Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Een fusion van twee culinaire tradities

De fusion van de Nederlandse en Indiase keuken brengt twee culinaire tradities samen en creëert een smaakvolle mix van smaken, aroma’s en texturen. Deze combinatie resulteert in gerechten die zowel vertrouwd als verrassend zijn, waarbij het beste van beide keukens wordt benut.

De Nederlandse keuken staat bekend om zijn eenvoudige en stevige gerechten, vaak gebaseerd op lokale producten zoals aardappelen, vlees en zuivelproducten. Aan de andere kant staat de Indiase keuken bekend om zijn levendige en uitgebreide gebruik van specerijen, zoals kurkuma, kardemom, komijn en koriander, en een breed scala aan groenten, granen en peulvruchten.

De fusion van de Nederlandse en Indiase keuken biedt eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en nieuwe gerechten te creëren. Het is een viering van culturele diversiteit en culinaire creativiteit, waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd. Of je nu een liefhebber bent van hartige stoofschotels, pittige curry’s, knapperige snacks of verfijnde desserts, de fusiekeuken heeft voor ieder wat wils. Het is een smakelijke reis die de smaakpapillen prikkelt en een unieke culinaire ervaring biedt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indiase-zuurkoolschotel-met-kerriegehakt-en-ananast

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd! Heerlijk comfort food voor tijdens de koude winterdagen.
No ratings yet
Cuisine Indiaas, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • zout
  • 1 volle tl kurkuma
  • Plantaardige olie b.v. olijfolie
  • 300 à 500 gram rundergehakt
  • 1 flinke el kerrie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el aromat
  • 1 flinke el milde currypasta b.v. Pataks
  • 1 blikje ananasstukjes 227 gr
  • 2 el rozijnen of meer
  • 1 pak zuurkool 520 gr
  • 1 stukje roomboter
  • 1 flinke opscheplepel paneermeel
  • 2 tl mosterdzaad
  • 1 tl karwijzaad kümmel

Instructies
 

  • Zet een waterkoker op met een liter water.
  • Schil 1 a 1,2 kilo aardappels. Spoel ze af onder de kraan en snij de aardappels in stukken. Gooi ze in een pan en voeg wat zout en 1 volle tl kurkuma toe. Giet het gekookte water erbij tot de aardappels net onder staan en breng het aan de kook. Zodra het water kookt zet je de hittebron lager, deksel op de pan en laat je de aardappels in ± 20 minuten gaar worden.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan en bak 300 à 500 gram rundergehakt rul.
  • Als het gehakt bruin is geworden voeg je 1 volle eetlepel kerrie, 1 tl chilivlokken, 1 afgestreken eetlepel aromat en een flinke eetlepel milde curry pasta toe. Roer door.
  • Giet de inhoud van een klein blikje ananasstukjes van 227 gr bij gehakt. Ook het sap mag erbij. Voeg tevens 2 eetlepels (of meer) rozijnen toe.
  • Spoel desgewenst de zuurkool af in een vergiet onder de stromende kraan. Zo wordt de zuurkool minder zuur. Laat uitlekken.
  • Verwarm, als de aardappels nog 10 minuten moeten koken, de oven voor op 200 graden.
  • Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Gooi een stukje roomboter bijk de aardappels en een scheutje van het opgevangen kookvocht. Maak een smeuïge aardappelpuree met een pureestamper. Voeg als het nodig is en de aardappels nog te droog zijn een extra scheutje kookvocht erbij.
  • Pak een ovenschaal en verdeel de zuurkool over de bodem van de schaal.
  • Verdeel het gehakt met ananas over de zuurkool en schep daarop de aardappelpuree. Smeer de aardappelpuree met een rubberen spatel erover.
  • Doe een flinke opscheplepel in een kommetje. Voeg 2 tl mosterdzaad, 1 tl karwijzaad en zout en peper toe. Meng door elkaar en strooi het gekruide paneermeel over de aardappelpuree in de ovenschaal. Sprenkel olijfolie over het paneermeel.
  • TIP: Als je een potje overhebt van zongedroogde tomaten of feta blokjes. Gooi de olie niet weg, dit is lekkere gekruide olie. Gebruik het bijvoorbeeld om over het paneermeel te sprenkelen.
  • Zet de ovenschaal 20 à 25 minuten in de oven op 200 graden.

Video

TIP

Probeer ook eens deze stamppot met een twist: Oosterse boernkoolstamppot met kip ketjap
Oosterse-boerenkoolstamppot-met-kip-ketjap-en-rode-peper
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp