Zelfgemaakte Oranjetompoucen

Op zoek naar een lekker en feestelijk recept voor Koningsdag? Maak dan zelf oranjetompoucen! Dit heerlijke, oranje gebak is een echte traktatie en een perfecte manier om Koningsdag nog specialer te maken. In dit recept laten we je zien hoe je stap voor stap deze heerlijke tompoucen kunt bereiden met een zelfgemaakte banketbakkersroom en een feestelijke oranje glazuurlaag. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, dit recept is voor iedereen! Ga aan de slag en verras je vrienden en familie met deze heerlijke lekkernij.

Maak je Koningsdag compleet met deze zelfgemaakte oranjetompoucen! Bekijk het volledige recept hieronder en laat je creativiteit de vrije loop.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oranjetompoucen zelfgemaakt voor Koningsdag met oranje glazuur.

Oranjetompoucen Zelf Maken

Oranjetompoucen zijn dé traktatie van Koningsdag, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn niet de makkelijkste gebakjes om te maken. 😅 Krokant bladerdeeg, stevige banketbakkersroom en een perfect gladde laag oranje glazuur – het vraagt om precisie en geduld. Maar geloof me, als het lukt, is het dubbel en dwars de moeite waard!
No ratings yet
Course Taart
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen

Keukenspullen

  • huishoudfolie

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

  • 1 liter volle melk
  • suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 100 gram custardpoeder
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger klop-fix

Bladerdeeg

  • 2 rollen vers bladerdeeg

Glazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • 1 volle tl oranje voedingskleurstof

Instructies
 

Banketbakkersroom

  • Breng in een pan 1 liter volle melk met 100 gram suiker en 1 tl vanille-extract zachtjes aan de kook. Blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Splits 3 eieren, dooiers van het eiwit en hou 1 eiwit apart voor het glazuur.
  • Doe 100 gram custardpoeder in een kom. Voeg de 3 eidooiers toe en meng het door elkaar met een garde. Schep 1 pollepel van de hete melk en roer dat door de custard. Giet daarna het custardmengsel bij de melk en roer het goed door elkaar. Laat het nog een minuut zachtjes koken.
  • Giet de hele inhoud van de pan in een ovenschaal. Leg er een stukje huishoudfolie overheen, dit voorkomt de vorming van een vel. Laat het een beetje afkoelen.
  • Giet 500 ml slagroom in de mengkom van je keukenmachine, voeg 2 zakjes slagroomversteviger en 1 eetlepel suiker toe en klop het tot een stevige slagroom.
  • Doe ⅓ van de geklopte slagroom in een spuitzak met een spuitmondje en doe daarna het custardmengsel uit de ovenschaal bij de slagroom. Meng dat samen door elkaar. Giet het terug in de ovenschaal en zet het 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Rol op 2 bakplaten de 2 rollen vers bladerdeeg uit. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg er daarna aluminiumfolie over. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet gaat rijzen of te dik wordt.
  • Plaats de bakplaten met bladerdeeg in de voorverwarmde oven en laat het 10 minuten bakken. Verwijder na 10 minuten de aluminiumfolie en laat het nog eens 10 minuten bakken.
  • Haal na bereidingstijd het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen.

Glazuur

  • Doe 150 gram poedersuiker in een kom. Voeg 1 eiwit toe en 1 volle tl oranje voedingskleurstof. Klop dit met een garde tot een smeerbare substantie.
  • Schep het glazuur op een van de bladerdeegplaten. Smeer het met een paletmes helemaal erover uit. Zorg dat alles even dik en glad eruit ziet.
  • Snij met een scherp met de buitenste randen af. Zorg dat dit recht is. Snij er daarna tompouce formaten van. Herstel na het snijden eventueel de snijranden.
  • Gooi de banketbakkersroom op de andere bladerdeegplaat en smeer dit erover uit. Zorg dat het overal ongeveer even dik is. Leg de bovenkantjes met de glazuur sluitend naast elkaar op de roomlaag.
  • Snij vervolgens de tompoucen uit. Ik vind het makkelijkst om een kaasmesje te gebruiken waarbij je naar beneden kunt steken. Dan kun de de tompoucen als het ware uitsteken.
  • Maak nog een streepje slagroom op de bovenkant van de tompoucen en dan kun je ze gaan uitdelen!

TIP

Maak ook eens de beroemde Dudok appeltaart!
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
Keyword Bakken, Feestdagen, Gebak, Koningsdag
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Stap voor stap oranjetompoucen vullen met banketbakkersroom
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Recipe”,
“name”: “Oranjetompoucen Zelf Maken”,
“image”: “URL-van-afbeelding”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Rene in de Keuken”
},
“description”: “Leer hoe je zelf oranjetompoucen maakt voor Koningsdag! Dit feestelijke recept is eenvoudig te volgen en zorgt voor een heerlijke traktatie.”,
“prepTime”: “PT45M”,
“cookTime”: “PT20M”,
“totalTime”: “PT65M”,
“recipeYield”: “12 porties”,
“recipeIngredient”: [
“1 liter volle melk”,
“100 gram suiker”,
“1 tl vanille-extract”,
“3 eieren”,
“100 gram custardpoeder”,
“500 ml slagroom”,
“2 zakjes slagroomversteviger (klop-fix)”,
“2 rollen vers bladerdeeg”,
“150 gram poedersuiker”,
“1 volle tl oranje voedingskleurstof”,
“1 eiwit”
],
“recipeInstructions”: [
“Breng in een pan 1 liter volle melk met 100 gram suiker en 1 tl vanille-extract zachtjes aan de kook. Roer af en toe.”,
“Splits de eieren en meng 100 gram custardpoeder met de dooiers. Voeg een pollepel hete melk toe, meng en voeg dan toe aan de pan. Laat nog 1 minuut koken.”,
“Giet het mengsel in een ovenschaal, bedek met folie en laat iets afkoelen.”,
“Klop 500 ml slagroom met 2 zakjes slagroomversteviger en 1 eetlepel suiker tot stevige slagroom. Meng ⅓ van de slagroom door het custardmengsel en zet 2 uur in de koelkast.”,
“Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit, prik gaatjes in het deeg, bedek met folie en bak 10 minuten. Verwijder folie en bak nog eens 10 minuten.”,
“Meng poedersuiker, 1 eiwit en oranje kleurstof voor het glazuur.”,
“Smeer het glazuur op een bladerdeegplaat, snijd de randen recht en snijd in tompouce-formaten.”,
“Smeer de banketbakkersroom op de andere bladerdeegplaat en leg de glazuurplaat erbovenop. Snijd de tompoucen uit en werk af met een streepje slagroom.”
],
“keywords”: “Oranjetompouce, Koningsdag, zelf maken, recept”
}