Het nationale gerecht van Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om zijn rijke smaken en royale porties. Dit gerecht speelt een belangrijke rol bij sociale gelegenheden en feesten, waar het vaak wordt geserveerd als teken van gastvrijheid en respect.

In yoghurt koken

De basis van Mansaf is rijst bedekt met gestoomde yoghurt, bekend als “jameed”, dat wordt bereid door gefermenteerde yoghurt te drogen en vervolgens te rehydrateren. Die gedroogde yoghurt is in Nederland moeilijk verkrijgbaar en ik gebruik in dit recept Griekse yoghurt. Het vlees wordt langzaam gekookt in de yoghurt totdat het heerlijk mals is. De rijst wordt vervolgens overgoten met dit vlees en de yoghurtsaus, en vaak gegarneerd met geroosterde noten zoals amandelen en granaatappelpitjes.

Een sociale gebeurtenis

Het eten van Mansaf is een sociale gebeurtenis waarbij familie en vrienden samen rond een grote schaal komen om te genieten van de overvloedige maaltijd. Het symboliseert niet alleen de gastvrijheid van de Jordaanse cultuur, maar ook de verbondenheid en het delen van maaltijden als een gemeenschap.

Mansaf is niet alleen geliefd in Jordanië, maar ook in andere delen van het Midden-Oosten, zij het met kleine regionale variaties. Het blijft een culinair symbool van traditie, gemeenschap en royale gastvrijheid in de regio.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Mansaf met rundvlees uit Jordanie

Mansaf Uit Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om zijn rijke smaken en royale porties. Dit gerecht speelt een belangrijke rol bij sociale gelegenheden en feesten, waar het vaak wordt geserveerd als teken van gastvrijheid en respect.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Stoofpan

Ingrediënten
  

Mansaf

  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 kilo riblappen
  • ghee indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie
  • bloem
  • zout en witte peper
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 kardemompeulen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • Griekse yoghurt
  • 1 aubergine
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el maizena optioneel

Gekruide rijst

  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 plukje saffraan
  • 1 ui
  • 400 gram basmatirijst
  • 1 el kurkuma
  • 1 bosui

Tahini saus

  • tahini
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl chilivlokken

Serveren

  • Libanees platbrood
  • amandelen
  • een klein bosje koriander
  • 1 granaatappel indien niet verkrijgbaar: cranberries
  • gedroogde roosjes optioneel

Instructies
 

Mansaf

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Snij 1 kilo riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes vlees met zout en witte peper en 2 eetlepels bloemVerhit 4 eetlepels ghee in een stoofpan. (Of indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie). Bak de blokjes rundvlees in twee gedeeltes in de ghee.
  • Snij intussen 1 ui in halve ringen en 4 teentjes knoflook in plakjes. Laat dit meebakken met het vlees. Plet 4 kardemompeulen onder je mes, voeg toe samen met 2 laurierblaadjes en 2 kruidnagels. Giet de rundebouillon erbij tot het vlees net onder staat.
  • Breng het aan de kook en schep het schuim eraf wat ontstaat tijdens het koken. Zet de hittebron laag en laat het vlees 2 uur pruttelen.
  • Voeg na een uur 4 flinke opscheplepels Griekse yoghurt toe en meng erdoor. Snij een 1 aubergine in blokjes en voeg de blokjes toe. Roer er tot slot 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl witte peper, 1 tl kaneel en 1 tl paprikapoeder door. Laat het gerecht nog een uur pruttelen.
  • Als je de saus van de mansaf iets dikker wilt hebben kun je 2 el maizena met een scheutje water tot een slurrie roeren. Roer de maizena-slurrie door de saus zodat het dikker kan worden.

Gekruide rijst

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Schenk een beetje gekookt water over een1 plukje saffraan in een bakje en laat het even trekken.
  • Verhit 2 eetlepels ghee, snipper een 1 ui en bak de ui in de ghee. Voeg na 5 minuten 400 gram basmatirijst toe en laat de rijst ook even meebakken. Roer de saffraan erdoor en 1 el kurkuma. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de rijst 10 minuten op een lage hittebron koken.
  • Als de rijst er na 10 minuten erg droog uitziet roer er dan een scheutje gekookt water door. De rijst mag een beetje nattig zijn. Snij 1 bosui in ringetjes en roer door de rijst.

Tahini saus

  • Doe 300 ml tahini in een schaaltje. Pers een 1 teentje knoflook uit en voeg toe. Snij een 1 limoen doormidden en knijp het sap erboven uit. Voeg een halve ½ tl gemalen komijn en 1 tl chilivlokken toe en roer alles door elkaar.

Serveren

  • Leg een Libanees platbrood in een diep bord. Schep een paar opscheplepels gekruide rijst erop. Schep daar bovenop een paar opscheplepels van de mansaf.
  • Hak een paar handjes amandelen en strooi over het gerecht. Hak een klein bosje koriander en strooi erover. Snij een 1 granaatappel doormidden. Hou de granaatappel in je hand met de open kant naar beneden en klop met een lepel aan de buitenkant granaatappelpitjes over het gerecht. Indien er geen granaatappels verkrijgbaar zijn kun je als vervanging cranberries erover strooien. Garneer optioneel met gedroogde roosjes.

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische Shakshuka
Shakshuka-vegetarische-paprika-tomatenstoof-uit-het-Midden-Oosten
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mansaf with beef from Jordan
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp