Het nationale gerecht van Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om zijn rijke smaken en royale porties. Dit gerecht speelt een belangrijke rol bij sociale gelegenheden en feesten, waar het vaak wordt geserveerd als teken van gastvrijheid en respect.

In yoghurt koken

De basis van Mansaf is rijst bedekt met gestoomde yoghurt, bekend als “jameed”, dat wordt bereid door gefermenteerde yoghurt te drogen en vervolgens te rehydrateren. Die gedroogde yoghurt is in Nederland moeilijk verkrijgbaar en ik gebruik in dit recept Griekse yoghurt. Het vlees wordt langzaam gekookt in de yoghurt totdat het heerlijk mals is. De rijst wordt vervolgens overgoten met dit vlees en de yoghurtsaus, en vaak gegarneerd met geroosterde noten zoals amandelen en granaatappelpitjes.

Een sociale gebeurtenis

Het eten van Mansaf is een sociale gebeurtenis waarbij familie en vrienden samen rond een grote schaal komen om te genieten van de overvloedige maaltijd. Het symboliseert niet alleen de gastvrijheid van de Jordaanse cultuur, maar ook de verbondenheid en het delen van maaltijden als een gemeenschap.

Mansaf is niet alleen geliefd in Jordanië, maar ook in andere delen van het Midden-Oosten, zij het met kleine regionale variaties. Het blijft een culinair symbool van traditie, gemeenschap en royale gastvrijheid in de regio.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Mansaf met rundvlees uit Jordanie

Mansaf Uit Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om zijn rijke smaken en royale porties. Dit gerecht speelt een belangrijke rol bij sociale gelegenheden en feesten, waar het vaak wordt geserveerd als teken van gastvrijheid en respect.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Stoofpan

Ingrediënten
  

Mansaf

  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 kilo riblappen
  • ghee indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie
  • bloem
  • zout en witte peper
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 kardemompeulen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • Griekse yoghurt
  • 1 aubergine
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el maizena optioneel

Gekruide rijst

  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 plukje saffraan
  • 1 ui
  • 400 gram basmatirijst
  • 1 el kurkuma
  • 1 bosui

Tahini saus

  • tahini
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl chilivlokken

Serveren

  • Libanees platbrood
  • amandelen
  • een klein bosje koriander
  • 1 granaatappel indien niet verkrijgbaar: cranberries
  • gedroogde roosjes optioneel

Instructies
 

Mansaf

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Snij 1 kilo riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes vlees met zout en witte peper en 2 eetlepels bloemVerhit 4 eetlepels ghee in een stoofpan. (Of indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie). Bak de blokjes rundvlees in twee gedeeltes in de ghee.
  • Snij intussen 1 ui in halve ringen en 4 teentjes knoflook in plakjes. Laat dit meebakken met het vlees. Plet 4 kardemompeulen onder je mes, voeg toe samen met 2 laurierblaadjes en 2 kruidnagels. Giet de rundebouillon erbij tot het vlees net onder staat.
  • Breng het aan de kook en schep het schuim eraf wat ontstaat tijdens het koken. Zet de hittebron laag en laat het vlees 2 uur pruttelen.
  • Voeg na een uur 4 flinke opscheplepels Griekse yoghurt toe en meng erdoor. Snij een 1 aubergine in blokjes en voeg de blokjes toe. Roer er tot slot 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl witte peper, 1 tl kaneel en 1 tl paprikapoeder door. Laat het gerecht nog een uur pruttelen.
  • Als je de saus van de mansaf iets dikker wilt hebben kun je 2 el maizena met een scheutje water tot een slurrie roeren. Roer de maizena-slurrie door de saus zodat het dikker kan worden.

Gekruide rijst

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Schenk een beetje gekookt water over een1 plukje saffraan in een bakje en laat het even trekken.
  • Verhit 2 eetlepels ghee, snipper een 1 ui en bak de ui in de ghee. Voeg na 5 minuten 400 gram basmatirijst toe en laat de rijst ook even meebakken. Roer de saffraan erdoor en 1 el kurkuma. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de rijst 10 minuten op een lage hittebron koken.
  • Als de rijst er na 10 minuten erg droog uitziet roer er dan een scheutje gekookt water door. De rijst mag een beetje nattig zijn. Snij 1 bosui in ringetjes en roer door de rijst.

Tahini saus

  • Doe 300 ml tahini in een schaaltje. Pers een 1 teentje knoflook uit en voeg toe. Snij een 1 limoen doormidden en knijp het sap erboven uit. Voeg een halve ½ tl gemalen komijn en 1 tl chilivlokken toe en roer alles door elkaar.

Serveren

  • Leg een Libanees platbrood in een diep bord. Schep een paar opscheplepels gekruide rijst erop. Schep daar bovenop een paar opscheplepels van de mansaf.
  • Hak een paar handjes amandelen en strooi over het gerecht. Hak een klein bosje koriander en strooi erover. Snij een 1 granaatappel doormidden. Hou de granaatappel in je hand met de open kant naar beneden en klop met een lepel aan de buitenkant granaatappelpitjes over het gerecht. Indien er geen granaatappels verkrijgbaar zijn kun je als vervanging cranberries erover strooien. Garneer optioneel met gedroogde roosjes.

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische Shakshuka
Shakshuka-vegetarische-paprika-tomatenstoof-uit-het-Midden-Oosten
Keyword Midden Oosters, Specerijen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
Mansaf with beef from Jordan
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp