Het populairste streetfood

Streetfood is een essentieel onderdeel van de Indonesische eetcultuur. Op elke straathoek, markt of aan de rand van drukke straten vind je kraampjes waar verkopers diverse, vaak lokaal geïnspireerde gerechten aanbieden. Indonesisch streetfood is niet alleen betaalbaar, maar ook zeer gevarieerd, van smakelijke rijstgerechten tot hartige snacks.

Een van de meest iconische gerechten binnen het streetfood-aanbod is saté . Dit is een van de populairste streetfood-opties in Indonesië, geliefd door zowel locals als toeristen. Saté bestaat uit stukjes gemarineerd vlees die op bamboestokjes worden geregen en vervolgens worden gegrild boven een open vuur. Het vlees kan variëren van kip (sate ayam), geitenvlees (sate kambing), rundvlees (sate sapi) tot zelfs vis, tempeh of tofu voor vegetarische varianten.

Marinade en de bijbehorende saus

De smaak van saté wordt bepaald door de marinade en de bijbehorende saus, waarbij pindasaus de bekendste en populairste is. De combinatie van de licht gerookte smaak van het gegrilde vlees en de rijke, hartige saus maakt het een onweerstaanbaar gerecht.

Symbool voor de diversiteit van de Indonesische keuken

Saté speelt een centrale rol in de Indonesische streetfoodcultuur omdat het niet alleen een smakelijke en voedzame snack is, maar ook symbool staat voor de diversiteit van de Indonesische keuken. Elk eiland en elke regio heeft zijn eigen variaties van saté. Zo staat Saté Padang, uit de provincie West-Sumatra, bekend om zijn pittige saus op basis van kurkuma en chilipepers, terwijl Saté Madura van het eiland Madura beroemd is om zijn zoete, sojagebaseerde marinade.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indonesische sate met pindasaus recept

Kipsaté met pindasaus

De saté in dit recept vind z'n oorsprong in Bali. De kipdijfilet wordt gemarineerd in ketjap manis en gekneusd korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels. Voor de pindasaus worden pinda's fijngemaakt in de vijzel en gemengd met o.a. gebakken sjalot, knoflook, gember, pepers en limoenblad. Het resultaat is een smaakexplosie in je mond.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Barbecue, Indisch, Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Barbecue

Ingrediënten
  

Kipsaté

  • satéprikkers
  • 1 kilo kipdijfilets
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 3 el ketjap manis ketjap A
  • 1 tl knoflookpasta

Pindasaus

  • 4 sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 3 rawit pepers
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • zonnebloem- of arachideolie
  • 1 schijf gula djawa
  • 200 gram ongezouten pinda's
  • ½ koffiekopje ketjap manis ketjap A
  • 2 el ketjap asin

Serveren

Instructies
 

Marinade

  • Maak 1 tl komijnzaad, 2 tl korianderzaad en 2 tl zwarte peperkorrels fijn in een vijzel. Voeg ± 3 el ketjap manis en 1 tl knoflookpasta toe. Roer door elkaar.
  • Doe 1 kilo kipdijfilets in een schaal en bestrooi de kip met zout. Giet de marinade erover en masser het in met schone handen.
  • Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar beter is 8 uur of langer. Ik laat het een hele nacht in de koelkast marineren.

Pindasaus

  • Snij 4 sjalotten heel fijn. Pers 5 teentjes knoflook uit. Snij 2 rode pepers en 3 rawit pepers fijn. Snij 2 kaffir limoenblaadjes in heel dunne reepjes en snij een1 stukje gember van ongeveer 1 cm fijn.
  • Verhit een scheutje zonnebloem- of arachideolie en bak daar alle gesneden ingrediënten in. Snij intussen een1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. (indien niet verkrijgbaar kun je 3 eetlepels bruine basterdsuiker toevoegen).
  • Stamp 200 gram ongezouten pinda's fijn in de vijzel (je kunt ook een keukenmachine gebruiken) en doe de pindamassa daarna over in een schaal. Haal de pan van de hittebron en laat de inhoud een beetje afkoelen. Roer de inhoud van de pan door de pindamassa. Roer er tevens een half½ koffiekopje ketjap manis en 2 el ketjap asin door.

Satéstokjes maken

  • Snij de gemarineerde kipdijfilet in stukjes en rijg ze aan satéprikkers.
  • Verhit de barbecue en zorg ervoor dat je indirect kan grillen. Je kunt ook de oven gebruiken op grillstand.
  • Grill de saté aan beide kanten tot de kip gaar is en er grillstrepen aan de buitenkant ontstaan.

Serveren

  • Kook de pandan rijst voor het benodigde aantal personen.
  • Serveer de saté op een bord met een bolletje gekookte rijst, plakjes komkommer, atjar tjampoer (recept vind je hier) en eventueel sambal. Giet een lepel van de pindasaus erover. In Indonesië wordt deze over het algemeen op kamertemperatuur gegeten, maar je kunt ze desgewenst opwarmen in de magnetron. Sprenkel er tot slot een beetje van de marinade over.

TIP

Maak ook eens deze Indonesische Nasi Goreng
Nasi-goreng-uit-de-rijstkoker-en-stomer
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Balinese satay with peanutsauce
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp