de olie. Voeg 1 eetlepel achiote pasta toe en laat even meebakken. Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept hiervoor vind je onder dit recept. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg 1 theelepel zout en peper toe. Blus de kip af met een scheutje tequila.
  • Snij de bovenkant en onderkant van een ananas af. Snij vervolgens de buitenste schil eraf. Snij de ananas daarna in de lengte in kwarten. Snij de harde kern uit de kwarten. Snij de kwarten in partjes en tot slot de partjes in dunne reepjes.
  • Verhit in een andere pan een laagje zonnebloemolie van ongeveer 1 cm. Bak de gorditas (kleine tortillas) aan beide kanten goudbruin en krokant. Als de olie heet genoeg is gaan ze ook een beetje opbollen en blazen vertonen. Haal de gorditas met een tang uit de pan zodra deze klaar zijn (dat gaat heel snel) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Zelf tortillas maken? Kijk hier voor het recept.
  • Snij een tomaat door de helft en daarna in plakjes. Halveer een rijpe avocado. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit en snij deze ook in plakjes. Snij een jalapeño peper in schijfjes.
  • Smeer op elke gordita (wat nu een salbute is geworden) een lepel refried beans. Leg er daarna een opscheplepel kipstukjes op. Vervolgens tomaatplakjes, avocado, schijfjes jalapeño, de gemarineerde rode ui en ananasreepjes. Garneer eventueel met verse koriander.
    Zelf refried beans maken? Kijk hier voor het recept.

Achiote pasta

  • De smaakmaker Achiote pasta wordt traditioneel gemaakt met annatto-zaden die een felle kleur en een hartige smaak aan het gerecht geven. Annatto-zaden zijn in Nederland moeilijk te krijgen en de kant-en-klare achiote pasta trouwens ook. In dit recept heb ik de annatto-zaden vervangen voor zoet en gerookt paprikapoeder. Dit is een prima alternatief.
  • Meng de specerijen, azijn en olie door elkaar tot er pasta ontstaat.

Video

TIP

Probeer ook deze salbutes van de Maya’s eens
Salbutes-uit-Yucatan-krokante-mais-tortillas-met-pulled-chicken
Keyword Taco, Tortilla, Tostada
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Salbutes zijn kleine krokant gebakken tortillawraps met een topping van pulled chicken, rode ui, avocado en ananas.
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp