Eenvoudig in bereiding, rijk van smaak

Gambas al ajillo is een heerlijk en klassiek Spaans gerecht dat vooral geliefd is onder liefhebbers van zeevruchten. Het gerecht bestaat uit grote garnalen (gambas) die worden bereid met knoflook (ajillo) en olijfolie, wat resulteert in een eenvoudig maar smaakvol gerecht.

De basis van gambas al ajillo is de kwaliteit van de ingrediënten. Verse garnalen zijn essentieel voor het creëren van een heerlijke smaak. Het gebruik van extra vierge olijfolie is ook belangrijk, omdat het een rijke smaak geeft en goed samengaat met de knoflook. Het bereidingsproces van gambas al ajillo is vrij eenvoudig. Het begint met het verwarmen van olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Vervolgens worden fijngehakte knoflookteentjes toegevoegd, die langzaam worden gebakken tot ze goudbruin en aromatisch zijn. Op dat moment worden de garnalen toegevoegd en kort gebakken tot ze roze en gaar zijn. Het geheel wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel wat gehakte peterselie voor een frisse toets.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gambas al ajillo Spaanse garnalen in knoflookolie

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo worden vaak geserveerd als tapas, vergezeld van vers gebakken brood om de smakelijke knoflookolie op te dippen. Het gerecht is geliefd om zijn eenvoudige bereiding en intense smaak. De combinatie van de zoetige garnalen, pittige knoflook en de romige olijfolie creëert een perfecte balans die veel mensen aanspreekt.
Dit Spaanse gerecht is wereldwijd populair geworden en heeft zijn weg gevonden naar vele menu's over de hele wereld. Het is een heerlijke traktatie voor liefhebbers van zeevruchten en een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een smaakvolle en eenvoudige tapaservaring. Gambas al ajillo is een klassieker die de Spaanse culinaire tradities weerspiegelt en zeker een genot is om te proeven.
No ratings yet
Cuisine Spaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram gepelde gamba's eventueel met staart
  • ½ kopje extra vergine olijfolie
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 2 el sherry
  • ½ citroen
  • verse peterselie

Instructies
 

  • Dep 500 gram garnalen droog en bestrooi ze met zout. Zet even opzij.
  • Verhit een half kopje olijfolie op middelhoog vuur. Laat de olie niet te heet worden. Hak 10 teentjes knoflook en voeg ze samen met 1 tl chilivlokken toe aan de olie. Bak 1 minuut op middelhoog vuur tot de knoflook wat kleur krijgt (pas op dat hij niet verbrandt).
  • Voeg de gamba's en 1 tl paprikapoeder toe. Bak kort, roer regelmatig en let erop dat de kleur van de gamba's ondoorzichtig wordt met een lichtroze kleur (ongeveer 3 minuten). Haal de pan van het vuur.
  • Roer 2 el sherry, het sap van een halve citroen en gehakte peterselie erdoor.
  • Breng de garnalen en saus over in een tapasschaaltje. Serveer met knapperig brood.

TIP

Probeer ook deze lekkere tapas eens: Albondigas. Spaanse balletjes in tomatensaus.
Albondigas-Spaanse-gehaktballetjes-in-kruidige-tomatensaus-tapas-gerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gambas al ajillo Spaanse garnalen in knoflookolie
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp