Oranjetompoucen zijn dé traktatie van Koningsdag, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn niet de makkelijkste gebakjes om te maken. 😅 Krokant bladerdeeg, stevige banketbakkersroom en een perfect gladde laag oranje glazuur – het vraagt om precisie en geduld. Maar geloof me, als het lukt, is het dubbel en dwars de moeite waard!
Breng in een pan 1 liter volle melk met 100 gram suiker en 1 tl vanille-extract zachtjes aan de kook. Blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.
Splits 3 eieren, dooiers van het eiwit en hou 1 eiwit apart voor het glazuur.
Doe 100 gram custardpoeder in een kom. Voeg de 3 eidooiers toe en meng het door elkaar met een garde. Schep 1 pollepel van de hete melk en roer dat door de custard. Giet daarna het custardmengsel bij de melk en roer het goed door elkaar. Laat het nog een minuut zachtjes koken.
Giet de hele inhoud van de pan in een ovenschaal. Leg er een stukje huishoudfolie overheen, dit voorkomt de vorming van een vel. Laat het een beetje afkoelen.
Giet 500 ml slagroom in de mengkom van je keukenmachine, voeg 2 zakjes slagroomversteviger en 1 eetlepel suiker toe en klop het tot een stevige slagroom.
Doe ⅓ van de geklopte slagroom in een spuitzak met een spuitmondje en doe daarna het custardmengsel uit de ovenschaal bij de slagroom. Meng dat samen door elkaar. Giet het terug in de ovenschaal en zet het 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Bladerdeeg
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Rol op 2 bakplaten de 2 rollen vers bladerdeeg uit. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg er daarna aluminiumfolie over. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet gaat rijzen of te dik wordt.
Plaats de bakplaten met bladerdeeg in de voorverwarmde oven en laat het 10 minuten bakken. Verwijder na 10 minuten de aluminiumfolie en laat het nog eens 10 minuten bakken.
Haal na bereidingstijd het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen.
Glazuur
Doe 150 gram poedersuiker in een kom. Voeg 1 eiwit toe en 1 volle tl oranje voedingskleurstof. Klop dit met een garde tot een smeerbare substantie.
Schep het glazuur op een van de bladerdeegplaten. Smeer het met een paletmes helemaal erover uit. Zorg dat alles even dik en glad eruit ziet.
Snij met een scherp met de buitenste randen af. Zorg dat dit recht is. Snij er daarna tompouce formaten van. Herstel na het snijden eventueel de snijranden.
Gooi de banketbakkersroom op de andere bladerdeegplaat en smeer dit erover uit. Zorg dat het overal ongeveer even dik is. Leg de bovenkantjes met de glazuur sluitend naast elkaar op de roomlaag.
Snij vervolgens de tompoucen uit. Ik vind het makkelijkst om een kaasmesje te gebruiken waarbij je naar beneden kunt steken. Dan kun de de tompoucen als het ware uitsteken.
Maak nog een streepje slagroom op de bovenkant van de tompoucen en dan kun je ze gaan uitdelen!